Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Khm, se mi je zdelo, da bom morala še enkrat naložiti, če jo bom hotela obrniti, pa se mi v tem vročem večeru ni dalo Embarassed
No, ampak zdaj se je že malo ohladilo in je tudi slika pokončna.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

takle mamo
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tale bo gotovo dozorela do polne zrelosti in še čez, saj jo ne bo moč utrgati:

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hudirja ste hitri! Ampak moje tudi hitro napredujejo. Največje so pri 3cm dolžine. Sem optimističen. Very Happy
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Dajmar, pri tebi je podobno zaraščeno kot pri nas. V zadnjem tednu so čajote precej porasle. Kar nekaj je dvojčkov, dve sta se zagozdili med ograjo. Vmes uspešno rastejo melancane, hokaido buče, kumare, ačoče in kiwano kumare, zato je vse "pregajštrano". Bom v kratkem poslikala goščavo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:

Vprašanje za izkušene:
- ali čajote, ko so zrele, same odpadajo?
- če ne, so lahko prezrele, če jih pravočasno ne oberemo ?

Bicikel je napisal/a:
Muha,

1. Ja po moje lahko same odpadejo. Si predstavljam, da mora biti tako v naravi, če hoče, da pride v stik z zemljo in naredi korenine.

2. Priporočam, da malo spremljate izgled plodov. Prezrela se začne na dnu odpirati in kazati "jezik". Iz (X) v (|) in potem v (P) ( khmm, da ne izpadem vulgarno)

Pri rumeno-belih je tudi lažje opazno kdaj postanejo dovolj zrele za obiranje. Na spodnji strani plodu rahlo zelena prehaja v rumeno belo. Ko te zelene barve ni več, je plod zrel za obiranje. Ob relativno hladnem vremenu zna v takem stanju še nekaj časa rasti.

Prezorjeni plodovi bodo prekmalu začeli odganjati. Posledično gre energija ob relativno toplem vremenu v novo rast (iščoč zemljo za korenine), plod se bolj grbanči in je manj zanimiv za uporabo. Po moje jih je bolje prej pobrati in dati na čim bolj hladno, da se proces ustavi. Seveda, če jih hočemo ohraniti na daljši rok. Lahko pa prezorjene tudi takoj uporabimo.

To se na moji lokaciji sicer povečini ne dogaja, saj jih ponavadi že prej ustavi hladno jesensko vreme. Letos zna biti nekoliko drugače in jih bo res treba nekaj obrati že prej. Da pridemo do "kapitalcev" pa bo pri meni še kar trajalo...... Vseeno se nadejam najboljše čajotne sezone do sedaj.

Ilustracija stopenj zrelosti čajot:

Očitno so nekatere že prezorele. Skrajna desna je imela dober centimeter dolg poganjek. Žal se na fotografiji ne vidi, ker se je odlomil.

Kar zadeva odpadanje pa: nekaj jih je z drevesa sklatil veter, večino preostalih sem uspela potrgati z obiralčkom, ena pa trmasto vztraja na 4 metrih in se ne da! Naj ji bo.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja izgleda tako nekako kot sem opisal.

Sicer sem še vedno od doma, tako da ne vem kako izgledajo moje doma. Me zna pričakati tudi kakšna prezorjena. Kakšno take lahko za ilustracijo mogoče prinesemo tudi na srečanje.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Letos so čajote primeni zgodnje kot še nikoli. Že sedaj imam manjšo gajbico dozorelih plodov. Običajno sem začel pobirati šele v sredini oktobra.
Tudi količinsko se kaže bolje kot sicer. Verjetno bi bilo še bolje, če ne bi bil dolgo časa odsoten in so bile deležne nerednega zalivanja.

pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Je to že tretja sorta, kajti moje so zelene.
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

a kdo mogoče ve zakaj cveti naredi plodek potem pa suh odpade?

Letos bom očitno ostala brez njih, čeprav jih imam v rastlinjaku Crying or Very sad_________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Odgovori