Super ! v lesen zaboj ga daj, ali pa kaj drugega podobnega, samo da ima zrak dostop. Za dezevnike ne skrbi, ko bos presjala jih vecina ostane na situ (1cm ali manj) tisti ki grejo skozi pa se potem v zaboju potuhnejo na dno ali pa tudi najdejo pot ven, ce ni zaboj perfektno narejen in sicer, ko postane s casom substrat malo bolj suh. Za uporabo v loncih ali/in v notranjih prostorih priporocam da ga zmrznes v skrinji za ene 2-3 dni.
Ja, bravo! Lesen zaboj bi bil res najboljši. Bom seznanila mrožeka, bo zelo vesel da spet nekaj rabim
Imam precej tolerantne ljudi okoli sebe, a se vseeno bojim, da mi ne bodo dovolili dati zemlje v skrinjo. Mogoče jih za manjše količine nahecam - za prve sejance, ki jih je treba ujčkat v stanovanju.
Jaz substrat zamrzujem za sadike. Presejem ga na 0.5 cm mrezo in ga dam v skrinjo v 4 litrskih vreckah za zamrzovanje hrane. Po dve naenkrat ene 6 kom vse skupaj.
Naj najprej jaz odgovorim, pa me bo Parangalus dopolnil.
Da se uniči morebitne patogene organizme in negativne stričke, ki bi lahko škodno vplivali na mlado rast sadikic. Poleg tega je v zaprtem okolju stanovanja zelo zoprno, če bi kaj čudnega iz loncev prilezlo .
Na prostem, kjer nam pomagajo cele vojske obstoječih dobrih pomagačev (od drobnoživk pa vse do ptičev), se takšna nevarnost ne zazna.
Tudi zato so kupljeni substrati razkuženi. Z obdelavo pri visoki temperaturi, morda celo kemijsko obdelavo?
Točno tako. Znebimo se morebitnih ličink in jajčec potencialnih škodljivcev (najpogosteje fungus gnsts) Ohranimo pa bakterije in gljive, ki so pomembne za razvoj sadik. 95% vseh rastlin na svetu namreč vzpostavi sožitje z bakterijami in gljivami katerih vrsto in populacijo uravnava z izločki iz korenin. Sicer bi vrečo enostavno vrgel v pečico, nabil na 100 stopinj... in dobil mrtvašnico
Razmišljam, da bi si sama naredila zemljo za korita in za pikirance.
Bokaši imam narejen. Odpadke z vrta sem začela skladiščiti posebej. Posipam sproti z bokaši posipom in vsakokrat vržem še kako lopato zemlje na vrh. Verjetno bom zdaj dodala še malo starega gnoja za vmes. Da pa ne bi imela preveč živali v koritih razmišljam: - če dodam apno in sodo, kaj to pomeni - oz. kako naj se lotim raznih nepridipravov v zemlji ? (spomnim se mame, ki je zemljo ogrevala v veliki peči - ampak se mi to ne zdi ravno pametno...) - če ga razdelim po segmetnih v jupol kante in zmrznejo med zimo - ? mogoče še to zadnje najbolj, saj narava z zimo malo pomaga nam vrtičkarjem...
Delala bi po načinu sproti skozi leto.
Tako, kot pravi Zuf, bi bili pikiranci čist domači .
Kako se vam obneseje te zemlje in kako so rastli pikiranci - ali je iz zemlje kaj prilezlo ven, kakšen črviček...