Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Chokolatino je trdoužiten in oprašuje tako Tipota kot Vanilijo.Je pa po okusu malo boljši kot Jiro.Dokler je trd je še nekaj od njega takoj ko se prične mehčati pa vidno izgublja na okusu.Moteče so pri njem tudi koščice.
Kaki je mali ima pa cca 5 koščic_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Battagelli hvala za to informacijo. Drugo leto se ne naslednje pa upam da bodo ti ta mladi kakiji ze zaceli rodit.
In pa prosim poglej, ti sem poslala zs._________________CARPE DIEM
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

... aha @battagelli, potem so to tisti mali in navznoter rjavi kakci čokolatinčki. Jih je bilo nekaj v lesenih gajbicah. Res je, v glavnem imajo vsi kosti in trenutno, ko so še čvrsti kar dobri. Kako bo pa z dozorevanjem se bo šele izkazalo - potrdilo tvoje besede.
Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.

Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ...
Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa.
Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve.
V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.

Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img]_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Kaj pa Cioccolatino v primerjavi s Tipotom; čas zorenja, odpornost na mraz?
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

V zorenju ni kake bistvene razlike.
Odpornost na mraz pa nebi vedel,ker na našem koncu lahko gojimo večino sort.
V glavnem ta kaki gojijo v južni Italiji kot opraševalec za Vanilijo.
V severni Italiji gojijo v glavnem sorto Tipo.izgleda da se Vanilija ni obnesla posledično ni prisoten tudi Choccolatino.
Se pa zadnja leta tudi v severni Itakiji širi Rojo Briljante.Predvsem ker se zelo lepo pusti razgreniti.Kot razgrenjen potem prihaja na trgovske police pod imenom Vanilija.
Tako da originalen kaki Vanilija kateri je naravno trdoužiten zelo hitro stagnira.Mislim da ga bo R.B.v par letih popolnoma izpodrinil iz trgovskih polic.
Kot zanimivost : pri razgrenitvi Tipota nimajo še tako dobrih uspehov.
Se jim Tipo krčevito upira pri njihovi manipulaciji z kakiji._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
tinko
Prispevkov: 569
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tinko »

Kako je z odpornostjo posameznih sort ne vem, ker mi še nobeden do sedaj ni propadel. Imam pa 7 ali 8 različnih dreves.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Optimist
Prispevkov: 1263
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Tinko, kako bi ti ocenil Hiratano? Men še ni rodil..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Andrej Banko
Prispevkov: 5230
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

lpmami je napisal/a:
Tale razgrenitev kakijev: je to neki postopek, ki ga izvajajo na plodovih ali selekcija dreves, ko rodijo manj grenke plodove?


Menda to počnejo tako, da obrane trde plodove postavijo v CO2 atmosfero ( brez kisika ).
Odgovori