Novosadski jabučar
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Novosadski jabučar
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 255
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
Kakšno leto nazaj, ko si s paradižnikom še nisem bil na "ti", sem na nekem XYZ forumu vprašal, katere priporočajo in je bil Jabučar opisan s presežki.
(Poleg Volovca najbrž edini širše znan.) "Sladek, okusen."
Med lanskim naborom 20 sort, daleč najmanj okusen, spominja na trgovinskega, kot je zapisala Pika.

Med lanskim naborom 20 sort, daleč najmanj okusen, spominja na trgovinskega, kot je zapisala Pika.
-
- Prispevkov: 2066
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 258
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
Jaz ga sadim, ker je trpežen in enakomerno ter obilno rodi.
Ni moj najljubši ampak mi pa prav pride._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Ni moj najljubši ampak mi pa prav pride._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
-
- Prispevkov: 350
- Pridružen: So Jun 08, 2013 2:00 am
viktorh, krasna rastlina in res je lepo rodila. Bi rekel vzorčni primer.
Vidi pa se značilnost te sorte, kjer je na prvem mestu: plodovi enake oblike in enake velikosti. To pa je značilnost industrijske- kolhozne pridelave, kjer okus ni bil na prvem mestu.
Kar ne pomeni, da je zanič, le prioriteta je bila drugje.
Te druge sorte, ki jih gojimo in imajo večinoma ameriška imena pa niso NOVE (moderne) sorte, kot praviš. V resnici gre, ravnoobratno, za stare sorte, ki so bile izgubljene- pozabljene (heirloom) in nadomščene z novimi sortami in hibridi ( kar so: novosadski jabučar, st.pierre, marmande, ......)
Za te sorte (heirloom) pa je značilno, da je okus na prvem mestu. Ravno zato se jih da prepoznati po različni velikosti ploda in delno različni obliki, neenakomerni obarvanosti in seveda večji občutljivosti na bolezni.
Zato je pridelava bolj zahtevna in težav več.
Več o heirloom paradižnikih tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom
Vidi pa se značilnost te sorte, kjer je na prvem mestu: plodovi enake oblike in enake velikosti. To pa je značilnost industrijske- kolhozne pridelave, kjer okus ni bil na prvem mestu.
Kar ne pomeni, da je zanič, le prioriteta je bila drugje.
Te druge sorte, ki jih gojimo in imajo večinoma ameriška imena pa niso NOVE (moderne) sorte, kot praviš. V resnici gre, ravnoobratno, za stare sorte, ki so bile izgubljene- pozabljene (heirloom) in nadomščene z novimi sortami in hibridi ( kar so: novosadski jabučar, st.pierre, marmande, ......)
Za te sorte (heirloom) pa je značilno, da je okus na prvem mestu. Ravno zato se jih da prepoznati po različni velikosti ploda in delno različni obliki, neenakomerni obarvanosti in seveda večji občutljivosti na bolezni.
Zato je pridelava bolj zahtevna in težav več.
Več o heirloom paradižnikih tukaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom