Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2016

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8379
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jiglans, tudi jaz sem mislila, da sem edina 😊 Očitno nas je več takih. Ko sem ostalo šavje odstranila in po najboljših močeh populila slak, sem se šla rudarjenje. Glavice sem iskala in izkopavala kot krompir. Ker je zunaj malo črn, sem ga v zemlji še teže našla.
Ja, tudi meni se zdi, da so stebla s pski izrazito bolj zelena, sočna. Sem bila presenečena in sem mislila, da sem jih prezgodaj populila. Ampak tiste glavice so se že malo odpirale. Zdaj jih bom posušila skupaj , brez rezanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9406
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tole z zelenimi stebli česnov z glavicami bo najbrž da (sklepam) pripisati tvorbi hormonov na vrhu stebla. S tem ni prekinjen transport hranil k zarodnim brstičem na vrhu stebla, ki je možen le po živem steblu.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Bi znalo biti tako, ja.

Hmm, našel sem par primerkov pozabljenih pokončnih pskov/stebel in na njih zarodne čebulice, ki so že odgnale kakšnih 5-10cm. Izgledajo kot eni kuštravci vrh stebla. Zanimivo! Seveda bolj izjema kot pravilo.
copatka
Prispevkov: 2302
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Jaz sem lani svoj prvi pridelek anke pustila čisto v lupini, samo zemljo sem odstranila in tudi listje je ostalo celo, nisem nič odrezala. Potem sem jih imela v pokriiti drvarnici do zmrzali, spletene v nekakšne kite Rolling Eyes .

Pozimi sem jih obesila v klet in zadnjo glavico smo pojedli ene dva tedna nazaj - popolnoma svežo, nič izsušeno in brez kalčkov Very Happy . Ne rečem, da je to najboljši način, ampak meni se lepše ne bi mogel ohraniti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mi imamo kmečko klet. Za shrambo česna je najbrž preveč vlažna?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17343
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Česna nikoli nismo shranjevali v kleti, vedno na podstrešju, čeprav je tam včasih tudi zmrzovalo.
brbr
Prispevkov: 8014
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam na njivi še eno gredo česna s semenskimi glavicami. Glavice se že odpirajo, je skrajni čas, da ga poberem, a kaj, ko me trenutno daje išijas ali nekaj podobnega Evil or Very Mad. Do drugega tedna se moram spravit k sebi, drugače bo prepozno - bo čisto prezorel. Sicer si ne obetam kakšne pretresljive lepote/debelosti, ker je tudi ta česen že pred časom izgubil liste zaradi rje.

Lpmami, če praviš, da si rudarila in so ovojnice črne pomeni, da si ga pobrala prepozno.

Če ne porežemo pskov, je rastlina dalj časa zelena - dalj časa zori. (moje izkušnje).

Copatka, mislim, da je tvoj način (nič čiščenja) idealen. Tako je česen najbolje zavarovan. Isto velja za čebulo, ki naj bi med skladiščenjem obdržala kar največ ovojnih lupin.

Mislim, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da je prostor suh, zračen in ne temen.

Bicikel, tudi pri mojih se včasih zgodi, da začno čebulčki odganjati že na rastlini, zakaj, ne vem._________________naredimo svet lepši
Irenca
Prispevkov: 513
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irenca »

evo, jaz sem ravnokar z njive, pobrala sem ves česen anka. Tisti manjši semenski česen, ki je bil posajen iz zarodnih čebulic, sem pobrala že kakih 14 dni nazaj, tega pa sedaj. Super je, do sedaj še nikoli ni bil tako lep in debel. Morda bi ga lahko pustila še kak dan ali teden, ker listje še ni bilo zelo porumenelo, ampak glavice so imele že lepo nakazane stroke. Verjetno ni nič narobe, če ne čakam do zadnjega, kaj?
brbr
Prispevkov: 8014
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Irenca, čestitke. Pravijo, da je česen potrebno pobrat, ko je tretjina listov še zelena. Zrel je, ko se v glavici vidijo izoblikovani stroki._________________naredimo svet lepši
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Evo, tudi dve gredi mojega česna sta mi danes ta mala vnuka pomagala populit. Sedaj ga bom pod nadstreškom malo posušila, preden gremo v ponedeljek n a morje, bom še stebla skrajšala na en pedenj, da ga bom lahko na tanko razporedila v gajbice, kjer se bo do konca osušil. Sinoči sem ves česen zalila, če ne, bi danes ne mogli spuliti nobenega, tako pa je super šlo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori