Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda

crtj-admin
Site Admin

Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No pri meni raste petglavi ohrovt, pravzaprav celo šestglavi. In je trajnica. Embarassed Pred tremi leti sem posadila ohrovt špičasti ruska sorta. Ker sem imela zgleda slabo zemljo se ni izoblikoval, lani ko sem ga spomladi pognojila ni šel v cvet in je lepo začel z rastjo. Pokončala ga je srna, ostalo je le nekaj listja, to čez zimo nisem odstranjevala in zdaj je tak. Sem pa naredila napako, saj sem poganjek, ki pa je cvetel odstranila. Rolling Eyes Zdaj mi je žal.

Poganja šesta glava Shocked , malo slabo se vidi a poganja iz stebla.

vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Mene pa zanima če lahko ohrovtove glave ravno tako vlagaš kot zelje ,nevem kam z njim ga imam preveč pa bi rada to nekak viška po skladiščila_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Mislim, da je tudi primeren. Enako kot rdeče zelje. Le ni tako zelo razširjeno to. Drugače pa ohrovtove glavice postanejo veliko boljše, če jih ujame zmrzal. Kjer ni večjih količin za predelavo, pa ga dodajajo približno 10-15% pri kisanju zelja.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Seveda, marsikje sploh priporočajo, da med zelje zamešamo kakšno 1/3 ohrovta. Nisem pa tega nikoli delala, niti jedla.
Tukaj celo na vrečki s semeni piše.
vodenka

Najlepša hvala ,grem v akcijo_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Jaz sem eno manjšo glavico, ki ni kazala prave volje po tem, da bi postala večja debeluška dodala zadnji rundi srbske solate.

Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

če boš blanširala, potem ne več kot 1,5 min in med vsakim listom celofan oz narezane najelon vrečke, ker se drugače vse sprime. lažje bo če jih narežeš in enako tako blanširaš, ter daš v vrečke ali posodice, a potem so za v juhice in med krompir itd. lpvoda

PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
vodenka

Jaz sem ga eno tretjino naribala v srbsko solato eno tretjino pa zelja uf okus nekaj res nekaj posebnega ,bom še vajo ponovilo zdaj je prednost solate sejati_________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne vem zakaj, a imela sem v spominu, da ohrovt slabo prenaša zmrzal, oziroma slabše kot zelje.
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi._________________naredimo svet lepši
Odgovori