Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Déja vu (začasno)

Moderator: Melona

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Déja vu (začasno)

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Mateja SG je napisal/a:
Moj rožni kotiček se nahaja v Slovenj Gradcu v bližini centra mesta, bolnišnice, šol in vseh na novo zraslih trgovskih centrov. Pa vendar imamo srečo, da je naša soseska ravno prav odmaknjena od avtomobilskega vrveža in hkrati blizu vseh ustanov, ki jih potrebujemo.

Čeprav je naša parcela z 800m2 relativno majhna in z vseh štirih strani obkrožena z drugimi hišami, nama je z možem uspelo v nekaj zadnjih letih ustvariti okolico hiše tako, da se na našem vrtu dobro počutimo; kadar ne želimo biti moteni imamo možnost umakniti se pred pogledi sosedov , v glavnem pa so naše ograje do sosedov nizke in transparentne. S sosedi se dobro razumemo in če bi nas ločevale še visoke zaprte ograje, se ob današnjem hitrem tempu življenja sploh ne bi videvali.
Ko sem lani ob ograji jeseni začela kopati luknje za vrtnice, sta me dve sosedi prestrašeno vprašali, ali bom zasadila kaj visokega in nepreglednega in če je kaj narobe, da se hočem ograditi. Sem jima razložila, da ni nič narobe, da bodo tam rasle nove vrtnice in da se bomo še zmeraj lahko videle skozi. Sta bili veseli, ker bodo tudi sosedi lahko imeli lep pogled na cvetoče vrtnice in tudi onidve komaj čakata da moje novinke ob ograji zacvetijo.

Z vrtnicami sem trčila skupaj pred tremi leti. Trčenje je bilo nepričakovano, do takrat se mi je vrtnica zdela staromodna rastlina, s katero so samo križi in težave.
Nisem vedela, kaj bi posadila na leseno ogrodje ob našem ribniku, pa sem kupila sadiko Alchymista. Že prvo leto je močno pognal in zacvetel s številnimi cvetovi. Pa me je obsedlo.

Isto jesen sem si kupila še dve romantični vrtnici, pa bi jih še več, če bi v našem kraju obstajala trgovina ali vrtnarija, kjer bi se vrtnice dalo kupiti. Časa za iskanje in nakupovanje drugje nisem imela, sem pa preko spleta prišla do prodajnega kataloga Kordesa in Rosen Tantau-a. Tako sem si dolge zimske večere krajšala s pregledovanjem katalogov in knjige Vrtnice od Mastnak-a.

Predlani sem posadila nekja sadik od Kordes-a in Rosen Tantau-a, pa tudi nekaj Hoferjevih, moja želja po novih vrtnicah pa je bila vsak dan večja. Spoznala sem, da ne morem kar tako brez načrta zasajevati vrtnic kjer pač trenutno imam prostor in da se bom morala tega lotiti bolj organizirano. Prepričala sem moža, da zaradi mojih vrtnic ne bo imel težav pri košnji trave, zato mi je odstopil nekaj zelenice (zaenkrat samo robove in eno manjšo zelenico ob kaminu).
Lani spomladi sem dokupila še nekaj sadik pri Rosen Tantau, potem pa se mi je v zvezi vrtnic nasmehnila sreča. Zdaj sem prepričana, da se ljudje z istimi interesi prej ko slej srečamo, saj sem po naključju spoznala Mesečnik-a. Ko je v najinem pogovoru nanesla tema na vreme in je rekla da čaka na ugodno vreme da bo lahko posadila sadike vrtnic, sem kar zastrigla z ušesi. Pa sem izvedela, da obstaja na spletu naš Forum (odkritje desetletjaJ), da obstaja g. Petrovič, ki ima ravno tiste vrtnice, ki sem si jih neznansko želela kupit, pa nisem vedela kje. Bingo!

Sem preživela jesen kot bi bila pijana od vrtnic. Spet dilema – kaj naročit, kaj črtati s predolgega seznama. Tako so lani jeseni prišle v moj rožnik prve Petrovičke, letos spomladi še enkrat, nekaj pa sem jih naročila na Nizozemskem.

Zdaj je moj rožnik začasno (a ne trajno) posajen in zaenkrat moram na tej stopnji z izjemo morda nekaj malega sadik končati s širjenjem. Vem da ga bom večno spreminjala, dodajala in odstranjevala nove vrtnice in rastline vse dokler bom živa. Moj nasad vrtnic je sedaj zasajen, zdaj moram le še počakati nekaj let, da bodo vrtnice zrasle. V preteklosti nisem verjela, da je lahko tudi čakanje tako lepo. Rožnika se veselim in ga uživam že zdaj, pa čeprav so nekatere moje sadike velike le 10-20 cm. Če zaradi obveznosti kakšen dan nisem doma in ne opravim mojega dnevnega »obhoda« okrog hiše, mi kar nekaj manjka.
Vrtnice mi pomenijo nekakšen močan Déja vu občutek, kot ljubezen ki je bila skrita nekje v meni in je prišla na plan. Bolje pozno kot nikoli, saj so mi vrtnice v teh nekaj letih polepšale marsikateri trenutek in vem, da me v prihodnosti čaka še veliko lepega ob njih.
Vesela sem, da sem našla Forum, kjer lahko delim svoje veselje z drugimi, toliko nasvetov in informacij bi težko našla na enem mestu. Pa še fajn je videti, da nisem edina zasvojenka z vrtnicami, saj sem se res že spraševala, če je kaj narobe z mano, ko sem cele dneve sanjarila le o vrtnicah.

Zdaj pa k seznamu posajenih vrtnic:

- 10 vrtnic imam takih, ki jim ne poznam imena. V rubriki Identifikacija vrtnic bom poslala slike, če bo kdo od vas našel ime zanjo, bi vam bila hvaležna.

- Imenske vrtnice: naštela sem jih 142:

ALBE
Mme.Legras de St. Germain

ANGLEŠKE

Abraham Darby
Alan Titchmarsh
Crocus Rose
Crown princess Margaret
Charlotte
Eglantine
Evelin
Falstaff
Francine Austin
Gertrude Jekyll
Golden Celebration
Graham Thomas
Heritage
Jaine Austin
Jude the Obscure
Lady Emma Hamilton
Moulineux
Pilgrim
Pat Austin
Scepter d'isle
Summer song
Tess of the d'urbevilles
The generous Gardener
The dark Lady
William Shakespeare 2000
Wincester Cathedrale
William Morris
Wild Edric

BURBONKE

Amadis
Bourbon Quenn
Commandant Beurepaire
Gypsy Boy
Lewesonggover
Mme. Pierre Oger
Mme. Isac Pereire
Paul Ricault
Variegata di Bologna
Zephirine Droughin

POPENJAVKE / VZPENJAVKE

Alchimist
American Pillar
Antike 89
Alberic Barbier
Blue Magenda
Cecile Brunner CLG
Cesar
Crimson Glory CLG
Dentelle de malines
Dorothy Perkins
Eden Rose 88
Elfe
Emile Fortepaure
Filipes Kiftsgate
Francis
Gerbe rose
Goldfinch
Hiawatha
Kir Royal
Little Rambler
Little Showoff
Maria Lisa
New Dawn
Paul's Scarlet climber
Polka
Primevere
Rambling Rosie
Red Eden Rose
Sombreuil
Veilchenblau

DAMAŠČANKE
Hebe's lip
Leda
Mme.Hardy
Pink Leda

DIVJE VRTNICE

Rosa Hemisphaerica

FLORIBUNDE

Angela
Bremer Stadtmusikanten
Caffe
Eye paint
Fellowship
Gebruder Grimm
Gruss an Aachen
Leonardo da Vinci
Maxi Vita
Novalis
Rhapsodie in blue
Rush
Schneewittchen

GALKE

Beau Narcisse
Cardinal de Rischelieu
Capitaine Williams
Orpheline de Juliet
Rosier Eveque
Tuscany Superb

HIBRIDNE ČAJEVKE

Comtesse de Segur
Chartreuse de Parma
Barcarole
Double Delight
Nostalgie
Peace
Piano
Pullman Orient Express
Tea time

HIBRIDNE MUŠKATKE

Alden Biesen
Autumn Delight
Bukavu
Cornelia
Moonlight
Mozart
Robin Hood
Vanity

HIBRIDNE PONAVLJALKE

Hugh Dickson
Lord Raglan
Mme. Scipion Cochet
Marguerite De Roman
Roger Lamberin
Triomphe De l'exposition

MAHOVNE VRTNICE

Blanche Moreau
Duchesse d'Abrantes
Gloire des Mousseux
Souvenier de Pierre Vibert

POKROVNE VRTNICE

Basino
Gemma
Magic Carpet
Sweet Hase
Stadt Rom
Yesterday

PORTLANDKE

Jacques Cartier White
Rose de Rescht

ROŽNI GRMI

Alsace
Artemis
Berendina
Cinderella
Felidae
Herzogin Fredericke
Lavender Dream
Macrantha Raubritter

RUGOZE

Fimbriata
F.J.Grootendorst
Hansa
Rosa Scabrosa
Sarah van Fleet
White Grootendorst

CENTIFOLIJE

White Provence

Nisem prepričana v pravilno uvrstitev vseh vrtnic v prave skupine, vaši popravki so dobrodošli.

Moji plani in želje za naprej:
Prostora imam le še za nekaj sadik, ki jih bom težko izbrala med veliko izbiro prelepih lepotic, ki si jih še želim v živo imeti ob sebi. Nagibam se k angležinjam, ker imam prostor le še na pretežno senčni strani parcele, kjer sonce sije le nekaj ur dnevno. Pustila se bom presenetiti trenutnim vzgibom, kar bo v skladu z omejenimi možnostmi težka naloga.
Vesela sem, da sem spoznala vas, drage punce in fantje s foruma in upam, da se v prihodnosti tudi osebno spoznamo. Marsikatero prijateljstvo sem sklenila prav zaradi rožic in prav je tako.
Kogarkoli od vas pot zanese na našo Koroško, prisrčno vabljeni v moj kotiček, vesela bom vašega obiska.

Za konec le še verz, v katerem sem se prepoznala in ga vzela za svojega, tudi s pomočjo moje mlade ljubezni do vrtnic. Avtor verza je vsestranski samonikli umetnik moj sosed Štefan.

V nenehnem iskanju,
v stalnem pehanju,
pozabim kaj iščem-
saj vse imam!
[/quote]
Garden-ja

Nekaj slikovnih utrinkov mojega mladega rožnika :

Častno prvo mesto si zasluži moj Alchymist, ker je bil prvi:

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Garden-ja

Leonardo da Vinci - lanska sadika kupljena v Omoriki na Muti:

Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.
Garden-ja

Kir Royal, Gertrude Jekyll in Eden Rose 88

Garden-ja

Pegasus, Moulineux in neznana čajevka

Garden-ja

Gruss an Aachen, Artemis in Crocus Rose
Garden-ja

Souvenier de Pierre Vibert, Duchesse d'Abrantes in Tuscany Superb

Garden-ja

Za zdaj še neznanka iz Hoferja

Garden-ja

Eye Paint, Hebe's lip in Lavender Dream

Odgovori