Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Verbascum - lučnik

crtj-admin
Site Admin

Verbascum - lučnik

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

OPIS_________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Verbascum thapsiforme - velecvetni lučnik - Današnja fotografija - še nekaj časa bomo čakali na fotografijo, ki ga bo kazala v polnem cvetju:

na tejle fotografiji izpred 3 let je bilo cvetenje že v zadnjih zdihljajih:

Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No to pa je njegov sorodnik drobnocvetni lučnik
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Lučnik pri nas

_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Za tega pa ne vem, ali je zdravilen.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Belega pa še nisem videla Surprised .
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

kaka je razlika med papeževo svečo - navadnim lučnikom Verbascum Phlomoides in ostalimi lučniki, ki jih je na seznamu mali milijon?

Danes sem na potepu zasledila enega izmed njih, še nisem šla globje v prepoznavo, in me zanima, ali imajo enak učinek pri pomirjanju kašlja?

vidim pa, da jih je resnično veliko.
http://smara.si/seznami/druzine_vrsta/crnobinovke_Dr125.html_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Center razširjenosti lučnikov je južni Balkan (koliko sem jih videla na Kosovu, joj, od tega je minilo natanko 20 let Shocked ). Pri nas dokumentirano uspeva v naravi priibliužno 15 vrst.
Kot droga se večinoma tretirajo cvetovi dveh vrst: velecvetni l.( V. densiflorum) in navadni l. (V. phlomoides). Slednji se od velecvetnega razlikuje po izrazitejših pecljih rozetnih listov in sedečih, le malo navzdol zraščenih stebelnih listih. Rasteta na podobnih rastiščih. Prvi ima rozetne liste s kratkimi peclji, stebelni listi pa so sedeči in segajo navzdol do naslednjega lista. Ostali so bolj drobmnoscvetni, ne nujno vsi rumenocvetni in se jih ne nabira. Obe uporabljani vrsti sta veliki (no, velikost je zelo odvisna od rastoišča) in polsteno dlakavi.
Veselo v nabiranje torej.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hecno je tole s semeni ta velikega lučnika. Dvakrat sem dobila male sadike. Zrasel je lep, cvetel, steblo z odcvetelimi cvetovi sem dolgo pustila pri miru in mislim, da je seme dozorelo, a zasejalo se ga ni nič Surprised . Ne prvič in ne drugič. Gospa, ki mi je dala sejančke, ima pa vsako leto vse polno podmladka.

Je potrebno več cvetočih rastlin?
Odgovori