Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Velika tintnica - Coprinus comatus

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi mi že dolgo nabiramo velike tintnice. Še sploh, ker je par rastišč ob dnevni sprehajalni poti in ker jih je lahko odkriti. Za kaj več kot v jajcu ali kar tako podušene se mi zdijo skoraj prenežne. Blanširat jih še nisem poskusila, da bi shranjevala blanširane (nezamrznjene) mi preprečuje strah pred pogrevanjem gobjih jedi. Saj mogoče ni tako hudo, a so mi že v otroških letih vcepili v glavo, da gobje jedi lahko počakajo kvečjemu do večera. Tudi zamrzovati jih še nisem poskusila, domnevam, da bi enako kot dežnikarice preveč izgubile na okusu.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kolikor sem slišal, naj bi bi bile primerne bolj kot ne samo za svežo rabo, torej zamrzovanje ipd. odpade.
V krop pa naj bi jih dal, če jih ne boš porabil takoj oz. v roku dveh-treh ur, ker zelo hitro spustijo tinto.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Takole sem naredila z novo rundo tintnic. Smile



Ker jih nismo pojedli takoj, sem jih očistila in na hitro blanširala v osoljenem kropu, potem precedila, saj če bi jih pustila v vreli vodi, bi hitro razpadle, tudi tekočino sem spravila. Ko se je ohladilo sem vse skupaj postavila v hladilnik do drugega dne. Za kosilo sem tako pripravila tintnice s krompirjem. Olupljen in na pol cm debelo narezan krompir sem dala kuhat z prav malo vode. V drugi posodi, sem na oljčnem olju z malo masla hitro podušila precejene tintnice in jim dodala, prav zelo malo začimb, pravzaprav samo eno indijsko mešanico Tandoori (kurkuma, čili, koriander, kumina, žefran, česen, kardamom, žajbelj...) a le zelo malo, toliko da sem podarila okus gob. Pri začinjanju tintnic moramo biti zelo previdni, saj drugače prekrijemo njihov prefinjen nežen okus. Dodala sem napol kuhan krompir in zalila z ostankom vode od tintnic. To sem še malo podušila, da se je skuhal krompir in še malo povrela tekočina.

In pojedina je tu. Pravzaprav je zelo hitro zginilo, skoraj še krožnikov ni bilo potrebno umit, tako smo vse polizali. Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A-A, hvala za tale recept. Prvič, ko pridem do večjega najdišča, ga bom preizkusila.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Se pustim povabiti na pojedino, muha. čistim po kosilu lahko prevzamem jaz. Ti pa kavica .
Irena
Prispevkov: 1056
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Irena »

Tud jaz jih večkrat vidim okoli, pa nisem ziher, da ne pohopsam kake tastrupene.

Zgleda tako dobro v loncu, da grem zdele prec na eno malo malco. Ne zdržim Very Happy .

Irena
klemenv
Prispevkov: 142
Pridružen: Ne Avg 11, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Mimogrede, tele gobice se splaca gojiti blizu paradiznika, ker zatirajo nematode.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Jih lahko prepričaš k selitvi tako, da mečeš na ciljno mesto klobuke v tintasti fazi ali samo tako, da izkoplješ? Meni varianta s klobuki zaenkrat ne uspeva kaj dosti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Načelno lahko, a morajo imeti ustrezna tla. To lahko trdim, ker so eno leto zrasle nasproti naše hiše, ker so tam 2 leti trohnele olistane veje sosedovega grmičevja. Po tistem jih ni bilo več videti.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Glede tal sem se trudil tako, da sem tam kopičil maso košene trave in listja. Morda pa rabijo več kot leto, da se odločijo, da jim je dovolj všeč - da se miceilj razraste itd.

Zdaj je sicer pri nas ravno sezona, po temle sinočnem dežju je burna reakcija, s psom sva zjutraj nabrala za zajtrk čuda tintnic in še imava ogledano ene 5-6 marel, ki bodo zvečer ali jutri zjutraj lepo odprte Smile
Odgovori