Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Andrej

Za 3 sadike podaljšaj jamo. Priporočljiva razdalja v vrsti (sever - jug) je cca 1,20m, ti pa boš ime borovnice na 93 cm, kar je malo premalo. To boš videl čez 5-6 let ko zrastejo._________________lp
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Zjutraj prva slana! - 0,25 st. C!_________________Narava vse povrne!
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

Andrej Banko je napisal/a:
Takole, jama je skopana !
280 x 85 x 50
Ne bo za truplo, ampak za tri borovnice.
Razmišljam, študiram, izbiram ... katere ?
Mikata me ti dve licenčni: Chandler in Ozark Blue. Sta OK ?
Mirosan ju menda ima v Kasazah. Morda tudi Ferdo ? Wink/

če bi jaz lahko izbral samo 3 sorte bi jaz zbral:

CHANDLER
BRIGITA BLUE in
BERKELEY

(na mojo srečo imam 12 sort in jih lahko primerjam)

pri substratu je po mojih izkušnjah ključnega pomena, da je zračen in da voda ne zastaja, delež šote max 25 %, jaz bi dodal še kremenčevo mivko ter kakšen mulč od iglavcev. Obvezno dodaj založno gnojilo ... uspešno sajenje :-)
izidor

Odgovor Napisal/-a izidor »

Pozdravljeni,

Prihaja čas jesenskega gnojenja pa me zanima če je NPK gnojilo z oznakami ki so napisane spodaj primerno za jesensko gnojenje....

[b]NPK 5-15-30
5% dušik skupni, od tega 2%amonijski in 3% amidni
15% fosforjev pentoksid
30% kalijev odsid

Hvala za odgovor,
Lp,
ferdo36

Razmerje je v redu samo,če je kalij (K)v sulfatni obliki SO3!!Nabavila ga bo Vrhniška zadruga posebej za borovnice._________________Narava vse povrne!
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

a bolje pocakat da presadim in nato pognojim, ali ze naj sedaj? presajal bom v zadnjem tednu oktobra.

a je mulč iz pinije primeren za v substrat in kot zastirka? se ga da kar poceni nabaviti v trgovini.

lp
ferdo36

Pognoji založno pod sadiko po 0,5 kg,vendar pazi,da sadika ne pride takoj do gnojila.
Pinija je primerna!!_________________Narava vse povrne!
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

ok bom nabavil pinijo.

malo sem.brskal kaj vse ima tašča za gnojilo in sem našel bio plantela nutrivit za borovnice, upam da bo vredu;)
magnolija

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Kdaj pognojimo, stare sedaj presajene borovnice. Pognojene so bile spomladi ob začetku cvetenja, sedaj jih bomo presadili. Borovnice so stare 5 let, so trije lepi grmi za domačo uporabo._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ferdo ti bo povedal (je že kar nekajkrat), da lahko dodaš ustrezno založno gnojilo POD sadike, vendar mora vmes biti substrat, da korenine ne pridejo direktno na gnojilo. Mislim, da je rekel po pol kg na sadiko.
Ampak, le preveri, on je eminenca na tem področju, jaz le povzemam, kar sem si od njegovih besed zapomnila. Embarassed
(nekaj od tega piše celo na tej strani te teme!)
Odgovori