Rudbeckia - rudbekija

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Rudbeckia - rudbekija

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS
Pri rudbekijah se marsikdaj vprašamo, ali so trajnice, ali le dvoletnice.

Na naših vrtovih zasledimo oboje. Trajnice so običajno nižje rasti - do 30 cm, enobarvne rumene, večinoma s črnim očesom in imajo manjše in manj izrazite liste. Cvetijo naenkrat - julija/avgusta - in ne pocvitajo.

Dvoletnice cvetijo v pisanih barvah, z večjimi cvetovi in vztrajajo na istem mestu večinoma, ker se vsako leto znova zasejejo. Po mojih izkušnjah so najlepše v prvem letu, naslednje leto tudi še preživijo, potem propadejo. Cvetijo postopoma od junija do zmrzali, še sploh, če jim pridno odstranjujemo odcvetele cvetove.

Zemlja: normalna vrtna zemlja
Lega: sončna, polsenčna
Zalivanje: dvoletnice prenesejo nekaj več suše, trajnice pa ob pomanjkanju vode hitro venijo, vendar si ob naslednjem dežju spet opomorejo.

<hr>

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 13:07; skupaj popravljeno 3 krat
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Rudbeckia nitida

Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Ima mogoce kdo kako koreninico rudbekije, ki ima malo bolj poln cvet?
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

SonceLuna jaz imam tako

pa nič se ne poleže, ker ima zelo močna stebla.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pri meni se bo gotovo našla kaka sadika, potomka rudbekij iz druge in tretje fotografije. Vendar je izgled nepredvidlljiv tako po barvi kot po tem, ali bo imel cvet le eno ali več vrst venčnih listov.

Sonceluna: ti je tudi taka zanimiva? Vendar opozarjam: ni trajnica, se pa za naprej zaseje sama, a ne nujno tam, kjer bi jo ti želela imeti Wink .
Sonceluna

To pa nisem vedla da ni trajnica.
Punci ce kateri hodi kaka koreninca viska se je ne bom branila.
A mogoce kdo ve ime tiste z bolj polnimi cvetki?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Sonceluna je napisal/a:

A mogoce kdo ve ime tiste z bolj polnimi cvetki?

Glede opisov različnih rudbekij nisem čisto sigurna. Moji je po opisu najbliže rudbeckia hirta = eno- dvo-letnica, izjemoma trajnica, cvetovi premera do 10 cm, z vzgojo pridobljena večja pestrost barv, vključno oranžno, rdečo in rjavo .... Med mojimi je naključno nekaj takih s polnimi cvetovi, nekaj z enojnimi. Prav to je čar, ker nikoli ne veš, kaj bo nastalo iz na novo vzklile rastlinice.

Vseh rudbekij je malo morje. Nekaj med njimi je tudi invazivnih.

Nekaj gojenih
Sonceluna

Enkrat sem jo vidla na eni fotki, mela je se en cist obicajni slovenski pridevnik spredaj pa se pri najboljsi volji ne morem spomnit. Ko bo mal vec casa bom naredila google research:)
Muha hvala za trud in vse tele info.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

sonceluna poglej pod Gaillardia (kokarda) je zelo podobna rudbekiji in je trajnica, katero baje ne smeš pustiti da cveti pozno jeseni ker se izčrpa in poide. itak cveti celo poletje do zmrzali.lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori