Ameriška borovnica - tretja greda
Danes zaključil letošnje opravke okoli borovnic.
Dolgo sem čakal na smrekov mulč - mletje in ga končno dobil.
Pripravil sem zastirko, v povprečju debelo cca. 5 cm.
En grm (ta, ki je pred mesecem že cvetel) ima spet prebliske in odpira brste. Upam, da bo čimprej prišel mraz, da ne bo slučajno spet začel cveteti...
Dolgo sem čakal na smrekov mulč - mletje in ga končno dobil.
Pripravil sem zastirko, v povprečju debelo cca. 5 cm.
En grm (ta, ki je pred mesecem že cvetel) ima spet prebliske in odpira brste. Upam, da bo čimprej prišel mraz, da ne bo slučajno spet začel cveteti...
Kolegi borovničarji, šele danes sem podrobno pogledal tabelo o zakisanju z žveplom. Ker so se mi priporočene količine žvepla zdele zelo nizke, sem preveril priporočilo na strani extension.edu, ki je kar referenca za kmetijsko svetovanje v ZDA. Torej, po nekaj preračunavanja oralov in funtov v naše enote sem ugotovil, da so vrednosti v tabeli približno desetkrat prenizke. Skratka, grame popravite v dekagrame, pa bo. Kdor pa je po teh navodilih že pripravil prst, naj doda še 9-kratnik prejšnjega odmerka, drugače boste pH znižali samo za približno 0,2, ne pa za 2 enoti. Sem se čutil dolžnega pomagati, ko sem zaznal napako, saj je to pravzaprav iz moje stroke.
Zanimivo tole, Leander. Sam sem si sicer skozi leta tudi nabrskal nekaj podatkov o nižanju pH-ja z žveplom (celo neko študijo za konkretno zadevo, krompir), vendar nikoli nisem našel časa za kakšno preverbo ....
Podatki, ki sem jih navedel v tabeli, so iz znane slovenske knjige o Am. borovnicah, razlika je ta, da so tam navedeni kilogrami na deset arov.
Kar sem za nas male pridelovalce, vrtičkarje, preprosto konvertiral: kg/1000 m2 = g/1 m2
Včeraj sem na hitrico hotel "skočiti" na navedeno stran, vendar google ni dal nobenega točnega zadetka. Verjetno neka univerzitetna stran?
Najbližje kar sem našel, je Extension Education - University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences
Se pa trenutno ukvarjam z eno zoprno virozo, in bi te lepo prosil, če navedeš kak link s tvojimi podatki ....._________________mfranc
Podatki, ki sem jih navedel v tabeli, so iz znane slovenske knjige o Am. borovnicah, razlika je ta, da so tam navedeni kilogrami na deset arov.
Kar sem za nas male pridelovalce, vrtičkarje, preprosto konvertiral: kg/1000 m2 = g/1 m2
Leander je napisal/a: |
Ker so se mi priporočene količine žvepla zdele zelo nizke, sem preveril priporočilo na strani extension.edu, ki je kar referenca za kmetijsko svetovanje v ZDA. |
Včeraj sem na hitrico hotel "skočiti" na navedeno stran, vendar google ni dal nobenega točnega zadetka. Verjetno neka univerzitetna stran?
Najbližje kar sem našel, je Extension Education - University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences
Se pa trenutno ukvarjam z eno zoprno virozo, in bi te lepo prosil, če navedeš kak link s tvojimi podatki ....._________________mfranc
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hmm... zanimiva debata za kemike in mikrobiologe. Sicer se s takimi in podobnimi zadevami nisem nikoli ukvarjal,
vendar se tudi meni na prvi strani navedene količine žvepla za zakisanje zemlje zdijo res nenavadno nizke ( npr. 8,25 - 26,4 g žvepla za pH: 7,0 ---> 5,0 ).
Poleg tega ne razumem, zakaj so podatki v g/m2. Saj vendar ne želimo zakisati le (zgornje) površine, temveč nek volumen zemlje.
Bolj smiselno bi bilo, če bi bil podatek za maso(žvepla)/m3.
Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno.
Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ?
Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic.
vendar se tudi meni na prvi strani navedene količine žvepla za zakisanje zemlje zdijo res nenavadno nizke ( npr. 8,25 - 26,4 g žvepla za pH: 7,0 ---> 5,0 ).
Poleg tega ne razumem, zakaj so podatki v g/m2. Saj vendar ne želimo zakisati le (zgornje) površine, temveč nek volumen zemlje.
Bolj smiselno bi bilo, če bi bil podatek za maso(žvepla)/m3.
Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno.
Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ?
Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic.
-
- Prispevkov: 46
- Pridružen: So Avg 27, 2016 2:00 am
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Andrej Banko je napisal/a: |
Čeprav se sprašujem,če je za nas, mikro (da ne rečem nano:D) pridelovalce, tole kisanje terena z žveplom sploh smiselno. Pa še precej časa je potem treba čakat, da bakterijo opravijo svoje. Koliko že, nekaj mesecev ? Pač na izolirani gredi zamenjaš navadno zemljo z ustrezno - kislo. Pa potem vsake toliko dodajaš malo žaganja in iglic. |
Saj, rdeča nit v mojem tekstu je priprava substrata z ugodnim pH za borovnice brez uporabe žvepla!
LosBlancos je napisal/a: |
mislim, da je pri tem žveplu prišlo samo do napake kaj se tiče gramature. Ker lepo avtor napiše, da je zemljo zakisal z 300 g žvepla. in ker je imel na oko 3m2 zemlje za zakisat se hitro vidi dejanska mera:) |
Sem pa za osnovo/bazo, čisto spodaj, uporabil izkopano vrtno zemljo. Zmešal sem jo z žveplom in jo vrnil nazaj. Moram se res dopolniti, da se ne bomo preveč zaštrikali okrog žvepla .
Moja žveplana zemlja je bila ob izdelavi grede več kot 30 cm pod koreninami. Sedaj pa še vedno najmanj 20 cm.
Tabela, ki sem jo priložil, je dejansko namenjena nižanju pH-ja terena, ko se ta namerava uporabiti za sajenje borovnic brez uporabe materialov z nizkim pH. Ali se pač dela kompromis in se minimalno uporabi draga šota.
V tem primeru se žveplo potrese po terenu in se podkoplje do globine 20 - 30 cm. In to eno leto pred sajenjem borovnic! Toliko časa namreč poteče, da bakterije predelajo elementarno žveplo v sulfatno obliko SO4. Po nekih podatkih traja razkroj do dve leti.
Bentonit/žveplo granule baje pomagajo pospešiti predelavo, tako da je SO4 dostopen v pol leta._________________mfranc
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 46
- Pridružen: So Avg 27, 2016 2:00 am