Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kitajska volčja jagoda - Goji lycium

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hvala, torej neke tople vode ni.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Še mlačne ne
LosBlancos

Odgovor Napisal/-a LosBlancos »

Jaz sem svojo sadiko danes porezal do zemlje, imela je najmanj 500 cvetov in niti en sadež, zadnji teden sem pa opazil da je na dveh vejah plesen. Vem da jo je treba izkopat, a mislim da bom tam naredil kisli kompost pa da vidim kaj bo.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mislim, da to ne bo ok, goji je po mojem razumevanju prej rastlina za nevtralno kot izrazito kislo podlago.

Na splošno pa imam vtis, da ta reč v slovenskih razmerah ravno ne prosperira... Tako da bi prav rad enkrat obiskal tisti nasad na Krasu in primerjal.
LosBlancos

Saj ne mislim, da ji bo prijalo kislo:) itak sem se odločil da gre z vrta, mogoče mi je ne bo treba izkopavat pa sama umre zaradi kislosti.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Goji dobro uspeva na bolj peščenih , lahkih tleh.
Letošnje vreme mu ni ustrezalo._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Tako kot nekatero jagodičje mraz tudi goji napravi slajši. Pri meni ima ena rastlina še dosti plodov, ki še vedno dozorevajo, jem jih vsak dan.
Cmru

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Lansko leto sem prejela vejice za potaknit in dve rastlini goji jagod. Vejice sem pozabila zunaj v loncu, zalivala skoraj ne in letos februarja presadila ukoreninjene vejice po 2 skupaj. Prijele so se praktično vse, tako da imam sedaj približno 10 grmov. Speljala sem jih na improviziran špalir ker so bile veje povsod in se ni dalo kositi okoli njih, pa še tam kjer so se dotaknile zemlje so pognale korenine. Določen veje so bile dolžine preko 3m.
Obirala sem jih dvakrat ker niso enakomerno dozorele, prva bera je bila skoraj kilogram, v drugo ne vem. Predvidevam, da imam dve vrsti - prva je bolj polna, z podolgovatimi, bolj sočnimi in precej grenkimi jagodami. Pri teh se mi zdi zanimivo, ker grenkobo začutiš šele na koncu, pookus/aftertaste pa še dolgo traja. Druge so morda malenkost manj bujne rasti, plodovi so bolj sočni in večji, okus je manj trpek, že skoraj prijeten.

Iz plodov sem naredila marmelado, glavnina je bil črni ribez da bi prevzel okus pa ni uspel. Marmelada je še vedno grenka na koncu.

Skozi leto se jih je lotila pepelnata plesen, kar pa ni prizadelo plodov, listov nekateri grmi niso odvrgli. Posajene so v najhujšo možno ilovico in zgleda, da jim paše.

Ptiči se ne zmenijo zanje, niti srne, še pes izpljune jagode, pa rad poje kar vidi._________________Dies diem docet
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

He he, moje je ob prvi letini plodov hodila obirati lisica. Kako vem?
Nedaleč stran je bil kupček izbljuvanih. Enkrat in nikoli več.
Jih pa rade zobljejo kokoši.
LosBlancos

Pozdravljeni, kdaj začne goji poganjat? Sem lani dve sadiki kupil iz Nemčije sicer že v zimi in sem jih zunaj posadil...Sedaj zgledata hmm posušeno :( mogoče pa bo kaj..
Odgovori