Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
pajo
Prispevkov: 1799
Pridružen: To Jan 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a pajo »

TS Moruga Red je že 3 leto z menoj. Je edina zadeva, ki je preživela daljše obdobje ostale mi niso. Pa so bile različne sadike._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

mfranc je napisal/a:
goIdhorn je napisal/a:
Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.

Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed


Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim



Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine?
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Goldhorn, če narediš liter omake iz 2 kg plodov, najbrž ne dodajaš nobene druge zelenjave? Tako sem tudi jaz delala prvo leto, a so bile tako pekoče, da jih nismo mogli porabiti. Letos poskušam narediti take, ki bi jih lahko polivali, pa nikakor ne morem porabiti čilijev. Iz Habanero White Giant in Habanero Capuccino pa nameravam narediti majhno količino omak za zdravljenje prehladov - ti dve bosta vsebovali samo čilije.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Res ne dodajam druge zelenjave. Pekočino reguliram z kombinacijo različnih vrst čilijev. Dodajam še različne vrste začimb. Imam rad bolj ostre zadeve Very Happy

Ps.

Pa to proti prehladom res pomaga?
žižola
Prispevkov: 266
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a žižola »

Jaz vse kar cele dam v skrinjo. Kadar rabim, jih na olju in vodi podušim in potem ustrezno nasekljam......_________________LP Žižola
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Jaz pa iz vsake sorte čilija naredim svojo omako.
Proti prehladu pa ostri čiliji zelo pomagajo. Zadnjih nekaj let, odkar uživam čilijeve omake, pozimi še nisem imela vročine, prej pa vsako leto kak teden.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Hej!
Pri meni se je glavna sezona obiranja-predelave šele začela, včeraj pobral cca. 1.5kg jalapenotov in hot waxov --> 7 kozarcev (720ml), narezani na kolobarje in zaliti z mešanico kisa/vode.
Tahudih bo pa letos bore malo, nekaj pimente za v skrinjo, z roccoti še ne vem kaj bom počel (verjetno sušenje), in potem še par križancev, kateri bodo tudi šli v skrinjo.

Tudi mene čudi kako lahko iz 2kg mase dobiš samo slab liter omake. Ko sem fermentiral, sem dobil iz 530g neto mase, 4dcl omake.


Letos sem končno našel prostor za Hungarian Hot Wax, z namenom vlaganja, pa se mi zdi da bodo malce "prešvoh" oz. bolj kot ne paprika - vsaj po okušanju surovih plodov, sicer pa so rastline kar dobro obložene.
choco_chili
Prispevkov: 105
Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a choco_chili »

Z menoj je tudi še vedno letos 4 letni Chocolate habanero. Edini, ki me letos ni razočaral in dela res na polno. Skupaj z loncem 2 metra višine.



Drugače pa je pri meni letos sezona dokaj porazna. Lani sem že v avgustu pobiral in kuhal na polno, letos je v septembru še več kot polovica zelenih (razen tega starega chocolat habanera).
Vse ostalo se šele sedaj začenja barvati ;( Pomoje sem letos naredil res velik kiks z zemljo za sejance in posledično je vse rastlo zelo počasi. Nekateri npr. Bishops Crown je tudi čez dva metra,
poln sumljivo zeloooo velikih plodov, ampak še vse zeleno.

Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Chocolate habanero je zelo lep!

Za Bishop Crown se spomnim, da je bil tudi pri meni zelo pozen, ko sem ga gojila.

No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo. Rolling Eyes
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Plamenka je napisal/a:

No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo. Rolling Eyes


Pri meni ni problem kako porabit Very Happy Sosedi, znanci, žlahta,.... letos vsi jejo čilije Laughing

Čili v skrinji? Kar imam izkušenj s surovo zelenjavo v skrinji je po odtajanju nekam čudna. Ohrani čili kaj hrustljavosti?

Ps:

Lepo da je forum zadnje čase bolj zaživel.
Odgovori