Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sušenje kakijev
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Sušenje kakijev
(Prenos iz arhiva)
Izvleček iz debate v temi KAKI, skupno naročilo
tjesih:
Mene pa zanima kako se kaki suši in za kaj se uporablja. Lahko prosim dobim nasvet.
battagelli
Kakije sušim cele ali vsaj polovičke,obvezno jih prej olupim.Sušim jih v navadnem ABC bio sušilniku,stem da sem dokupil zaradi krožnikov še enega.
Sušim v 8 krožnikih namesto v 4,to pa zaradi boljšega izkoristka elektrike.
Letos planiram nabavo še 4 krožnikov,tako da bi sušil v 12.Motor za zrak in grelec sta namreč dovolj močna.(Presenečeni boste koliko se lahko posuši,v tako majhni pripravi)
Sušenja me je naučil g. Brajnik,kateri je prvi začel bolj strokovno sušiti Kakije.
Potrebno je biti pazljiv pri temperaturi sušenja,katera naj ne presega 42 stopinj.Po končanem sušenju jih jaz pustim, da dozorijo.Po kakih treh mesecih,ko se začnejo barvati z belim poprhom (sladkor,kot pri smokvi) so tapravi.
Tako sušeni kakiji so res nekaj posebnega,vrhunski po okusu in vsebnosti vitaminov in mineralov,kar pa še posebno velja popolnoma brez sledu raznih fitofarmacevtskih sredstev sepravi nakratko STRUPOV.
Še malo več si lahko preberete tukaj http://naturscek.si/umedena-delikatesa/
in tukaj http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/hranilne-in-zdravilne-lastnosti-kakija/
juglans
Ali lahko napišeš koliko časa (približno) se polovičke sušijo v takšnem ABC bio sušilniku?
Verjetno lupiš že končno umedene.
battagelli
Sušiti lahko začnmo ,ko so lepo obarvani,pa vse tja dokler jih lahko lupiš.
Suhi so kar hitro,najbrž zato ker so olupljeni.
Jaz jih dvakrst preložim,da napravim prostor za druge katere sproti dodajam.
Pri sušenju se namreč hitro krčijo in nastaja prazen prostor,elektrika pa stane.
andreja62
Iva mi je pa dala krasno idejo za sušenje. Ker zvečer že po malem kurimo, sem jih nekaj narezala in dala na mrežo radiatorjev in se lepo sušijo.
Le upam, da ne bo preveč mušic
ivčk
Sušenje na radiatorju se res lepo obnese, lani sem to prvič počela bolj kot ne za hec, ker nisem vedela, če bo kaj iz tega, pa so se mi zelo lepo posušili. Mušic ni bilo! Verjetno jih moti topel zračni tok iz radiatorjev
battagelli
Veliko boljši okus dosežete če sušite vsaj četrtinke,najbolje je sicer,da se suši cel.Ampak na radiatorju bo to trajalo.
andreja62
Iz tvojega pisanja mi ni čisto jasno, kako se razreže kaki. Jaz sem ga namreč olupila in narezala na tanjše rezine in ne na krhlje. Je to prav?
Darso
Lani sem jih sušila z olupom vred, narezane na ribežu za kumarice kot čips. Zelo lepo in dobro. Sušim jih na krušni peči
andreja62
Se pravi, da je najbolje sušiti čim tanjše, kar je tudi logično, predvsem glede časa sušenja. Bomo tudi mi zalaufali kmalu kamin in na sedežu, ki se greje iz kamina, posušili veliko več, kot na radiatorju.
zuf
Ne, ne. KAr se tiče okusa, čim debelejše. Mi jih sušimo nad krušno pečjo, čim bolj na debele rezine. Sedaj bom pa upošteval nasvet in jih probal posušit na četrtinke, nekaj pa celih.
battagelli
Tako je prav.
Vsaj četrtinke,olupljene.Olupke lahko posušite za med kompot.
Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi
Nazadnje urejal/a muha 30 Nov 2013 07:05; skupaj popravljeno 1 krat
tjesih:
Mene pa zanima kako se kaki suši in za kaj se uporablja. Lahko prosim dobim nasvet.
battagelli
Kakije sušim cele ali vsaj polovičke,obvezno jih prej olupim.Sušim jih v navadnem ABC bio sušilniku,stem da sem dokupil zaradi krožnikov še enega.
Sušim v 8 krožnikih namesto v 4,to pa zaradi boljšega izkoristka elektrike.
Letos planiram nabavo še 4 krožnikov,tako da bi sušil v 12.Motor za zrak in grelec sta namreč dovolj močna.(Presenečeni boste koliko se lahko posuši,v tako majhni pripravi)
Sušenja me je naučil g. Brajnik,kateri je prvi začel bolj strokovno sušiti Kakije.
Potrebno je biti pazljiv pri temperaturi sušenja,katera naj ne presega 42 stopinj.Po končanem sušenju jih jaz pustim, da dozorijo.Po kakih treh mesecih,ko se začnejo barvati z belim poprhom (sladkor,kot pri smokvi) so tapravi.
Tako sušeni kakiji so res nekaj posebnega,vrhunski po okusu in vsebnosti vitaminov in mineralov,kar pa še posebno velja popolnoma brez sledu raznih fitofarmacevtskih sredstev sepravi nakratko STRUPOV.
Še malo več si lahko preberete tukaj http://naturscek.si/umedena-delikatesa/
in tukaj http://www.aktivni.si/prehrana/za-aktivne/hranilne-in-zdravilne-lastnosti-kakija/
juglans
Ali lahko napišeš koliko časa (približno) se polovičke sušijo v takšnem ABC bio sušilniku?
Verjetno lupiš že končno umedene.
battagelli
Sušiti lahko začnmo ,ko so lepo obarvani,pa vse tja dokler jih lahko lupiš.
Suhi so kar hitro,najbrž zato ker so olupljeni.
Jaz jih dvakrst preložim,da napravim prostor za druge katere sproti dodajam.
Pri sušenju se namreč hitro krčijo in nastaja prazen prostor,elektrika pa stane.
andreja62
Iva mi je pa dala krasno idejo za sušenje. Ker zvečer že po malem kurimo, sem jih nekaj narezala in dala na mrežo radiatorjev in se lepo sušijo.
Le upam, da ne bo preveč mušic
ivčk
Sušenje na radiatorju se res lepo obnese, lani sem to prvič počela bolj kot ne za hec, ker nisem vedela, če bo kaj iz tega, pa so se mi zelo lepo posušili. Mušic ni bilo! Verjetno jih moti topel zračni tok iz radiatorjev
battagelli
Veliko boljši okus dosežete če sušite vsaj četrtinke,najbolje je sicer,da se suši cel.Ampak na radiatorju bo to trajalo.
andreja62
Iz tvojega pisanja mi ni čisto jasno, kako se razreže kaki. Jaz sem ga namreč olupila in narezala na tanjše rezine in ne na krhlje. Je to prav?
Darso
Lani sem jih sušila z olupom vred, narezane na ribežu za kumarice kot čips. Zelo lepo in dobro. Sušim jih na krušni peči
andreja62
Se pravi, da je najbolje sušiti čim tanjše, kar je tudi logično, predvsem glede časa sušenja. Bomo tudi mi zalaufali kmalu kamin in na sedežu, ki se greje iz kamina, posušili veliko več, kot na radiatorju.
zuf
Ne, ne. KAr se tiče okusa, čim debelejše. Mi jih sušimo nad krušno pečjo, čim bolj na debele rezine. Sedaj bom pa upošteval nasvet in jih probal posušit na četrtinke, nekaj pa celih.
battagelli
Tako je prav.
Vsaj četrtinke,olupljene.Olupke lahko posušite za med kompot.
Še boljši bo če bo odležal dva meseca,v nepredušno zaprti posodi
Nazadnje urejal/a muha 30 Nov 2013 07:05; skupaj popravljeno 1 krat
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Optimist je napisal/a: |
Pozdravljeni! Danes sem se lotil sušenja, pa se mi porajata dva uprašanja! 1)Sušilnik (abc Dorrer) ima tri stopnje. Katera od teh je blizu 42C? |
http://www.rommelsbacher.de/Downloads/BA_DA750.pdf - predvidevam da tudi tvoj ni daleč od tega, in bi znale specifikacije biti precej podobne.
1.st - 250w in 20°C višja temp. kot v prostoru
2.st - 450w in 40°C višja temp. kot v prostoru
3.st - 750w in 60°C višja temp. kot v prostoru
Pišuka, kako sem to spregledal?? Na hladnem ali toplem?
Uploaded with ImageShack.us_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Uploaded with ImageShack.us_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Jaz sušim kar na krušni peči na peki papirju en teden, če je presuh kaki ni skrbi vakumiram in se v mesecu dni omedi kot viljamovka. Do zdaj še nikoli ni nič ostalo. Letos imam spet veliko suhih sliv, jabolk, viljamovk, goji jagod, kakijev. LP D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home