Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jaz sušim kar na krušni peči na peki papirju .... LP D
Hmmm, tvoja "sušilnica" pa je sigurno najboljša v vseh ozirih. Bom prišla "tepežkat". Pri nas smo na peči sušili tudi lešnike in orehe, za sadje pa je bila zunaj zidana sušilnica. Kakije pa smo dobili otroci vsako leto le za Miklavža, ki smo jih še sveže pojedli. _________________
"lepa kata" Pozdravljeni Evo, jaz sem končala s sušenjem kakija - 10 kg ga je bilio. Kako je pa to dobro! Nadevala sem jih v steklene kozarce, pa tudi v celofan vrečke. Sedaj me pa zanima, kako dolgo bo to obstalo. Če bi bilo po moje, sploh tega ne bi spraševala, kajti bi prej pojedla. Samo pretiravat ni dobro, sploh pa ne v letih, ko ne smeš tega, pa onega.....Pa imaš ta zdravila pa ona... Sem velik sladkosned in težko bo to za mene, imeti čimdlje te suhe kakije
"battagelli" Šele čez dva meseca bodo tapravi. Ko dajo ven sladkor,podobno kot fige . Takrat so tapravi.
Ker je bilo letos zelo veliko dežja je kaki TIPO izredno grde barve(črn) Če bo kedo hotel še sušit grem drugi teden k žlahti v Lendavo,pa lahko še dostavim.Ampak res samo za sušenje.
"JERCA" Tudi jaz sem jih eno rundo posušila, vendar ne vem kdaj je dovolj suho.
Sem ga olupila, narezala na četrtine ali pa debele krhlje.
Sušila ene 3 dni...vsega skupaj tam okoli 30 ur na 42-48 stopinj. Tisti tenki so res suhi. Četrtinke pa so še mehke v sredini(kot fige), niso trdi. Bojim se, da bi mi splesnili.
Ali mi lahko za orientacijo kdo pove koliko ur jih je sušil?
"tajana" Tudi pri meni se susijo kakiji. Ze par let jih vsako jesen susimo za kasnejso uporabo. So res njami. Jaz jih nic ne olupim. Razrezem jih na 8 delov, krhljev in zlozim na pladenj tako da so polozeni na lupino. Tako mi jih ni potrebno obracat. Susim na 50 stopinj 40 do 50 ur. Sredina ne sme biti vlazna. Nato jih en dan pustim v odprti posodi. Shranim jih v steklene kozarce. Ce so dobro posuseni se obdrzijo tudi eno leto (pod pogojem da pozabim na njih).
"figula" Jaz sem jih najprej tudi v steklene kozarce dala, pa me je strah pred neželeno plesnijo prisilil, da sem jih premestila v zip vrečke in v hladilnik. Če bi imela vakuum aparat, bi bilo verjetno še bolje.
V hladilniku jim zaenkrat dobro kaže, vsake toliko katerega ukradem. Ne bodo dolgo zdržali So pa ravno tako nekateri bolj suhi in nekateri s gelasto sredico "battagelli" Kdor ima vakum aparat,je najboljša rešitev.Dejansko jih lahko posuši na 70%. Jaz jih sušim v podalšanem ABC sušilcu Približno30 do 35 ur na drugi stopnji(45 do 50 stopin) Najboljši so sušeni celi(olupnjeni)Ampak traje kakih 10 ur več,zato jih sedaj sušim na četrtinke,pa še več jih lahko sušim naenkrat. Kakiji so suhi takrat ko so na otip podobni suhim marelicam. Nesmejo biti presušeni,kot jabolčni krhlji. Ko se vam zdijo primerno suhi jih za 48 ur položite v posodo katero neprodušno zaprete.V tem času se bo vlaga porazdelila po vsem krhlju enako.Nato jih preberete in tisti kateri se vam ne zdi dovolj suh ga dosušite do konca. Najboljši so ko odležijo dva meseca,takrat dobijo tudi bel poprh(ni plesen)ko zaćne sladkor kristalizirati Pa dober tek
"juglans" Sušenje kakija sem prakticiral v ABC sušilniku, zato človeka kar malce stiska ko "laufa in laufa". Tega ne počnem več, ker nimam alternative. Je umeden tako slasten, da ne obžalujem. Sicer pa. Sušil sem ga narezanega na cm do dva debele krhlje in predvsem po etapah. Nekaj ur ABC-ja in nato naprej naslednji dan. V tem času se je vlaga iz notranjosti koščkov razširila na zunanje in bolj suhe plasti. Koliko etap in koliko ur se je sušilo ne vem, je pa bil pokazatelj "trd" otip tudi osrednji del koščkov. Se mi zdi takšen način malce bolj human do denarnice. Vlaga v sredini nekako "zakrkne" in s prekinitvami izkoriščaš naravno zakonitost osmoze.
Kvarjenje "nečesa" pa se je pokazalo v tem, ko je produkta prehitro zmanjkalo. Papiga. "lepa kata" Ojla Pravite, da čez dva meseca so najboljši! 10 kg sem jih posušila in ne vem kam naj vsaj en kozarec skrijem, da bo počakal dva meseca. Sicer pa, kaj vemo kaj bo čez dva meseca? Mi jih bomo kar pojedli, uh ko so pa tako božansko dobri. Sušila sem jih v ABC sušilniku za sadje 3 dni. 6 ur dopoldne, zvečer sem dala za 6 ur na dvojko. Narezala sem pa velike na osem krhljev, bolj drobne pa na šest. Sem zelo zadovoljna.
"dašabina" jaz jih pa narežem na mesoreznico na cca 0,5 cm delele rezine in sušim, ne vem pa koliko časa , krasni bodo
Tiana Jaz sem svoje narezala na rezine in jih sušila v sušilniku po etapah, tako kot tudi opisujete ostali. Lahko pa potrdim, da so tisti od lepe kate božanski. Mi je dala idejo, da jih bom naslednjič tudi jaz narezala na krhlje in ne na rezine. Še enkrat hvala za kakije Battagelli. lp
Kratko, a sladko. _________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Smo na kmetih, pa kuhinjska peč na drva itak skos gori. Ko pride temperatura blizu 40°C odprem vrata peči, tako da so v bistvu skoraj vedno odprta, le ponoči jih zaprem. Izrezal sem pecelj in stržen ter olupil. Aaaa, njami bo to čez kak mesec, svojo zgodbo bodo namreč zaključili na vrhu krušne peči.
Narezal sem ga na lese za sušenje zelišč, na vrhu pa postavil grelec ABC-ja, plus gosto platno kot pregrinjalo za preostanek odprte površine. Lese so 60x100cm.
Nekateri sadeži so bili kar precej zreli, po prvih vtisih skoraj preveč. Namreč rezal sem ga na krhlje, drugi so bili pa še v "trdnem" stanju.
Proces še ni gotov, ampak vmesno degustiranje je pokazalo, da so krhlji neumedenih dobri, drugi, od tamehkih pa slastni. Fino je tudi to, da se nekje na vmesni točki sušenja dajo lepo odstraniti iz mreže. Malo me je skrbelo namreč, kako jo bom na koncu čistil. (ribal s krtačo)
Pa še to. Sreča je, da se sušijo v rastlinjaku, čimbolj oddaljeno, ker bi sicer celo noč neprestno vstajal in "kontroliral" situacijo. Nebi bilo dobro.
Sorte: tipo, ogosho in čokolatino (zdi se mi pa, da je bil vmes tudi kakšen rojo b.) Čokolatinčki so zelo rjavi.
V dveh dneh in treh nočeh je bilo suho. Seveda je bilo potrebno lese menjavati, tudi krhlje obračati in nasploh malce prisostvovati. Brez vmesnega testiranja nebi bilo pol toliko veselja.
Rojo briljante so bili definitivno prezreli in niso specialiteta Ogosho so neverjetno lepe barve, okus pa ... no ja Čokolatino so meni všeč, rjavi, zelo sladki Tipo so po prvih vtisih najboljši, so pa resnično boljši tisti iz umedenih sadežev
Nova runda gre v proces še danes. Tole toplo vreme je kruto za sveže skladiščene in masovno propadajo. Kličem ohladitev.
Ne vem pa kako ga ostalim uspe ohraniti tri mesece na zorenju. Kam ga spravite, v kakšno skrinjo s ključavnico ali kako?
Letos je res odlična letina kakijev. Toliko posušenih še nikoli nisem imela, vsak dan jemo tudi sveže, v kleti se lepo medijo. Kakijev za sušenje ne lupim narežem jih na cca 3 - 4 mm, po slabem mesecu, shranjeni v steklenih kozarcih so odlični. Sem jih pa del posušila z dodatkom čilija , so posebna poslastica.
Sicer pa, sušil sem trde-trpke Tipote, približno 35 ur na 45°C, in še dve noči na kaminu. Malo sem ekspirementiral, zato sem jih nekaj olupil, nekatere rezal na 6mm rezine, druge na osem delov, pa sem na koncu opazil da ni kakšne hude razlike v času sušenja krhnljev in rezin. Že "neomedeni" krhlji so bili deležni pohval, kaj šele bo čez kakšen mesec, dva..
In ker sem gorenc , sem seveda posušil tudi kožo ki je ostala pri lupljenju, katera pa ima še vedno rahlo trpek priokus-sem dal v kozarec in na zorenje. Pa me zanima, kako ostali uporabljate kožo od kakijev?