Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Leve tri so iz hladilnika, desna pa direkt z grma...?

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Sigurno lahko sorto določiš samo z opazovanjem v različnih fazah rasti,vendar je to skoraj gotovo Herma.
Kako je z obiranjem borovničarji?Zgodnje sorte se počasi poslavljajo._________________Narava vse povrne!
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Mi jih počasi degustiramo, letos ptiči puščajo pri miru jagode. Kot začimba so...njami._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Pri nas se obira že kakšen dober teden, in tudi jaz opažam da so "letečmani" letos siti, saj sem jih zaščitil šele ko je bilo že nekaj zrelih, pa se niti dotaknili niso. Lansko leto so obrali še skoraj zelene Smile
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Letos začuda ptiči niso odkrili tovrstne hrane... Shocked Mogoče, ker sadežev ne poznajo Laughing ....tako, kot domačini....
Sicer pa imam(o) pri nas še največ dela z jagodami....Zdaj je pravi čas za sajenje jagod. Letos gre v zemljo Queen Eliza....
Elizabeth, Qeen Eliza.... ma zakaj le? Laughing
Sicer pa je v vodstvu Hanna's choice po okusu do sedaj zrelih borovnicah.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

hm zanimivo tole okoli ptic, ampak tudi pri nas so borovnice za enkrat še nedotaknjene. Enako je bilo z ribezom, katerega bi lani obrali v hipu, če ga nebi zamrežili. Aronija pa za enkrat tudi deluje še nedotaknjena, pa je nekaj jagod že kar temno obarvamih, nasprotno pa se je zgodilo lansko leto, bila je zelena trgatev, nažalost.

Ne vem, toda premišljujem o starem pregovoru in se mi zdi zelo mogoča analogija, torej pregovor, ki pravi nekako v smislu napovedovanja zime.
Lansko leto je hotel živelj dobesedno pojesti njive in vrtove in zima je bila, se mi zdi, da kar zelo konkretna, morda stoletna. Posledično pa se poigravam z mislijo kakšna bi utegnila biti prihajajoča zima, glede na letošnjo prizanešenost na vrtovih, jagodičevju, seveda če ne sklepam o dnevu pred nočjo. Presenečenja so še vedno možna.

lp.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Meni pa se zdi, da zaradi češenj. Ogromno jih je letos (divjih in kultiviranih), čeprav na goriškem pa jih baje ni blo.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Vendar škorcev tudi na češnjah ni bilo._________________Narava vse povrne!
Vlado

Odgovor Napisal/-a Vlado »

Napravil sem seznam ameriških borovnic, nekatere od njih so že v mojem nasadu ostale pa so dobrodošle. Prosim znalce da opišejo posamezne sorte oziroma da malo diskutiramo o plusih in minusih posamezne sorte.

Bluecrop, Bluerey, Chandler, Duke, Spartan, Patriot, Herbert, Draper, Bonus, Ozarkblue, Eliot, Yersey, Siera.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Eno morda malce smotano vprašanje... Je kdo kdaj sejal ameriške borovnice? To so sorte, torej je načeloma velika verjetnost, da se lastnosti ohranijo? Koliko časa bi rabile, da bi rodile? Ne spomnim se, da bi kakšen sejanček kje ven prišel, pa tudi ne, da bi to kje prebral (res pa ne spremljam redno teme).
Odgovori