Passiflora incarnata - zdravilna pasijonka

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Passiflora incarnata - zdravilna pasijonka

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
lilija

Odgovor Napisal/-a lilija »

PASSIFLORA INCARNATA-Modra-vijolična pasjonka,mučenica,trpljenka,Kristusov cvet-
MAYPOP
Druž:pasijonovke

Raste na Floridi,Texasu, Indiji,pa tudi pri nas v obmorskih krajih-USD cona 6-9.Pozimi odvrže liste in počiva pri temp.5 stopinj.Cvet je belo vijoličen,do moder,z zanimivo strukturo,ki spominja na križ in od tu tudi ime Kristusov cvet.Listi so zgoraj močno zeleni, spodaj beli.Sadje je užitno rumeno-oranžne barve sladko,vendarje okus bolj plehek.Bolj kot sadje ima rastlina zdravilno vrednost.Kot zelišče vsebuje alkaloide(harmin,harmon,harman)ki imajo pomirjevalni, uspavalni učinek(podoben baldrijanu), pa tudi deluje na uravnavanje srčnega utripa(kot glog)umirja krče, pa tudi prebavne motnje-driska, saj je njegov stranski učinek rahla zapeka.
Uporaba :2g droge prejijemo z vročo vodo in po5-10 minutah čaj pijemo, največ 3skodelice čez dan.Nosečnicam prepovedan, ker krči maternico.
Kot zdravilo se uporablja v tbl,kapsulah, kapljicah in v kombinacijah z drugimi rastlinami, za zdravljenje nervoze , pri stresnih situacijah, pri nespečnosti, v zdravilnih pa za zdravljenje Parkinsonove bolezni, epilepsiji, histerijah, astmi._________________Lep dan in uspešno delo.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Moja ima modre cvetove.
Letos sem jo poskusil razmnožiti iz korenine.
Bomo videli kaj bo._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Razmnoževanje uspešno._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Nazadnje urejal/a Dajmar 06 Avg 2022 13:35; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Svojčas sem dobila en sejanček (žal mi je kasneje propadel) od Arene. Bil je zelo podoben.
Odgovori