
No, ampak zdaj se je že malo ohladilo in je tudi slika pokončna.

Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
muha je napisal/a: |
Vprašanje za izkušene: - ali čajote, ko so zrele, same odpadajo? - če ne, so lahko prezrele, če jih pravočasno ne oberemo ? |
Bicikel je napisal/a: |
Muha, 1. Ja po moje lahko same odpadejo. Si predstavljam, da mora biti tako v naravi, če hoče, da pride v stik z zemljo in naredi korenine. 2. Priporočam, da malo spremljate izgled plodov. Prezrela se začne na dnu odpirati in kazati "jezik". Iz (X) v (|) in potem v (P) ( khmm, da ne izpadem vulgarno) Pri rumeno-belih je tudi lažje opazno kdaj postanejo dovolj zrele za obiranje. Na spodnji strani plodu rahlo zelena prehaja v rumeno belo. Ko te zelene barve ni več, je plod zrel za obiranje. Ob relativno hladnem vremenu zna v takem stanju še nekaj časa rasti. Prezorjeni plodovi bodo prekmalu začeli odganjati. Posledično gre energija ob relativno toplem vremenu v novo rast (iščoč zemljo za korenine), plod se bolj grbanči in je manj zanimiv za uporabo. Po moje jih je bolje prej pobrati in dati na čim bolj hladno, da se proces ustavi. Seveda, če jih hočemo ohraniti na daljši rok. Lahko pa prezorjene tudi takoj uporabimo. To se na moji lokaciji sicer povečini ne dogaja, saj jih ponavadi že prej ustavi hladno jesensko vreme. Letos zna biti nekoliko drugače in jih bo res treba nekaj obrati že prej. Da pridemo do "kapitalcev" pa bo pri meni še kar trajalo...... Vseeno se nadejam najboljše čajotne sezone do sedaj. |