Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2016
mfranc je napisal/a: | ||||
Huh, kako pa ti to uspe? |
Sinoči sem "zvaril" 10 flaškic po 100 ml. Ne preveč goste omakice (malo bolj gosta kakor kupljen tabasco). Koliko pa tebi pride iz take količine?
Goldhorn, če narediš liter omake iz 2 kg plodov, najbrž ne dodajaš nobene druge zelenjave? Tako sem tudi jaz delala prvo leto, a so bile tako pekoče, da jih nismo mogli porabiti. Letos poskušam narediti take, ki bi jih lahko polivali, pa nikakor ne morem porabiti čilijev. Iz Habanero White Giant in Habanero Capuccino pa nameravam narediti majhno količino omak za zdravljenje prehladov - ti dve bosta vsebovali samo čilije.
Hej!
Pri meni se je glavna sezona obiranja-predelave šele začela, včeraj pobral cca. 1.5kg jalapenotov in hot waxov --> 7 kozarcev (720ml), narezani na kolobarje in zaliti z mešanico kisa/vode.
Tahudih bo pa letos bore malo, nekaj pimente za v skrinjo, z roccoti še ne vem kaj bom počel (verjetno sušenje), in potem še par križancev, kateri bodo tudi šli v skrinjo.
Tudi mene čudi kako lahko iz 2kg mase dobiš samo slab liter omake. Ko sem fermentiral, sem dobil iz 530g neto mase, 4dcl omake.
Letos sem končno našel prostor za Hungarian Hot Wax, z namenom vlaganja, pa se mi zdi da bodo malce "prešvoh" oz. bolj kot ne paprika - vsaj po okušanju surovih plodov, sicer pa so rastline kar dobro obložene.
Pri meni se je glavna sezona obiranja-predelave šele začela, včeraj pobral cca. 1.5kg jalapenotov in hot waxov --> 7 kozarcev (720ml), narezani na kolobarje in zaliti z mešanico kisa/vode.
Tahudih bo pa letos bore malo, nekaj pimente za v skrinjo, z roccoti še ne vem kaj bom počel (verjetno sušenje), in potem še par križancev, kateri bodo tudi šli v skrinjo.
Tudi mene čudi kako lahko iz 2kg mase dobiš samo slab liter omake. Ko sem fermentiral, sem dobil iz 530g neto mase, 4dcl omake.
Letos sem končno našel prostor za Hungarian Hot Wax, z namenom vlaganja, pa se mi zdi da bodo malce "prešvoh" oz. bolj kot ne paprika - vsaj po okušanju surovih plodov, sicer pa so rastline kar dobro obložene.
-
- Prispevkov: 105
- Pridružen: Sr Apr 01, 2015 2:00 am
Z menoj je tudi še vedno letos 4 letni Chocolate habanero. Edini, ki me letos ni razočaral in dela res na polno. Skupaj z loncem 2 metra višine.
Drugače pa je pri meni letos sezona dokaj porazna. Lani sem že v avgustu pobiral in kuhal na polno, letos je v septembru še več kot polovica zelenih (razen tega starega chocolat habanera).
Vse ostalo se šele sedaj začenja barvati ;( Pomoje sem letos naredil res velik kiks z zemljo za sejance in posledično je vse rastlo zelo počasi. Nekateri npr. Bishops Crown je tudi čez dva metra,
poln sumljivo zeloooo velikih plodov, ampak še vse zeleno.
Drugače pa je pri meni letos sezona dokaj porazna. Lani sem že v avgustu pobiral in kuhal na polno, letos je v septembru še več kot polovica zelenih (razen tega starega chocolat habanera).
Vse ostalo se šele sedaj začenja barvati ;( Pomoje sem letos naredil res velik kiks z zemljo za sejance in posledično je vse rastlo zelo počasi. Nekateri npr. Bishops Crown je tudi čez dva metra,
poln sumljivo zeloooo velikih plodov, ampak še vse zeleno.
Plamenka je napisal/a: |
No, jaz imam pa drugačen problem - kako porabiti vse, kar je dozorelo. |
Pri meni ni problem kako porabit Sosedi, znanci, žlahta,.... letos vsi jejo čilije
Čili v skrinji? Kar imam izkušenj s surovo zelenjavo v skrinji je po odtajanju nekam čudna. Ohrani čili kaj hrustljavosti?
Ps:
Lepo da je forum zadnje čase bolj zaživel.