Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pajo, nič ne bomo probali Wink , saj sem že vzel za izziv, da bi imel zrele Rocoto za novo leto, iz več razlogov.

Sem pa teoretično skeptičen, da bi proba uspela, saj odtrgano sadje funkcionira popolnoma drugače kot še "pripeto" na sadiko.

Gledam pa zanimiv pojav. Jalapeno v enem loncu je nehal delati, zeleni plodovi se ne debelijo več, listje čedalje bolj vidno propada, na vrhu pa polno cvetov in popkov. Za razliko od drugega lonca z jalapeni, kjer je grm še lep, plodovi se še debelijo, pa brez cvetov ....

Sicer mi je poznano, da rastlina na "krepanje" odgovori z novimi cvetovi, ni mi pa jasno, zakaj je en (dvojni) grm zdrav, drugi pa ne. Pri istem tretiranju Rolling Eyes ._________________mfranc
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Zelenc je napisal/a:
Jest sem včeraj pospravil vse, kar je bilo zunaj. Enostavno je vreme prišlo do točke, kjer so se čiliji bolj kot ne, matrali, da bi dozoreli.


Od nedelje dalje se obeta prvi sneg do nižin. Začetek prihodnjega tedna pa temperature pod ničlo. Kar je še zunaj, bo hudič pobral...... Malo zgodaj, če se tole uresniči

Nov sneg/Padavine 144h /četrtek, 03.11. 07:00 do sreda, 09.11. 07:00:


Crying or Very sad
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Te sem še potrgala, zdaj pa gredo sadike nepreklicno stran, čeprav jih je še kar nekaj ostalo gor. Sezona je bila zelo obilna, ozimnice je polno.

figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Plamenka, tiste vejice El remo se niso ukoreninile. Celo rastlino še imaš?
Zelenc
Prispevkov: 464
Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Jest sem se letos prvič lotil kuhanja omak (manjši obseg - lastna poraba in za prijatelje). Od "nežnih" s paradajzom, do sadnih z mangom in "pure" omak za paralizacijo ustne votline... Nekaj sem jih tudi zmrznil, posušil, zmlel, namakal v olju, kisu ipd. Preizkušam pač veliko zadev, ker mi je tako všeč.

Pa me zanima - na prezimovalčkih imam še polno zrelih vragecov. Kakšne pa so kaj vaše izkušnje in navade? Česa se lotite z npr 60 zrelimi Habaneri?
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

figula je napisal/a:
Plamenka, tiste vejice El remo se niso ukoreninile. Celo rastlino še imaš?


Škoda. Ne vem ali jo še imam, bom jutri pogledala in sporočim. Mož je polovico loncev že spraznil, pa ne vem, kje je začel. Sporočim jutri.
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
Pa me zanima - na prezimovalčkih imam še polno zrelih vragecov. Kakšne pa so kaj vaše izkušnje in navade? Česa se lotite z npr 60 zrelimi Habaneri?

Hja, največ jih pojem surovih ob malici, nekaj zamrznem, da so potem pozimi za kuhanje omak, nekaj vložim v med... Možnosti je veliko.
Tako imenovanih "pure" omak iz capsicumov od Habanera navzgor se izogibam, ker zaradi prevelike doze capsaicina občutno pogrenijo, tega pa ne
maram. Pri teh sortah stremim za tem, da grenkobo "ubijem" z dodatki, medtem ko pekočina ostane nespremenjena. Smile
Uporabniški avatar
Plamenka
Prispevkov: 9598
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Figula, El Rema žal ni več.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

eh, škoda Sad
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr, v čilije sem dala kisat narezano zelje, kakšeno bo - sporočim.

sedaj vas prosim, če mi pomagate: ne najdem recepta polnjenja čilijev rotondo kalabreze (s tunino, inčuni, kapre..). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori