Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kitajska volčja jagoda - Goji lycium
-
- Prispevkov: 46
- Pridružen: So Avg 27, 2016 2:00 am
-
- Prispevkov: 46
- Pridružen: So Avg 27, 2016 2:00 am
Lansko leto sem prejela vejice za potaknit in dve rastlini goji jagod. Vejice sem pozabila zunaj v loncu, zalivala skoraj ne in letos februarja presadila ukoreninjene vejice po 2 skupaj. Prijele so se praktično vse, tako da imam sedaj približno 10 grmov. Speljala sem jih na improviziran špalir ker so bile veje povsod in se ni dalo kositi okoli njih, pa še tam kjer so se dotaknile zemlje so pognale korenine. Določen veje so bile dolžine preko 3m.
Obirala sem jih dvakrat ker niso enakomerno dozorele, prva bera je bila skoraj kilogram, v drugo ne vem. Predvidevam, da imam dve vrsti - prva je bolj polna, z podolgovatimi, bolj sočnimi in precej grenkimi jagodami. Pri teh se mi zdi zanimivo, ker grenkobo začutiš šele na koncu, pookus/aftertaste pa še dolgo traja. Druge so morda malenkost manj bujne rasti, plodovi so bolj sočni in večji, okus je manj trpek, že skoraj prijeten.
Iz plodov sem naredila marmelado, glavnina je bil črni ribez da bi prevzel okus pa ni uspel. Marmelada je še vedno grenka na koncu.
Skozi leto se jih je lotila pepelnata plesen, kar pa ni prizadelo plodov, listov nekateri grmi niso odvrgli. Posajene so v najhujšo možno ilovico in zgleda, da jim paše.
Ptiči se ne zmenijo zanje, niti srne, še pes izpljune jagode, pa rad poje kar vidi._________________Dies diem docet
Obirala sem jih dvakrat ker niso enakomerno dozorele, prva bera je bila skoraj kilogram, v drugo ne vem. Predvidevam, da imam dve vrsti - prva je bolj polna, z podolgovatimi, bolj sočnimi in precej grenkimi jagodami. Pri teh se mi zdi zanimivo, ker grenkobo začutiš šele na koncu, pookus/aftertaste pa še dolgo traja. Druge so morda malenkost manj bujne rasti, plodovi so bolj sočni in večji, okus je manj trpek, že skoraj prijeten.
Iz plodov sem naredila marmelado, glavnina je bil črni ribez da bi prevzel okus pa ni uspel. Marmelada je še vedno grenka na koncu.
Skozi leto se jih je lotila pepelnata plesen, kar pa ni prizadelo plodov, listov nekateri grmi niso odvrgli. Posajene so v najhujšo možno ilovico in zgleda, da jim paše.
Ptiči se ne zmenijo zanje, niti srne, še pes izpljune jagode, pa rad poje kar vidi._________________Dies diem docet
-
- Prispevkov: 46
- Pridružen: So Avg 27, 2016 2:00 am