Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cyperus esculentus - užitna ostrica

crtj-admin
Site Admin

Cyperus esculentus - užitna ostrica

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Zgoraj je videti kot navadna trava:

V zemlji pa skriva okusne oreščke z okusom po mandljih.

Pridelek iz zgornje slike smo že pojedli, tole pa sem v soboto nabrala iz 3 loncev in ene gajbice:

Oreščke se lahko grize kar tako, a so žal precej trdi Mad . Lahko se jih zmelje v moko za pripravo slaščic.
Najbolj znan je napitek "horchata de chufa". Oreščke zmeljemo z dodatkom vode, medu, lahko dodamo še malo cimeta in dobimo odlično osvežilno mandljevo mleko.

(prispevek sem dala v tole temo, ker lahko ta travica tudi prosto raste v naravi, če pa ji je boljše mesto drugje, naj nekdo prestavi)
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Česa vsega ti ne najdeš, Figula!
Pa se to razmnožuje s temi oreščki ali s semenom?
Kako veliki pa so oreščki?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Česa vsega ti ne najdeš, Figula!
Pa se to razmnožuje s temi oreščki ali s semenom?
Kako veliki pa so oreščki?

Razmnožuje se gotovo po obeh poteh, tile oreščki so v resnici gomoljčki, ki zrastejo na koncih podzemnih stebel, korenik. Še ena od invazivnih vrst, najdemo jo tudi pri nas, na Lj. barju, recimo. Možno je, da se pri nas ssemeni ne razmnožuje, je pa razširjan je z gomoljčki gotovo (žal) uspešno. Skratka, obdržimo jo na vajetih.Tukaj, stran 33
figula

S temi oreščki se razmnožujejo. Mogoče bi tudi s semeni šlo ? meni travica ni cvetela.
Največji so veliki cca 1,3 cm, so bili bolj na dnu, med listjem, ki sem ga nasula spodaj v loncu. Drugo leto bom zemlji primešala več listja, zgleda, da jim paše, pa še manj umazani bodo Smile

Že zaradi izkopavanja jo je lažje gojiti v loncih kot na njivi, tako da meni gomoljčki verjetno ne bodo nikamor ušli Wink
Če pa bodo, jih ne bom preganjala, ampak pojedla Laughing
Nazadnje urejal/a figula 12 Dec 2016 20:42; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rekla bi, da ima ostrica (ki ni trava, sodi med ostričevke, kot šaši, recimo, druga družina kot trave) rada bolj težka in mokrotna tla.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na zelo vlažnih travnikih na poti proti Golniku na pokošenih travnikih vidim kupčke močno zelene "trave", večje od okoliške, videti je bolj ko ne ostra. Mogoče pa kakšno izkopljem firbec babji gartlčevski Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Le izkoplji, lpmami Smile čeprav se bojim, da ni prava.
Sicer ne vem, kako se obnaša v naravi, v mojih loncih se je zgornji del rastline posušil že kak mesec nazaj in ni bil več zelen.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Jaz bi pa prosila za tri gomolčke, če mi jih prišparaš, da pridem tudi do rastlin v naslednjem letu

Hvala
Lepo bodi, Mil
figula

Mil, seveda.
kako pa oca - ti je kaj zrastla ? kmalu bo za skopat ....
Odgovori