Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kutina - Cydonia oblonga
Je že kdo degustiral Krymsk/Aromatnayo, je res trdoužitna?
Pri meni bo letos nekaj plodov - 10kom, cca. 15 je bilo odstranjenih (če bi vedel da bo na mestu kjer odstranim plod, pognala nova veja, bi se redčenja lotil bolj "taktično").
Kutina MC+Krymsk/Armonatnaja (cepljeno spomladi 2014 - angl. kopulacija, jeseni 2014 presajena na stalno mesto)
Pri meni bo letos nekaj plodov - 10kom, cca. 15 je bilo odstranjenih (če bi vedel da bo na mestu kjer odstranim plod, pognala nova veja, bi se redčenja lotil bolj "taktično").
Kutina MC+Krymsk/Armonatnaja (cepljeno spomladi 2014 - angl. kopulacija, jeseni 2014 presajena na stalno mesto)
Oj TP, dolgo te ni bilo naokoli.
Nimam odgovora imam pa vprašanje. Na kaj si cepil te kutine? (podlaga)
Jaz sem letos nekaj poizkušal pa me rezultat silno preseneča. Tako na glogu, kot na hruški ravno aromatnaja vegetira s po enim ali dvema miniaturnima lističema, ostale sorte se pa sploh niso prijele. To me nekoliko čudi, ker na pgled deluje kot neskladnost med podlago in cepičem. Skratka neuspešno.
Nimam odgovora imam pa vprašanje. Na kaj si cepil te kutine? (podlaga)
Jaz sem letos nekaj poizkušal pa me rezultat silno preseneča. Tako na glogu, kot na hruški ravno aromatnaja vegetira s po enim ali dvema miniaturnima lističema, ostale sorte se pa sploh niso prijele. To me nekoliko čudi, ker na pgled deluje kot neskladnost med podlago in cepičem. Skratka neuspešno.
Pri meni ceplena na jerebiko ustvarja pravo goščo! Ceplena na Leskovačko pa je v štartu močno odgnala potem pa se je umirila. Morda celo preveč. Vse so letos prvič cvetele. Kake razlike med cvetovi nisem opazil, so pa izredno lepi! Plodov ni! Po vsej verjetnosti se mi v času cvetenja tam gor manjka opraševalcev! Zato bom pristopil k izdelavi hotelov za žuželke al kak se temu zdaj moderno reče..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
juglans, hej, je napisano pod fot. - zgornja je cepljena na kutino mc. Sem pa v začetku septembra cepil (T-okulacija) na glog v gozdu, tako da bodo rezultati vidni prihodnjo pomlad-poletje.
Že pred časom sem bral da bi celjenje na glog znalo biti problematično (vkolikor sploh kaj zraste), saj bo verjetno z leti kutina prerasla podlago - glog.
Spomladi jo je bilo veselje gledati, saj je cvetela na polno, in tudi prekomerno oplodila za takšno drevesce. Hrušk ni v radiusu 100m.
Že pred časom sem bral da bi celjenje na glog znalo biti problematično (vkolikor sploh kaj zraste), saj bo verjetno z leti kutina prerasla podlago - glog.
Spomladi jo je bilo veselje gledati, saj je cvetela na polno, in tudi prekomerno oplodila za takšno drevesce. Hrušk ni v radiusu 100m.
Še par besed o Aromatnayi-Krymsk.
Da bi jo jedel kot jabolko ali hruško ne, narezana na tanke krhlje je pa prav zanimivega okusa (kisla z rahlim priokusom ananasa, neke hude sladkobe ni občutiti, trpkosti pa tudi ne).
Poškodovani sadeži so na sobni temperaturi pričeli gniti precej hitro (3 fot. levo), pravtako ne priporočam "preverjanja trdote" sadežev s stiskanjem (2 fot. desno), par kom nepoškodovanih pa zaenkrat še odišavlja prostor.
V tretjem letu je obrodila 10 sadežev (1 odpadel, 2 odtrgana pred obiranjem za degustacijo), teže od 400-500g, kakšnih znakov bolezni pa tudi še ni opaziti.
Neke hude trpkosti ni bilo občutiti tudi v predčasno odtrganih, imam pa občutek da se priokus ananasa z zorenjem izgublja.
Da bi jo jedel kot jabolko ali hruško ne, narezana na tanke krhlje je pa prav zanimivega okusa (kisla z rahlim priokusom ananasa, neke hude sladkobe ni občutiti, trpkosti pa tudi ne).
Poškodovani sadeži so na sobni temperaturi pričeli gniti precej hitro (3 fot. levo), pravtako ne priporočam "preverjanja trdote" sadežev s stiskanjem (2 fot. desno), par kom nepoškodovanih pa zaenkrat še odišavlja prostor.
V tretjem letu je obrodila 10 sadežev (1 odpadel, 2 odtrgana pred obiranjem za degustacijo), teže od 400-500g, kakšnih znakov bolezni pa tudi še ni opaziti.
Neke hude trpkosti ni bilo občutiti tudi v predčasno odtrganih, imam pa občutek da se priokus ananasa z zorenjem izgublja.