Passiflora - pasijonka, marakuja

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Passiflora - pasijonka, marakuja

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

Obstaja 500 vrst te vzpenjalke, ki jih uporabljajo kot prehrano,v zdravilstvu,industriji, pa tudi v cvetličarstvu.Nekaj redkih primerkov raste tudi pri nas,okoli Cerkniškega jezera.
Najbolj znan sadež te rastline, kupimo tudi pri nas je marakuja, ki je plod PASSIFLORA EDULIS -Družina:PASSIFLOREACEAE
Doma je v Braziliji,Argentini,Paragvaju, Madeira, Azori.
Olesenela plezalka-liana, ki spleza tudi do 6m v višino.Cvet je vijoličen ali rdeč,sadež podolgovat 6-15cm dolg, 100-800g težak,sladek, okusi se pa malce razlikujejo, ker gre za 2 tipa sadeža.Svetlo rumen do oranžen je zlata pasijonka, ki zraste do velikosti grejpa in temno vijoličen(galupa), ki je manjši ima pa močnejšo aromo.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji

Še nekaj o pasijonki_________________Lep dan in uspešno delo.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Letos spomladi sem zunaj posadil pasijonko. Ali bo preživela zimo?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Če imaš v mislih ono modro potem bo zelo verjetno preživela. Vsaj tako je pri nas, v zavetrnih legah in zaščitena s kakšno zastirko/listjem in podobno. Spomladi potem odžene iz tega dela, ostalo pa povečini zmrzne.

Letos mi je naredile celo en plodek, ki se je obarval oranžno.
Doživetje degustacije pa je bilo ultra brezokusno in nasploh neuporabnostno. Very Happy
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

A res?
Potem lahko svojo sedaj posadim ven? Je letošnji potaknjenec.
Spomladi sem ven posadila eno "dizajnersko" fuksija/ vijolična pa sem bila malo zgodnja in ni preživela... Crying or Very sad
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Jaz je ne bi, kate. Ker je mraz tukaj, male rastline nimajo zadosti podzemnih delov, ki, če so dobro zaščiteni, običajno (pa ne vedno) prezimijo v osrednji Sloveniji.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

kate je napisal/a:
A res?
Potem lahko svojo sedaj posadim ven? Je letošnji potaknjenec.
Spomladi sem ven posadila eno "dizajnersko" fuksija/ vijolična pa sem bila malo zgodnja in ni preživela... Crying or Very sad

Jaz bi na tvojem mestu še malce počakal in jo letošnjo zimo prezimil notri. Naslednje leto pa bi naredil še kakšen potaknjenec in se nato igral - preizkušal kako in kaj čez zimo. Nisem povsem siguren namreč, če je resnično tako enostavno kot sem zgoraj zapisal. Saj veš, različne lokacije, različno močne zime, itd. Načeloma pasijonka ne prenese tolikšnega mraza, kot je to običajno pri nas, vendar pa je z "prezimno mejnimi" rastlinami ob nekaj pomoči možno doseči tudi kaj netipičnega.
Kakorkoli že, prepričan sem, da tudi če preživi zimo, dve ali tri, bo povsem normalno in pričakovano, da to ne bo večno.
Takšno eksperimentiranje bi bolj označil kot poigravanje z možnostmi in sladkim veseljem ob nekaterih uspehih.

Sicer pa še to. Letošnjo zimo, ki ni bila ekstremna je brez kakršnekoli zaščite preživela v neogrevanem rastlinjaku. Posajena je v loncu, ki pravtako ni bil zaščiten in je zmrzoval skladno z nočnimi temperaturami. Tudi poganjki niso pomrznili, tako, da je bujno poganjala po celi dolžini lanskega prirasta.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

juglans je napisal/a:
.

Sicer pa še to. Letošnjo zimo, ki ni bila ekstremna je brez kakršnekoli zaščite preživela v neogrevanem rastlinjaku. Posajena je v loncu, ki pravtako ni bil zaščiten in je zmrzoval skladno z nočnimi temperaturami. Tudi poganjki niso pomrznili, tako, da je bujno poganjala po celi dolžini lanskega prirasta.

Rastlinjak, ki rastlino ščiti pred zimskimi vetrovi in padavinami, je ravno ena tistih mejnih možnosti, ki jo omenjaš. Po mojih izkušnjah sta zimska moča in veter nevarnejša od samega mraza.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ikar je napisal/a:
Ne vem kam naj uvrstim temo o pasijonki, prosim če jo prestavite v kolikor ni na pravem mestu.

Imam težavo s pasijonko (passiflora edulis). Imam dve posajeni v ogromnem loncu, stare sta nekje 3 leta. Lani sta se lepo razrasli, čez zimo sem jih prezimil v prostoru kjer je bila temperatura 10-15 stopinj.

Sredi zime sta obe odvrgli skoraj vse liste. Zadnje mesece pa je ena izmed njiju začela še leseneti, oziroma zelena stebla so se spremenila v les (rjava barva) in so se večji del že posušila.

Danes pa sem pri korenu celo opazil neko belo stvar (liso) na korenu stebla, tik nad zemljo, morda je celo plesen. Ne vem ali ima to vezo z odmiranjem.

Rad bi rešil kar se še da rešiti -če se sploh da. Odmrle dele sem že odstranil.

Skratka, ali imamo tukaj koga, ki se spozna na pasijonke?
Lahko poslikam in objavim tukaj gor...samo povejte, če ste stručkoti za to Smile
Odgovori