Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vložena rdeča pesa

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bistvo obstojnosti shrankov je ODSOTNOST bakterij in drugih mikroorganizmov, ki povzročijo kvarjenje. teh pa se najbolj zanesljivo znebimo z ustreznimi termičnimi postopki, kis, sladkor, sol,.....pa samo podprejo postopek.
No, prekomerne količine omenjenih dodatkov preprečijo razvoj bakterij in drugim mikroorganizmov, ki kvarijo hrano (nisem rekla, da vseh bakterij in mikroorganizmov), a postanejo shranki nam neužitni ali komaj užitni.
Pogosto pripomore k obstojnosti tudi odsotnost pomembnejših količin kisika v shranku. Slednje pa seveda ne ovira anaerobnih mikroorganizmov, saj, recimo, prav tako kisamo zelje, repo,....
Ob dandanašnjem naboru kozarcev, steklenic in pokrovčkov je povsem odveč uporabljati še kakšne druge, recimo umetne (čeprav so to naravne snovi, recimo vinobran) dodatke.
Zanimivo, večina receptov (tudi na novo) objavljenih na znani hrvaški kulinarični strani jih skoraj brez izjeme vsebuje, pa praktično noben na ustrezno znani slovenski kulinarični spletni strani. Že nekaj časa razmišljam, zakaj je tako.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moja pesa, vložena skoraj brez sladkorja (1 mala žlička) se dobro drži - še ni zavrela, splesnela ali kaj drugega in je že zasedla mesto v omari.

Če jo bomo pozimi z veseljem jedli, jo bom drugo leto vložila več..._________________naredimo svet lepši
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Brbr a malo žličko na kozarec?_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
nxyz
Prispevkov: 571
Pridružen: So Jan 25, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Jaz dam na 2l vode in 1l vinskega kisa 1 veliko žlico soli in 1 sladkorja. Peso prej skuham, še vročo olupim in naribam, ko jo ribam jo vmes potresem s celo kumino in premešam. Naložim v kozarčke in s tisto vrelo mešanico prelijem. Nič se ne pokvari, okus nam je tak všeč kot je iz tega.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne, ne na kozarec, na celo količino tekočine. Koliko natančno je je bilo, žal nimam v spominu Embarassed_________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tudi moja pesa je vložena - prvič v življenju Very Happy . Če bi mi pred par leti kdo rekel, da bom vlagala peso, bi ga poslala na Studenec Rolling Eyes .

Recept je kombinacija Muhe in Brbr, pa še eno lovsko sem naredila - namesto pimenta sem po pomoti dodala kar solidno količino kardamoma Embarassed . In na koncu ugotovila, da sploh ni slabo Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tako nekako nastajajo novi recepti Laughing. Bravo Copatka!_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Spet sem v vlaganju rdeče pese. užet ko cuna

Sumim, da ni najbolje, če peso vložimo takoj po puljenju. Prva runda, s katero se mi je mudilo, je bila namreč precej manj sladka, kot današnja, ki je vmes počivala več kot 10 dni. Saj tudi za zelje pišejo, da mora par dni počivati, da se poveča stopnja sladkorja.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

In to poveš zdaj. Embarassed No ja, moja je bila vložena takoj, 4 še imam in bom preverila tvojo trditev. je pa logično, ja, ker se del škroba z zorenjem spreminja v sladkor.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
In to poveš zdaj. Embarassed .
Tudi sama sem šele danes prišla do tega spoznanja, prej mi ni padlo na pamet. Še sreča, da se mi prvi teden ni ljubilo naprej vlagat Wink .

Preizkusi še ti ja, da bom videla, ali drži, ali pa se mi je le okus spremenil.
Odgovori