Andrej Banko je napisal/a: |
No, jaz sem svojo letošnjo jamo za borovnice, ki je imela volumen približno 1,2 m3, napolnil s približno 400 litri šote ( 1 bala in pol pa še malo ), 3 vrečami žaganja, ki je vsebovalo tudi nakaj večjih delcev ter lubja, ostalo pa je bil mešan material iz bolj kislih gozdov. Vse sorte sem nabasal notri - humus, iglice, vejice, nekaj tudi glineno-ilovnate zemlje izpod humusa, celo nekaj maha, kakšen storž, tudi kak grmiček gozdnih borovnic je "padel" v vrečo ... Kakšnih 12-15 vreč tega je naneslo, ne vem več ... Spodaj sem najprej vrgel nekaj smrekovih vej in eno vrečo storžev. Ne vrh pa še eno vrečo žaganja. Kremenovega peska nisem dodajal, sem pa v spodnjo polovico natresel 3 ali 4 lopate vrtne zemlje. Menim, da to ne bi smelo preveč škoditi. V spodnjo polovico sem založno natresel tudi malo amonijevega sulfata in Agrolitovega gnojila za borovnice. Sadike so posajene na razdaljo 1 m ena od druge. Nekdo je napisal, da jo to premalo. Morda bi jih bilo res bolje dati še malo bolj narazen, ampak sem imel že pripravljene deske za ograjo te "gredice", zato nisem spreminjal načrtov. Verjamem, da bo kljub temu raslo in ne bodo dušile ena drugo. Lega je odprta, zelo zračna, s celodnevnim soncem ( kadar sije ). Vmes sem za hec posadil na vsako stran še po dve sadiki brusnic. Ideja je, da bi - ko se razrastejo - delovale kot nekakšna zastirka. Verjetno nisem naredil vsega čisto idealno, ampak verjamem, da povsem narobe pa tudi ni. Nekaj namigov in idej sem našel tukaj, malo pa tudi po občutku. |
Meni se brusnice pod borovnicami nikakor niso obnesle, trije grmi so celo propadli, ostale tri pa sem letos prestavil v lonec.
Mpri meni se začne ilovka nekje na globini pol metra in srcno upam, da bo ta globina še dovolj za normalno rast. Če ne bo ok, bom vse skupaj malo dvignil in ponovno sadil.
Kje pa dobite smrekovo žaganje?