Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Chokolatino je trdoužiten in oprašuje tako Tipota kot Vanilijo.Je pa po okusu malo boljši kot Jiro.Dokler je trd je še nekaj od njega takoj ko se prične mehčati pa vidno izgublja na okusu.Moteče so pri njem tudi koščice.
Kaki je mali ima pa cca 5 koščic_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Kaki je mali ima pa cca 5 koščic_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
... aha @battagelli, potem so to tisti mali in navznoter rjavi kakci čokolatinčki. Jih je bilo nekaj v lesenih gajbicah. Res je, v glavnem imajo vsi kosti in trenutno, ko so še čvrsti kar dobri. Kako bo pa z dozorevanjem se bo šele izkazalo - potrdilo tvoje besede.
Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.
Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ...
Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa.
Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve.
V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.
Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda
Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.
Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ...
Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa.
Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve.
V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.
Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img]_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img]_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
V zorenju ni kake bistvene razlike.
Odpornost na mraz pa nebi vedel,ker na našem koncu lahko gojimo večino sort.
V glavnem ta kaki gojijo v južni Italiji kot opraševalec za Vanilijo.
V severni Italiji gojijo v glavnem sorto Tipo.izgleda da se Vanilija ni obnesla posledično ni prisoten tudi Choccolatino.
Se pa zadnja leta tudi v severni Itakiji širi Rojo Briljante.Predvsem ker se zelo lepo pusti razgreniti.Kot razgrenjen potem prihaja na trgovske police pod imenom Vanilija.
Tako da originalen kaki Vanilija kateri je naravno trdoužiten zelo hitro stagnira.Mislim da ga bo R.B.v par letih popolnoma izpodrinil iz trgovskih polic.
Kot zanimivost : pri razgrenitvi Tipota nimajo še tako dobrih uspehov.
Se jim Tipo krčevito upira pri njihovi manipulaciji z kakiji._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Odpornost na mraz pa nebi vedel,ker na našem koncu lahko gojimo večino sort.
V glavnem ta kaki gojijo v južni Italiji kot opraševalec za Vanilijo.
V severni Italiji gojijo v glavnem sorto Tipo.izgleda da se Vanilija ni obnesla posledično ni prisoten tudi Choccolatino.
Se pa zadnja leta tudi v severni Itakiji širi Rojo Briljante.Predvsem ker se zelo lepo pusti razgreniti.Kot razgrenjen potem prihaja na trgovske police pod imenom Vanilija.
Tako da originalen kaki Vanilija kateri je naravno trdoužiten zelo hitro stagnira.Mislim da ga bo R.B.v par letih popolnoma izpodrinil iz trgovskih polic.
Kot zanimivost : pri razgrenitvi Tipota nimajo še tako dobrih uspehov.
Se jim Tipo krčevito upira pri njihovi manipulaciji z kakiji._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale