Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Odgovori
AndrejK
Prispevkov: 261
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Tudi pri meni so obarvane rumeno, nekatere pa že odmetavajo liste. Take barve ni daleč naokrog!

AndrejK
Prispevkov: 261
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Sajenje asimin je pri meni zaključeno, v nasadu sem nadomestil cca 30 sadik, ki so podlegle poškodbam ali enostavno niso imele dovolj volje in so odnehale. Drugo leto bom pa bolj previden pri košnji Smile

Ostalo mi je še nekaj sadik, vzgojil jih je Marko Viher, enoletne, v 2l loncu, višina 60-70cm. Na voljo so naslednje sorte (cena 25eur):
Convis
Greenriver Belle
PA Golden3
RAD Overleese
Ruby Keenan
Sweet Virginia
Wells

Peterson's PawPaw, 28eur:
Rappahannock
Shenandoah
Susquehanna

Lp, Andrej
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
V parih dneh se je Asimina tako lepo obarvala iz zelene v rumeno
Kar ne morem se je nagledat.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Res lepa barva! Bog ve, kakšno barvo bi tole listje dalo na mojo volno?!?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
AndrejK
Prispevkov: 261
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Objavljeno v temi Sušenje sadja:
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhlji podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je izbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.

Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.


Pa še nekaj dodatnih informacij: asimine so mi posušili na šoli, kjer imajo profesionalni sušilnik na topel zrak. Vpih zraka od spodaj, točno določanje temperature sušenja, izpuh zgoraj. Res super sušilnik, sadje posuši v enem dnevu. Kose sadja se naloži na silikonske mreže, zato da se posušeno sadje lahko lepo pobere (se ne prilepi na podlago). Ker so mreže za večkratno uporabo sem sprva menil, da je pri procesu sušenja prišlo do okužbe s kakšno bakterijo. Vendar reakcija po zaužitju je bila prehitra za tako okužbo, očitno je strup oziroma snov, ki povzroči slabost že v samem krhlju.

Razlago, ki se mi zdi najbolj verjetna, mi je povedal Andrej (TheChemist). Tudi v celicah ploda se nahaja asimicin, ki se po zaužitju v prebavilih sprosti postopama, encimi ga razgradijo. Sušenje pa povzroči, da celične stene celic, ki sestavljajo plod, popokajo, ves asimicin postane takoj dostopen, zato deluje že v ustih in želodcu ter povzroči slabost/bruhanje. Pojedel sem že kar nekaj svežih plodov, tudi prezrelih in nikdar nisem občutil podobnih posledic, tako da vzrok očitno v sušenju.

Kot rečeno, bom v naslednjem letu nadaljeval z raziskovanjem na tem področju, preveril bom vpliv različnih načinov sušenja in razliko med posameznimi sortami.

Lp, Andrej
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Iste težave, kot jih ti opisuješ zgoraj sem jaz doživel ob zaužitju še trde, nezrele ( hrustljave) Prime. V momentu slabost, mrzlica, pravzaprav kot bi me sklopilo iznapajanja Confused Celo noč krči v želodcu, zjutraj pa sem školjki spremenil barvo Crying or Very sad . Čez dan se je stanje počasi umirjalo, vendar sem precej pogosto hodil na vodo. Želodec pa še po enem tednu nekaj štrajka...
Torej bodite previdni, Indijanci majo prste vmes Cool_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Joj, fantje, imate pa močne izkušnje! Hvala, ker jih delite z nami, da nam ni treba preskusiti vsega na svoji koži - pardon, želodcu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8383
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Crtj, tidve povezavi odkrijeta kar precej podatkov o toksičnosti asimicina v plodovih. Najboljša razlaga se mi pa zdi od TheChemista. Predelava plodov - sušenje, pa očitno tudi predelava v pire (iz povezave ni razvidno, ali gre samo za mehansko ali tudi za toplotno obdelavo) in uživanje nezrelih plodov (Optimist) omogoči hitro sproščanje v človeškem telesu in hitre nevrotoksične reakcije. Zaužitje večjih količin svežih plodov pa sproži te reakcije v časovnem zamiku.
Nauk zame: kot doslej ne več kot eno do tri asimine na dan, pa itak ne prav dolgo, saj so zame za to predrage Gorenjka pač Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
papasmrk
Prispevkov: 336
Pridružen: To Jul 02, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni,

ravnokar končujem z izkopom sadilne jame za asimino. Za izkop sem kot orodje večinoma uporabil kladivo in majzel(zidarsko dleto). Pred leti sem za mojo prvo asimino izklesal jamo globoko 120 cm, medtem ko ima tale nova jama v najnižji točki globino 90 cm.

izgleda pa tako:
Odgovori