Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Doma narejeni substrati (domača zemlja)

Parangalus

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

Super !
v lesen zaboj ga daj, ali pa kaj drugega podobnega, samo da ima zrak dostop. Za dezevnike ne skrbi, ko bos presjala jih vecina ostane na situ (1cm ali manj) tisti ki grejo skozi pa se potem v zaboju potuhnejo na dno ali pa tudi najdejo pot ven, ce ni zaboj perfektno narejen in sicer, ko postane s casom substrat malo bolj suh. Za uporabo v loncih ali/in v notranjih prostorih priporocam da ga zmrznes v skrinji za ene 2-3 dni.

In ja, v luknjo gre spet vse kar mi pade na pamet Smile
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, bravo! Lesen zaboj bi bil res najboljši. Bom seznanila mrožeka, bo zelo vesel Wink da spet nekaj rabim Laughing Laughing

Imam precej tolerantne ljudi okoli sebe, a se vseeno bojim, da mi ne bodo dovolili dati zemlje v skrinjo.
Mogoče jih za manjše količine nahecam - za prve sejance, ki jih je treba ujčkat v stanovanju.
Parangalus

Very Happy
Jaz substrat zamrzujem za sadike. Presejem ga na 0.5 cm mrezo in ga dam v skrinjo v 4 litrskih vreckah za zamrzovanje hrane. Po dve naenkrat ene 6 kom vse skupaj.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Zakaj že, ga zamrzuješ?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Naj najprej jaz odgovorim, pa me bo Parangalus dopolnil.

Da se uniči morebitne patogene organizme in negativne stričke, ki bi lahko škodno vplivali na mlado rast sadikic.
Poleg tega je v zaprtem okolju stanovanja zelo zoprno, če bi kaj čudnega iz loncev prilezlo Wink Smile.

Na prostem, kjer nam pomagajo cele vojske obstoječih dobrih pomagačev (od drobnoživk pa vse do ptičev), se takšna nevarnost ne zazna.

Tudi zato so kupljeni substrati razkuženi. Z obdelavo pri visoki temperaturi, morda celo kemijsko obdelavo?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hja, no, trajnih oblik, pa tudi aktivnih, bakterij in gliv nekaj dni mraza v zamrzovalniku ne uniči, vseh že ne. No, deževnike že, recimo.
Parangalus

Točno tako.
Znebimo se morebitnih ličink in jajčec potencialnih škodljivcev (najpogosteje fungus gnsts)
Ohranimo pa bakterije in gljive, ki so pomembne za razvoj sadik. 95% vseh rastlin na svetu namreč vzpostavi sožitje z bakterijami in gljivami katerih vrsto in populacijo uravnava z izločki iz korenin.
Sicer bi vrečo enostavno vrgel v pečico, nabil na 100 stopinj... in dobil mrtvašnico Wink
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Hvala Parangalus na deljenem znanju.
Zaradi tebe tudi sam po novem imam lastni kompost. ;)
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Razmišljam, da bi si sama naredila zemljo za korita in za pikirance.

Bokaši imam narejen. Odpadke z vrta sem začela skladiščiti posebej. Posipam sproti z bokaši posipom in vsakokrat vržem še kako lopato zemlje na vrh. Verjetno bom zdaj dodala še malo starega gnoja za vmes. Da pa ne bi imela preveč živali v koritih razmišljam:
- če dodam apno in sodo, kaj to pomeni
- oz. kako naj se lotim raznih nepridipravov v zemlji ? (spomnim se mame, ki je zemljo ogrevala v veliki peči - ampak se mi to ne zdi ravno pametno...)
- če ga razdelim po segmetnih v jupol kante in zmrznejo med zimo - ? mogoče še to zadnje najbolj, saj narava z zimo malo pomaga nam vrtičkarjem...

Delala bi po načinu sproti skozi leto.

Tako, kot pravi Zuf, bi bili pikiranci čist domači Smile.

Kako se vam obneseje te zemlje in kako so rastli pikiranci - ali je iz zemlje kaj prilezlo ven, kakšen črviček...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Irena, z apnom in sodo boš pobila mnogo koristnih izdelovalcev komposta, bakterij, arhej, gliv,.......
Odgovori