Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
BIM = koristni lokalni mikrobi ; kultiviranje in uporaba
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Hehehe... no, saj nisem mislil mikrobiologi po izobrazbi. Predvidevam, da le-teh res ni veliko na tem forumu ( tudi jaz nisem - sem kemik ).
Res pohvalno, da se nekateri tako poglobite v razne koristne zadeve in jih potem nesebično delite z ostalimi ter širite obzorja.
Ja, očitno sem tisto 9. točko o mešanju BIM in LB seruma spregledal.
Pač smiselno se mi je zdelo, če bi lahko ti dve koristni zadevi skombiniral v eno.
Edini pomislek v povezavi s tem je, da se Lactobacili najbolje počutijo v kislem mediju, medtem ko pa za BIM ne vem, kakšen pH ima.
V primeru, da je ta razlika občutna, se najbrž eni, drugi ali celo oboji morda ne bi počutili najbolje ?!
Ne vem, zgolj ugibam.
V bistvu sem se spomnil, da imam sedaj en izziv; in sicer, da pripravim vse te zadeve, jih izmerim pH-je, morda celo časovno spremljam spreminjanje.
Pravzaprav bi celo dalo približno določiti koncentracijo mikroorganizmov v teh pripravkih.
Naredi se 10.000 ali 100.000 - kratno redčenje, se nanese na ustrezno gojišče, ter potem pod mikroskopom prešteje število zraslih kolonij ter nato množi z redčitvijo.
Saj ne vem, če ima smisel, ampak mi je pa zanimivo. Se bom malo posvetoval s sodelavcem, ki je ing. biokemije in dr. mikrobiologije.
Ko ima kaj malega časa, je vedno za kakšne tekšne ( tudi neslužbene ) izzive.
Bom poročal, ko/če se bom kaj igral v tej smeri !
Res pohvalno, da se nekateri tako poglobite v razne koristne zadeve in jih potem nesebično delite z ostalimi ter širite obzorja.
Ja, očitno sem tisto 9. točko o mešanju BIM in LB seruma spregledal.
Pač smiselno se mi je zdelo, če bi lahko ti dve koristni zadevi skombiniral v eno.
Edini pomislek v povezavi s tem je, da se Lactobacili najbolje počutijo v kislem mediju, medtem ko pa za BIM ne vem, kakšen pH ima.
V primeru, da je ta razlika občutna, se najbrž eni, drugi ali celo oboji morda ne bi počutili najbolje ?!
Ne vem, zgolj ugibam.
V bistvu sem se spomnil, da imam sedaj en izziv; in sicer, da pripravim vse te zadeve, jih izmerim pH-je, morda celo časovno spremljam spreminjanje.
Pravzaprav bi celo dalo približno določiti koncentracijo mikroorganizmov v teh pripravkih.
Naredi se 10.000 ali 100.000 - kratno redčenje, se nanese na ustrezno gojišče, ter potem pod mikroskopom prešteje število zraslih kolonij ter nato množi z redčitvijo.
Saj ne vem, če ima smisel, ampak mi je pa zanimivo. Se bom malo posvetoval s sodelavcem, ki je ing. biokemije in dr. mikrobiologije.
Ko ima kaj malega časa, je vedno za kakšne tekšne ( tudi neslužbene ) izzive.
Bom poročal, ko/če se bom kaj igral v tej smeri !
Pozdrav
Leto je naokoli, poskušala sem si priklicati informacije, ki sem jih lani že predelovala. Prebrala sem skoraj "vse" o drobnoživkah in ustreznih pripravkih, pa bi rada, da to temo nadaljujemo.
Koko uspešni ste bili lani na tem področju?
Andrej, si naredil potem predvidene meritve?
Zuf, že dolgo nisem zasledila tvojih zapisov. PROSIM, če le utegneš, deli še nekaj svojega ogromnega znanja z nami, moje znanje angleščine je namreč tako skromno, da me tako strokovna literatura, ki je je na spletu veliko, ne nahrani.
Hvala
Lepo bodimo, Mil
Leto je naokoli, poskušala sem si priklicati informacije, ki sem jih lani že predelovala. Prebrala sem skoraj "vse" o drobnoživkah in ustreznih pripravkih, pa bi rada, da to temo nadaljujemo.
Koko uspešni ste bili lani na tem področju?
Andrej, si naredil potem predvidene meritve?
Zuf, že dolgo nisem zasledila tvojih zapisov. PROSIM, če le utegneš, deli še nekaj svojega ogromnega znanja z nami, moje znanje angleščine je namreč tako skromno, da me tako strokovna literatura, ki je je na spletu veliko, ne nahrani.
Hvala
Lepo bodimo, Mil
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
mil je napisal/a: |
Pozdrav Leto je naokoli, poskušala sem si priklicati informacije, ki sem jih lani že predelovala. Prebrala sem skoraj "vse" o drobnoživkah in ustreznih pripravkih, pa bi rada, da to temo nadaljujemo. Koko uspešni ste bili lani na tem področju? Andrej, si naredil potem predvidene meritve? |
Ojla, Mil !
Ja, lahko bi malo nadaljevali tole temo, res je.
Hja... bil sem le toliko uspešen, da sem izdelal svoj BIM,pa še to šele konec leta 2016, kaj več pa ni uspelo.
Nasploh je bilo lani kar precej napeto in stresno v službi, tako da za kakšne pretirane "privat zafrkancije" tudi ne bi bilo časa.
Evo, fotka plastenke z "izdelkom":
Delal sem z rižem in lahko samo dodam eno moje opažanje, in sicer, da kakšnega omembe vrednega penjenja/sproščanja mehurčkov, kot ga je omenjal Zuf, nisem opazil.
Drugače se mi pa zadeva zdi kar OK. Ravnokar voham in skušam ugotoviti, kam bi uvrsil vonj... tako malo po kvasu bi rekel, morda nekoliko tudi vleče na kakšno močno, temno pivo.
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5228
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Še enkrat dobro preberi prvi prispevek:
zuf je napisal/a: |
NAREDI SAM - BIM 1. korak; Ohlajeno in majčkeno zmečkano kuhano pšenico sem v 1cm plasti dal v dve ločeni košarici. V mojem primeru je bilo v vsaki košarici približno dve pesti pšenice, čisto dovolj za nadaljnji postopek. Namesto pšenice lahko v kuhanem stanju uporabite krompir, kostanj, riž in druga žita. |