Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fallopia japonica - japonski dresnik

Odgovori
abudabi

Odgovor Napisal/-a abudabi »

ciklama je napisal/a:
Me pa zanima ali obstaja kakšen recept kako jo uporabiti v zdravilne namene. Vem da vsebuje snov resveratrol ...

Furman je napisal/a:
Če pridemo do recepta za zdravila delat iz tega invazivneža, rešimo dve težavi na en mah. Invazivnost ne bo več problem in Slovenci bomo najbolj zdrav narod Laughing

Evo enega: Moj oče nabere korenine, jaz jih potem operem do golega. potem pa naribanega namoči v domač šnopček. S tem se tudi reši dve težavi na en mah. Vsako jutro potem spiješ šilce seveda samo v zdravstvene namene! in nihče ti ne zameri, ko ga spiješ.

Drugi recept: Oprane korenine posuši in s frezarjem razreže na drobno s tega si lahko potem skuhaš čaj. Še bolj nadrobno se da v kavnem mlinčku tako, da nastane prah, ki ga lahko napolniš v kapsule in zaužiješ.

Če ima še kdo kakšnno varjanto naj napiše._________________Maks
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prebral sem že lani, da se lahko mlada stebla uporablja kot rabarbaro. Ampak lani je bilo že prepozno (maja). Tako sem s pričakovanjem čakal letošnjo sezono in res mi je uspelo pravočasno nabrati.

Sem narezal na centimetre, dodal sladkor in počasi pokuhal.

Bljak Smile

Recimo, da bi z veliko mero velikodušnosti res lahko rekli, da je to tam nekje v orbiti rabarbare. Ampak če ne bi že vnaprej imel tega v mislih, nisem ravno ziher, da bi na podlagi okusa sam od sebe to povezal. Ima eno tako fino kislino v tisti smeri, vendar tudi greni.

Baje se da tudi namakati v šnops. To bi bilo načeloma zanimivo, glede na to, da je pri nas namakanje v šnops en tak univerzalni pristop za širok nabor surovin Smile Ampak po temle preizkusu, mnjah, kaj pa vem.

Počakam za končno oceno še, kako bo, ko se ohladi - nekako imam vtis, da bi znalo vplivati.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ohlajen je OK. Pride kar soliden sirup za mešanje. Recimo, da sta šla rabarbara in regrat na žur, nihče se ne spomni, kaj je bilo potem, ampak evo, zdaj je tu dresnik Smile
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

japonski dresnik vsebuje resveratrol, ki naj bi dvigal imunost, življensko dobo in energijo.
bolek

Odgovor Napisal/-a bolek »

Hmm, mene pa le zanima ali je komu uspelo odstraniti japonski dresnik? In kako?
Z dresnikom sva v vojni že od spomladi. Že nekajkrat sem ga na večih mestih odkopala, kolikor je šlo, čim je pokukal ven. Zaenkrat on ni odnehal, jaz pa tudi ne Smile. Ker nameravam na tistem mestu imeti maline in ribez, bi se ga res rada znebila. Vendar so korenine zelo globoke in so bile verjetno pripeljane z zemljo.
Hvala, za kak koristen nasvet.
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

bolek je napisal/a:
Hmm, mene pa le zanima ali je komu uspelo odstraniti japonski dresnik? In kako?
Z dresnikom sva v vojni že od spomladi. Že nekajkrat sem ga na večih mestih odkopala, kolikor je šlo, čim je pokukal ven. Zaenkrat on ni odnehal, jaz pa tudi ne Smile. Ker nameravam na tistem mestu imeti maline in ribez, bi se ga res rada znebila. Vendar so korenine zelo globoke in so bile verjetno pripeljane z zemljo.
Hvala, za kak koristen nasvet.

Z doslednostjo - v nekaj letih bo uspeh zagotovljen. V nekaj letih! Sproti je treba izkopati vsak poganjek, preverjati tudi nekoliko bolj daljno okolico, da ne bi kakšen meter proč kaj priklilo. Skratka, čim bolj sproti je treba izkopati mlade poganjke in jih uničevati, da se korenine v zemlji iztrošijo. Ta boj opazuje pri sosedu - po dveh letih se kaže uspeh.
Nazadnje urejal/a MijaLan 27 Sep 2016 09:36; skupaj popravljeno 1 krat
bolek

Odgovor Napisal/-a bolek »

Hvala za vzpodbudo.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

lpmami je napisal/a:
Zdaj mi ni jasno, kako je s to njeno invazivnostjo: ob cestah, nasipih, opuščeni zemlji, gradbenih zasutjih, ob vodotokih ... mi grejo na živce ogromni sestavi, ki zadušijo prav vso drugo rast, od pozne jeseni do pomladi pa v zrak štrlijo goste porjavele ali počrnele štible. Doli pa ima isto vrsto in podvrsto, pa nobene invazivnosti. V čem bi lahko bil razlog za tako veliko razliko, če je vrsta ista: samo drugačno rastišče ne pride v poštev, saj v naravi zaseda najbolj neplodna in revna zemljišče. Je mogoče v soseščini kakšna rastlina, ki jo zavira, ali zelo senčna lega, saj v naravi navadno divje raste prav na odprtem, ali kaj tretjega? Kdo ve kaj več?

Cestarji so japonski dresnik sadili načrtno, z namenom utrditve novogradenj, saj je ni rastline, ki bi v tako kratkem času utrdila brežine,..._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No ja, večino so nasadili nehote, z gosenicami in kolesi svojih strojev.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Pokosi do živega,nato pa precej večjo površino pokrij s črno folijo,ki jo obtežiš s kamni.To napravi spomladi in pusti do jeseni.
Nimam lastne izkušnje,a pri sosedu je očitno uspelo!? Twisted Evil Laughing_________________Narava vse povrne!
Odgovori