Čili 2013
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
ViktorH, tema oz. podforum Čili 2013 je nespremenjen. Iz podforuma Čili-Capiscum pa sem prispevke od Labie prekopirala v 3 ločene podforume, da se ne bi v debati, ki bo še sledila, izgubili. Tudi Orhy je prosila, da se da te prispevke nekam posebej. Vse tri podforume sem zaklenila in so samo za branje, notri pa se bo dodajalo še naslednje strokovne prispevke, če bodo.
-
Indigogirl
| Citiram: |
| Plodov na rastlinah je toliko, da že razmišljam kako jih bom pospravil...hehehe |
Hi,
@labia, lahko narediš jalapeno marmelado ali kandirane jalapenote (posute z mleto bhut jolokio, če jo maš
Sama še nimam kaj za razmišljati, kam bi z viškom.
-
labia
Ha, jalapeno marmelade pa še nisem poskusil. Bi znalo biti zanimivo. Sladko in istočasno pekoče. Malo sem razmišljal in v bistvu bi jo lahko pripravil kot vse marmelade- no ja, podobno. Recimo za poskus en manjši kozarček do 300 gramov.
Morda tako: 6 ali več-7,8 jalapenotov, ki bi jim odstranil seme in peclje. Ščepec soli, da pojačamo okus in recimo pol deci belega kisa ( mora biti alkoholni, da ne dodamo kakšnega drugega okusa) . Vse skupaj bi zmiksal.
Tako pripravljeno kašo bi pregrel v lončku (cca 3 minute) in dodal 2 dcl sladkorja. Vse skupaj bi kuhal 20 minut, da se sladkor raztopi in vse skupaj poveže. Če bi bila zadeva pregosta bi dodal malo vode. Vendar pričakujem, da ne bi bilo potrebno. V teh 20 minutah bi kis večinoma izhlapel, ostal bi pa krasen okus.
Ker bi želel, da ostane okus po čiliju verjetno nebi smel dodajati limone ali mete ali kaj podobnega.
Hja, za poskusit je.
Morda tako: 6 ali več-7,8 jalapenotov, ki bi jim odstranil seme in peclje. Ščepec soli, da pojačamo okus in recimo pol deci belega kisa ( mora biti alkoholni, da ne dodamo kakšnega drugega okusa) . Vse skupaj bi zmiksal.
Tako pripravljeno kašo bi pregrel v lončku (cca 3 minute) in dodal 2 dcl sladkorja. Vse skupaj bi kuhal 20 minut, da se sladkor raztopi in vse skupaj poveže. Če bi bila zadeva pregosta bi dodal malo vode. Vendar pričakujem, da ne bi bilo potrebno. V teh 20 minutah bi kis večinoma izhlapel, ostal bi pa krasen okus.
Ker bi želel, da ostane okus po čiliju verjetno nebi smel dodajati limone ali mete ali kaj podobnega.
Hja, za poskusit je.

h, teli zgoraj bojo kar še malo počakali. Sem pa utrgal tri druga primerka za uživancijo ob prekajenem špehu in jih bom počasi gustiral, ko bom gledal poročila na TV . Solze bodo, kar same tekle....