Novosadski jabučar

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 10774
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Novosadski jabučar

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Indeterminanten

Oblika: okrogel
Teža: srednji (velikost teniške žogice)
Barva: rdeč
Zrelost: srednja
Listje: paradižnikovo .
Odpornost na bolezni:
Opomba: precej povprečen trgovinski okus

Matic
Prispevkov: 255
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Matic »

Kakšno leto nazaj, ko si s paradižnikom še nisem bil na "ti", sem na nekem XYZ forumu vprašal, katere priporočajo in je bil Jabučar opisan s presežki. Smile (Poleg Volovca najbrž edini širše znan.) "Sladek, okusen."

Med lanskim naborom 20 sort, daleč najmanj okusen, spominja na trgovinskega, kot je zapisala Pika.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja tudi jaz sem ga zlahka izpustil iz letošnjega seznama (itak imam letos preveč drugih sort). Je pa za povprečne vrtičkarje to čisto vredu zanesljiva sorta, ne preveč zahtevna in dokaj vdržljiva. Mogoče je tudi zato tako razširjena.
lera
Prispevkov: 258
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a lera »

Jaz ga sadim, ker je trpežen in enakomerno ter obilno rodi.
Ni moj najljubši ampak mi pa prav pride._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Lepo raste, je zdrav, lepo rodi, je mesnat in nič slabši od "modernih" sort. Takole izgleda:

_________________Viktorh
labia
Prispevkov: 350
Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a labia »

viktorh, krasna rastlina in res je lepo rodila. Bi rekel vzorčni primer.
Vidi pa se značilnost te sorte, kjer je na prvem mestu: plodovi enake oblike in enake velikosti. To pa je značilnost industrijske- kolhozne pridelave, kjer okus ni bil na prvem mestu.

Kar ne pomeni, da je zanič, le prioriteta je bila drugje.

Te druge sorte, ki jih gojimo in imajo večinoma ameriška imena pa niso NOVE (moderne) sorte, kot praviš. V resnici gre, ravnoobratno, za stare sorte, ki so bile izgubljene- pozabljene (heirloom) in nadomščene z novimi sortami in hibridi ( kar so: novosadski jabučar, st.pierre, marmande, ......)

Za te sorte (heirloom) pa je značilno, da je okus na prvem mestu. Ravno zato se jih da prepoznati po različni velikosti ploda in delno različni obliki, neenakomerni obarvanosti in seveda večji občutljivosti na bolezni.
Zato je pridelava bolj zahtevna in težav več.
Več o heirloom paradižnikih tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Danes pa sem ga izbral za seme



_________________Viktorh
Odgovori