Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Andrej Banko je napisal/a:
No, jaz sem svojo letošnjo jamo za borovnice, ki je imela volumen približno 1,2 m3, napolnil s približno 400 litri šote ( 1 bala in pol pa še malo ), 3 vrečami žaganja, ki je vsebovalo tudi nakaj večjih delcev ter lubja, ostalo pa je bil mešan material iz bolj kislih gozdov. Vse sorte sem nabasal notri - humus, iglice, vejice, nekaj tudi glineno-ilovnate zemlje izpod humusa, celo nekaj maha, kakšen storž, tudi kak grmiček gozdnih borovnic je "padel" v vrečo ...
Kakšnih 12-15 vreč tega je naneslo, ne vem več ...
Spodaj sem najprej vrgel nekaj smrekovih vej in eno vrečo storžev. Ne vrh pa še eno vrečo žaganja.
Kremenovega peska nisem dodajal, sem pa v spodnjo polovico natresel 3 ali 4 lopate vrtne zemlje. Menim, da to ne bi smelo preveč škoditi.
V spodnjo polovico sem založno natresel tudi malo amonijevega sulfata in Agrolitovega gnojila za borovnice.

Sadike so posajene na razdaljo 1 m ena od druge. Nekdo je napisal, da jo to premalo.
Morda bi jih bilo res bolje dati še malo bolj narazen, ampak sem imel že pripravljene deske za ograjo te "gredice", zato nisem spreminjal načrtov.
Verjamem, da bo kljub temu raslo in ne bodo dušile ena drugo.
Lega je odprta, zelo zračna, s celodnevnim soncem ( kadar sije Cool ).

Vmes sem za hec posadil na vsako stran še po dve sadiki brusnic.
Ideja je, da bi - ko se razrastejo - delovale kot nekakšna zastirka.

Verjetno nisem naredil vsega čisto idealno, ampak verjamem, da povsem narobe pa tudi ni.
Nekaj namigov in idej sem našel tukaj, malo pa tudi po občutku. Wink

Meni se brusnice pod borovnicami nikakor niso obnesle, trije grmi so celo propadli, ostale tri pa sem letos prestavil v lonec.
Mpri meni se začne ilovka nekje na globini pol metra in srcno upam, da bo ta globina še dovolj za normalno rast. Če ne bo ok, bom vse skupaj malo dvignil in ponovno sadil.
Kje pa dobite smrekovo žaganje?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Žaganje se ponavadi zastonj dobi na vsaki žagi, oziroma si ga sam nabereš.
Jaz imam na srečo eno v neposredni bližini, 500 metrov stran od doma.
Dobro je tudi predhodno vprašati lastnika, oziroma delavce, od katerega lesa je žaganje.
Ampak zadnje čase se povsod žagajo pretežno iglavci.
Jaz sem dobil mešanico smrekovega in borovega žaganja. Pa saj se tudi vidi ter čuti po barvi in vonju.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

carot

Odgovor Napisal/-a carot »

Ali je potrebno jeseni škropiti z bakrom. Če kdaj in s kakšno mešanico?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Baker se uporablja kot preventiva proti raznim gljivičnim boleznim:monilije,breskova in druge kodravosti,listna luknjičavist,raki
skorje itd.Jeseni od 0,5-1%,spomladi pa 0,3%
Presodi ali je nujno,vendar kasneje ne jokaj! Laughing Laughing_________________Narava vse povrne!
carot

Odgovor Napisal/-a carot »

ferdo36 je napisal/a:
Baker se uporablja kot preventiva proti raznim gljivičnim boleznim:monilije,breskova in druge kodravosti,listna luknjičavist,raki
skorje itd.Jeseni od 0,5-1%,spomladi pa 0,3%
Presodi ali je nujno,vendar kasneje ne jokaj! Laughing Laughing

Ferdo hvala; ali ste vi že škropili; če še ne, kdaj boste.

Lp
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Takoj ko odpade večino listja in je temp. nad 5 st.C._________________Narava vse povrne!
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

pozdravljeni,

končno sem tudi sam posadil in presadil moje borovnice. Trajalo je sicer 3 dni a sem zadovoljen:)
Materijal katerega sem uporabljal: mulč, žaganje, šota, iglice, zemlja izpod iglavcev, nekaj vej in vejic, lubje, pesek in seveda substrat v katerem so bile posajene 4 borovnice.
Zdi se ogromno in res je bilo, saj se jarka nikakor nista hotela napolniti!!!
Dal sem založno gnojilo okrog 30 dag na 1m2. Za zadnji sloj sem poskrbel, da je čim boljši materijal in čim bolj zračen.
Skoraj vsako plast, ki sem jo dodal v jamo sem izdatno zalival, z motiko premešal in nato potlačil. Malo se piše o močenju substrata, jaz sem vode porabil ogromno in po moji oceni bi lahko še bolj močil, a sem si rekel naj mi sedaj to delo prevzame narava-torej naj dežuje:)

Ena od borovnic, ki jo imam 2 leti je ob presajanju imala zelo zelo malo koreninsko grudo, manjšo kot odprta dlan. Možno da bo propadla, ali se pa v novem okolju opomore. Ostale so imele korenine po celi površini luknje v kateri so bile, sem moral nekaj odtrgati vstran, da sem jo uspel prenesti v sadilno jamo.

Za zastirko sem uporabil iglice in malo mulča, pred zimo bom še dodatno natrosil mulč.

Preostane samo nestrpno čakanje na pomlad:)

lp
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Tisto borovnico bi jaz močno porezal. Če ima res tako švoh koreninski sistem..
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

forest727 je napisal/a:
Tisto borovnico bi jaz močno porezal. Če ima res tako švoh koreninski sistem..

ko sem jo kupil je imela 3 glavne veje, sedaj po 2 letih ima še vedno samo te tri veje, res pa da so kar lepo debele in razraščene. Sem pa opazil, da so konice vejic 5-10 cm odmrle ne povsod a se najde.
Odgovori