Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Lesnik kar nekaj raste nedaleč stran - tam, kjer gobe nabiram. Kar sredi gozda.
Samo tista jabolčka so trda in drobna, komaj malo večja od češenj.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Tudi D. Cortese pravi da lesnike so najboljše.
Drugače pa ni važno. Samo naberi jabolka, izberi najboljše, stisni ven sok, in naredi kis. Nič cukra, nič vode!

To je to!_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Kar sem se do zdaj naučil.
Sadni sladkor, fermentacija ,kis, to so naravne, kemične osnove, ostalo so variante za ukuse, jakost itd.
Brez sladkorja v sadju, tudi kisle lesnike ga imajo, ni alkohola in posledično kisa, pa tudi aroma sadja vpliva na ukus kisa.
Vem, da nisem odkril tople vode, toda sam že leta uporabljam svoj kis in sem še živ.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
Moram pa reči, da moje lesnike (ki izvirajo z istega drevesa kot Cinijine) niti slučajno ne bi dale soka, če ne bi nalila vode nanje. Kisa še nisem poskusila, morda preverim ta vikend.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

[quote="metuljc"]Sladkor večinoma ni sadni, ampak so sadni, grozdni in predvsem trsni.
?????????
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pep, v sadju so grozdni sladkor (glukoza), sadni sladkor (fruktoza) in trsni=pesni sladkor (saharoza). Nikakor ni sadni sladkor edini, ki omogoča alkoholno vrenje, katerega produkt je osnova za ocetno kislinsko vrenje.
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.

Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj._________________naredimo svet lepši
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

brbr je napisal/a:
Danes sem se ojunačila in pretočila letošnji kis, ki sem ga začela delati 3.9., alkoholno vrenje je bilo končano 22.9.. Od takrat do danes je bil kis na toplem,pokrit s tkanino. Pretakala sem ga s cevko. Ker postopka še nisem najbolj vešča, sem se pošteno napila kisa, ki je zelo kisel (imam kar nekoliko požgana usta, se mi zdi) in dobrega okusa. Zdaj sem kozarce s pretočenim kisom zaprla in jih postavila v omaro v kurilnici. Čez cca 2 meseca ga mislim ponovno pretočit.

Aja, kot sem že povedala, sem imela kis spravljen na dveh mestih (v kurilnici in na hladilniku). Bistvene razlike med obema nisem zaznala... Zdaj sem oba kisa zlila skupaj.

Zakaj ga zapiraš? Ocetnokislinske bakterije potrebujejo kisik.
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Med tem pretakanjem ga moraš čimbolj prezračit. jaz sem ponavadi pretakal kar čez cedilo, da sem pobral ven nečistoče, in da sem ga prezračil._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Jaz letošnji kis iz rum lonca že uporabljam, je malo hud, bi lahko dal manj jabolk.
Kar se tiče tega "sadnega"sladkorja ima Metuljc siguno prav, toda koliko nas pa to ve.
Odgovori