Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda
-
- Site Admin
- Prispevkov: 10774
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda
(Prenos iz arhiva)
-
- Prispevkov: 1741
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
No pri meni raste petglavi ohrovt, pravzaprav celo šestglavi. In je trajnica.
Pred tremi leti sem posadila ohrovt špičasti ruska sorta. Ker sem imela zgleda slabo zemljo se ni izoblikoval, lani ko sem ga spomladi pognojila ni šel v cvet in je lepo začel z rastjo. Pokončala ga je srna, ostalo je le nekaj listja, to čez zimo nisem odstranjevala in zdaj je tak. Sem pa naredila napako, saj sem poganjek, ki pa je cvetel odstranila.
Zdaj mi je žal.
![](http://shrani.si/f/H/Fi/4CDa8fJz/1/img6260.jpg)
Poganja šesta glava
, malo slabo se vidi a poganja iz stebla.
![](http://shrani.si/f/J/dC/4AmriFwI/3/img6259.jpg)
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![](http://shrani.si/f/1Y/RT/4f6Wcaqu/1/img6257.jpg)
![](http://shrani.si/f/H/Fi/4CDa8fJz/1/img6260.jpg)
Poganja šesta glava
![Shocked](images/smiles/icon_eek.gif)
![](http://shrani.si/f/J/dC/4AmriFwI/3/img6259.jpg)
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Jaz sem eno manjšo glavico, ki ni kazala prave volje po tem, da bi postala večja debeluška dodala zadnji rundi srbske solate.
![](http://s3.mojalbum.com/17402083_18049986_23284570/zelenjavno/ohrovt.jpg)
Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje?
![](http://s3.mojalbum.com/17402083_18049986_23284570/zelenjavno/ohrovt.jpg)
Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje?
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
če boš blanširala, potem ne več kot 1,5 min in med vsakim listom celofan oz narezane najelon vrečke, ker se drugače vse sprime. lažje bo če jih narežeš in enako tako blanširaš, ter daš v vrečke ali posodice, a potem so za v juhice in med krompir itd. lpvoda
PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 849
- Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 8148
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ne vem zakaj, a imela sem v spominu, da ohrovt slabo prenaša zmrzal, oziroma slabše kot zelje.
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi._________________naredimo svet lepši
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi._________________naredimo svet lepši