Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Letos začuda ptiči niso odkrili tovrstne hrane... Mogoče, ker sadežev ne poznajo ....tako, kot domačini....
Sicer pa imam(o) pri nas še največ dela z jagodami....Zdaj je pravi čas za sajenje jagod. Letos gre v zemljo Queen Eliza....
Elizabeth, Qeen Eliza.... ma zakaj le?
Sicer pa je v vodstvu Hanna's choice po okusu do sedaj zrelih borovnicah.
Sicer pa imam(o) pri nas še največ dela z jagodami....Zdaj je pravi čas za sajenje jagod. Letos gre v zemljo Queen Eliza....
Elizabeth, Qeen Eliza.... ma zakaj le?
Sicer pa je v vodstvu Hanna's choice po okusu do sedaj zrelih borovnicah.
hm zanimivo tole okoli ptic, ampak tudi pri nas so borovnice za enkrat še nedotaknjene. Enako je bilo z ribezom, katerega bi lani obrali v hipu, če ga nebi zamrežili. Aronija pa za enkrat tudi deluje še nedotaknjena, pa je nekaj jagod že kar temno obarvamih, nasprotno pa se je zgodilo lansko leto, bila je zelena trgatev, nažalost.
Ne vem, toda premišljujem o starem pregovoru in se mi zdi zelo mogoča analogija, torej pregovor, ki pravi nekako v smislu napovedovanja zime.
Lansko leto je hotel živelj dobesedno pojesti njive in vrtove in zima je bila, se mi zdi, da kar zelo konkretna, morda stoletna. Posledično pa se poigravam z mislijo kakšna bi utegnila biti prihajajoča zima, glede na letošnjo prizanešenost na vrtovih, jagodičevju, seveda če ne sklepam o dnevu pred nočjo. Presenečenja so še vedno možna.
lp.
Ne vem, toda premišljujem o starem pregovoru in se mi zdi zelo mogoča analogija, torej pregovor, ki pravi nekako v smislu napovedovanja zime.
Lansko leto je hotel živelj dobesedno pojesti njive in vrtove in zima je bila, se mi zdi, da kar zelo konkretna, morda stoletna. Posledično pa se poigravam z mislijo kakšna bi utegnila biti prihajajoča zima, glede na letošnjo prizanešenost na vrtovih, jagodičevju, seveda če ne sklepam o dnevu pred nočjo. Presenečenja so še vedno možna.
lp.
Napravil sem seznam ameriških borovnic, nekatere od njih so že v mojem nasadu ostale pa so dobrodošle. Prosim znalce da opišejo posamezne sorte oziroma da malo diskutiramo o plusih in minusih posamezne sorte.
Bluecrop, Bluerey, Chandler, Duke, Spartan, Patriot, Herbert, Draper, Bonus, Ozarkblue, Eliot, Yersey, Siera.
Bluecrop, Bluerey, Chandler, Duke, Spartan, Patriot, Herbert, Draper, Bonus, Ozarkblue, Eliot, Yersey, Siera.
Eno morda malce smotano vprašanje... Je kdo kdaj sejal ameriške borovnice? To so sorte, torej je načeloma velika verjetnost, da se lastnosti ohranijo? Koliko časa bi rabile, da bi rodile? Ne spomnim se, da bi kakšen sejanček kje ven prišel, pa tudi ne, da bi to kje prebral (res pa ne spremljam redno teme).