Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bučke - rahlo pikantne za zimo

Odgovori
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Naslednja runda čez par dni bo z 'originalnimi' sestavinami, bom pa v kak kozarček dodala še česen._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

viktorh je napisal/a:
MARIJAV,
recept izgleda res odlično. Danes bom napravil eno rundo..
Pišeš: kuhaš okoli 10min. Edina tekočina je kis tako, da mora biti vse zelo gostljato in se verjetno bolj "duši" kot kuha.
Hvala za pojasnilo.

MARIJAV je napisal/a:
Poleg kisa še zelenjava in sadje ter sladkor spustijo tekočino in je vse kakor potopljeno in se dejansko kuha, ne duši. Jaz sem tistih 10 minut s kuhalnico kar pogosto nežno premešala, za vsak slučaj.
Pa še to: hči je imela idejo, da bi polovico sladkorja nadomestila kar z eno vrečko želatine v prahu (seveda pripravljene po navodilu na vrečki) in bi bila zadeva manj kalorična, na okusu pa najbrž nebi nič izgubila. Bom poskusila.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Evo, druga runda iz dveh količin je že v kozarčkih. Tokrat sem bučke na 3,5 mm narezala na mesoreznico, potem pa z nožem podolgem in počez. Malo dlje je trajalo, ampak učinek je bolj podoben kozarčku iz Nemčije. Na desni je kozarec iz prve runde, lepo se vidi razlika v debelini koščkov.
Sem pa dala samo 250 g želirnega sladkorja (1;1 takega sem imela doma) in 1 vrečko želatine (tisto malo) v prahu sem raztopila v 1 dcl vode in na koncu dodala kuhani masi.

Prvič kuhane smo že tako poskusili, da jih bo kmalu zmanjkalo Wink , vsem ki so tole sprobali jim je izjeno všeč in Wink delim recept naokoli, da je veselje._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes sem imela tole v mislih, ko sem nakupovala. Ampak gorčičnih zrn nisem našla - kje, v kakšni družbi jih imajo ponavadi?
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Jao, deklice, navdušile ste tudi mene. Pravkar je skuhano, dodam le še želatino - varianta Marijine hčerke - z dodatkom česna - ob namigu bobolino.
Dvojna količina, toda, noža dolgo ne bom gonil. Pred tem pa sem še pripravil 7 kg kumaric - nekaj za v kis, druge na led.
Danes le še pivo.
Pridno delajte, da ne boste zasmodile.
Lep pozdrav Viktor_________________Viktorh
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

muha je napisal/a:
Danes sem imela tole v mislih, ko sem nakupovala. Ampak gorčičnih zrn nisem našla - kje, v kakšni družbi jih imajo ponavadi?


Špar jih ima pri začimbah._________________Viktorh
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, če ne drugje, na koseški tržnici (mimogrede, zdaj je tam 90 minut parkiranje zastonj, so zapornice, tako, da je parkirišče le za obiskovalce tržnice) imajo marsikatero začimbo, celo muškatni cvet, če ga poznaš. V trgovinici, ki je nasproti trafike v pokritem delu spodaj. Če prideš skozi vrata, kjer je na levi bankomat, zaviješ levo in trgovina je nekje na sredi na levi strani. Začimbe firme Evergreen iz Boštanja pri Sevnici imajo tam, eni redkih. So v vrečkah, takih, temno zelenih.
viktorh
Prispevkov: 270
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Nabral sem bučke Gold Rush in Soleil, pripravil vse, kar je zapovedala MARIJAV:



Potem se je začelo garanje. Ker smo moški pač bolj tehnično podkovani, sem iz buč napravil "špagete", ki jih je draga narezala tako kot sem naročil - na kratko.



Uporabil sem star pripomoček:





Potem sva vse stresla v kozico....



Skuhala...nadevala v kozarce, jih - čeprav ni bilo zapovedano - dala v pečico in še nekaj minut psterizirala....



Jutri poizkusimo. Če ne bo užitno, zapeljemo k MARIJAV._________________Viktorh
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Viktorh, vseeno s transportom počakaj do četrtka, se obeta, da pridem naokoli, na degustacijo. Wink
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Viktor. ti kar pripelji, pri nas ne bo učakalo prvega rojstnega dne Wink Very Happy_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori