Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sušilnik sadja in zelenjave
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sušilnik sadja in zelenjave
(Prenos iz arhiva)
Definitivno starejše sorte, oz. tiste z zelo močnim okusom. (bobovec, kanadka, kosmač je sploh zmagovalec)
Razlika med starejšimi sortami in novejšimi je na koncu v okusu krhljev. Drugega jaz nisem opazil, ... razen tega, da so starejše sorte bolj suhe nasploh (mislim na sadeže) in je tako manjša razlika med težo svežega in suhega materiala. Ampak to recimo da ne igra neke pomembne vloge pri ocenjevanju.
Na kratko. Ko poizkusiš nekaj krhljev starih sort in nato še iz novejših, se sprašuješ ali je to sploh naravna zadeva. Ni okusa, ni kisline, ni sladkega. Razočaranje.
Dopuščam pa tudi možnost, da je jedec novejših sort bolj navajen na blage okuse in bi bilo nasprotje temu odvračajoče. Tudi to bi verjetno lahko bilo mogoče.
Razlika med starejšimi sortami in novejšimi je na koncu v okusu krhljev. Drugega jaz nisem opazil, ... razen tega, da so starejše sorte bolj suhe nasploh (mislim na sadeže) in je tako manjša razlika med težo svežega in suhega materiala. Ampak to recimo da ne igra neke pomembne vloge pri ocenjevanju.
Na kratko. Ko poizkusiš nekaj krhljev starih sort in nato še iz novejših, se sprašuješ ali je to sploh naravna zadeva. Ni okusa, ni kisline, ni sladkega. Razočaranje.
Dopuščam pa tudi možnost, da je jedec novejših sort bolj navajen na blage okuse in bi bilo nasprotje temu odvračajoče. Tudi to bi verjetno lahko bilo mogoče.
Mimogrede: od danes je v Sparu sušilnik Gorenje z njihovo kartico okoli 25€, dober nakup.
Za sušenje so dobra čimbolj uležana oz. zrela jabolka, ker imajo več sladkorja. Pred nekaj leti mi je znanec prinesel vrečko jabolk Jonagold, ki jih nabral z dreves, ki so jih pozno jeseni v nasadu posekali. Plodovi so bili prezoreni, na površini je bile že plast maščobnih snovi. Na tanko narezane so bile kot sladek čips, suhe, seveda. Nikoli boljših.
Sicer pa sušim zrela jabolka, če le gre, domačih dreves, neškropljena ali pa tiste iz zaupanja vrednega nasada.
Za sušenje so dobra čimbolj uležana oz. zrela jabolka, ker imajo več sladkorja. Pred nekaj leti mi je znanec prinesel vrečko jabolk Jonagold, ki jih nabral z dreves, ki so jih pozno jeseni v nasadu posekali. Plodovi so bili prezoreni, na površini je bile že plast maščobnih snovi. Na tanko narezane so bile kot sladek čips, suhe, seveda. Nikoli boljših.
Sicer pa sušim zrela jabolka, če le gre, domačih dreves, neškropljena ali pa tiste iz zaupanja vrednega nasada.
Doma smo na veliko sušili sadje za ozimnico. Od jabolk smo sušili le "hlebčarje". Ne vem uradnega imena, je seveda stara sorta manj sočnih a zelo sladkih jabok. Precej veliki plodovi, ki lepo nakazujejo dve polovici, kot da so namenjeni za razrez. Rezali smo jih samo napol. Za sveže uživanje so bili presuhi in presladki, v kompotu so pa lepo uravnovesili kislino suhih češp.
Tudi od hrušk smo večinoma sušili le eno sorto (domače ime "krhlavka"). Bolj drobne, podolgovate, rumeno-rdeče, pozne, suhega in sladkastega okusa. In pa tepke.
Če zaključim: primernejši so bili manj sočni sadeži, ker so se hitreje in lepše posušili. Mogoče je bila pomembna tudi sladkoba, kot konzervans, da se je sadje bolje ohranilo. Sočnih in kislih smo se izogibali.
Tudi od hrušk smo večinoma sušili le eno sorto (domače ime "krhlavka"). Bolj drobne, podolgovate, rumeno-rdeče, pozne, suhega in sladkastega okusa. In pa tepke.
Če zaključim: primernejši so bili manj sočni sadeži, ker so se hitreje in lepše posušili. Mogoče je bila pomembna tudi sladkoba, kot konzervans, da se je sadje bolje ohranilo. Sočnih in kislih smo se izogibali.
Ko ste ravno pri sušilnikih sadja.
V naši vasi en gospod izdeluje takšne.Ne vem cene in ostalih podatkov,mi je pa zanimivo.
http://damijanaskrljdaska.blog.siol.net/2012/09/03/domaca-delavnica-susilna-omara-za-sadje/_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
V naši vasi en gospod izdeluje takšne.Ne vem cene in ostalih podatkov,mi je pa zanimivo.
http://damijanaskrljdaska.blog.siol.net/2012/09/03/domaca-delavnica-susilna-omara-za-sadje/_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Hvala vsem za odgovore.
Do sedaj smo suha jabolka kupovali, smo se pa letos odločili, da jih bomo sami sušili. Zanima me še, ali je tisti, rahlo kisel priokus, ki ga imajo kupljene suhe jabolke, naraven ali kaj dodajo? Na vrečki piše: Jabolka, antioksidant k-metabisulfit.
Ta žveplov dodatek verjetno nima kislega priokusa!?
Skoraj bi stavil, da dodajo tudi malo citronske kisline, ampak tega ne piše.
Krhlji so tudi lepi svetli, bolj beli.
L.p.
Do sedaj smo suha jabolka kupovali, smo se pa letos odločili, da jih bomo sami sušili. Zanima me še, ali je tisti, rahlo kisel priokus, ki ga imajo kupljene suhe jabolke, naraven ali kaj dodajo? Na vrečki piše: Jabolka, antioksidant k-metabisulfit.
Ta žveplov dodatek verjetno nima kislega priokusa!?
Skoraj bi stavil, da dodajo tudi malo citronske kisline, ampak tega ne piše.
Krhlji so tudi lepi svetli, bolj beli.
L.p.