Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nešplja - Mespilus germanica

elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Prišel je čas obiranja nešpelj.
Nekaj koristnih nasvetov o tej rastlini:

https://www.youtube.com/watch?v=zLH4XWQlgeM
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Pri nas je tu in tam kakšna omedena, večina je trdih. In še to nekaj malega omedenega sem pri procesiranju, ko sem jih prerezal, vidil da so se omedile samo zato, ker jih je mušica načela. Bo pa konec tega tedna minus in bi mogle tudi ostale omehčati._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj spomin na šolsko pot v otroštvu. Pri eni od sošolk so imeli veliko (vsaj takrat se mi je zdela velika) nešpljo. Kako sem bila začudena, ko me je decembra povabila, naj si jih nekaj utrgam. Nisem prepričana, a zdi se mi, da so jih pustili kar na drevesu in jih trgali sproti. Pri 10 otrocih so tako ali tako najbrž hitro pošle. To je bilo edino drevo v vsej daljni okolici. Škoda, da se nisem spomnila vprašati, kako so prišli do njega.

Ob prvi priliki, če jih kje zasledim, jih bom nekaj kupila, ker me zanima, kakšen se mi bo sedaj zdel njihov okus. Vem, da mi niso bile slabe, kaj več pa žal nimam v spominu.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, če bo le prilika, jih dobiš, moja je kar spodobno obložena in vsako leto jih podarjam naokoli.....
potrgane pred slano, zložene v platojčke na mrzlem čakajo doooolgo in se počasi medijo, selektivno, nekako kot kakiji.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ooo, če je tako, se zares priporočam.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kakšno leto, dve nazaj sem jih ugledala na medvoški tržnici in jih iz firbca kupila. Okus pa - saj tudi tepk ne maram ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Se mi je zdelo, da bi znale imeti podoben okus. Meni gredo tepke v slast, le ravno prav medne morajo biti. Vsi ostali doma pa pravijo, da "gnilih hrušk" že ne bodo jedli. Rolling Eyes Ampak: lakota je najboljši kuhar. Ko doma ni bilo jabolk, smo veselo jedli tudi tepke. Ko je bilo jabolk v izobilju, so tepke končale na lesah za sušenje in v čebru za šnops.
Odgovori