Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Murva - Morus
jaz "murvinu" (tako rečemo murvi katera nima ploda) vsako leto obrežem, zaradi sence, vse lansko letne veje (saj drugih nima) do glavnih prikrajšanih debellih vej. torej do "golega" in do jeseni zrastejo spet do 1,5m dolge veje.
lpvoda
PS: če bi tako obrezala murvo (plodovi), drevo nebi dalo nobenega ploda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
lpvoda
PS: če bi tako obrezala murvo (plodovi), drevo nebi dalo nobenega ploda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
plod, saj murvo ni treba obrezovat. odrežeš samo staro, poškodovano, zlomljno vejo. v primeru, da jo obrezuješ požene veliko stranskih vej katere so to leto neplodne. v naslednjem letu je veja poln murv. murva je velikansko drevo in doseže spoštljivo starost (100 in več let), ter ima zelo veliko krošnjo. zaradi tega je lepo, prekrasno drevo, ki te zavaruje pred močnim soncem. zato je dobro oz lepo, da ji pustiš rasti tako kot si ona želi. vse to pišem samo na osnovi opažanja. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Res je ja zlo robustno drevo, brez rezi rodi vsako leto obilno, našo staro smo predlani morali porezat mela kar nekaj suhih vej, ampak je lepo ven pognala, lani sicer spomladi pozeba vzela pridelek letos pa upam da bodo. Meli smo tudi tako ko so na eni drevi ble črne in bele murve. Otroci smo jih jedli ko nori pa se vse popackali poleg. Nekoč bla murva v prlekiji zelo pogosto drevo, zdaj jo redko še kje najdeš, bil mraz pod -25 včasih tu pa so preživele, tako da priporočam vsem da si posadite murvo, saj tudi v notranjosti lepo uspeva ne samo na Primorskem kot eni mislijo. Komaj čakam da bodo, to belo ki na slikah sem lani posadil in jih bo letos že nekaj gori zagotovo.
-
Stara postaja, recimo tukaj: http://drevesnica-podobnikar.si/zanimivosti/zanimivo-sadne-vrste/99-murva.html
Ampak, ne dvomim, da jih bodo spomladi imeli še kje,. če ne, ti jo lahko grem iskat, potem bomo pa že.......................
Ampak, ne dvomim, da jih bodo spomladi imeli še kje,. če ne, ti jo lahko grem iskat, potem bomo pa že.......................
voda je napisal/a: |
mravlja, črna in bela. seveda nimajo imen. ko je bela zelo zrela malo vleče na vijolično. sladke ko 100 bogov. lpvoda |
Ha, verjetno si mi odgovorila na vprašanje o katerem sem premišljeval, ni se mi pa še zdel pravi čas za javno izpostavljanje. To je tisto, ko ne veš kako bi vprašal ali opisal in čakaš na nek znak, v tem primeru na plod, katerega lahko poslikaš in pričneš z analizo.
Torej, predlansko leto sem imel po nekem nepričakovanem spletu okoliščin pot v Dalmacijo in tam opazil murvo s sivimi plodovi. Sedaj, ko voda omenja vijola odtenk sem se spomnil, da so bili plodovi v resnici svetlo do pastelno vijola sivkasti. Skratka, mislil sem, da obstaja še neka tretja barva in zafehtal sem poganjek za poletno okuliranje. Zadevščina se je prijela in preteklo leto zrastla v skoraj 2m štibeljc s parimi vejami.
No, sedaj pa ugotavljam,da sem prišel do bele murve. Tudi prav, več kot zadovoljen.
So pa bile noro okusne, s posebno, na nek nači smolnato aromo. Čista eksotika za mene, a verjetno dejstvo lokalne klime.
Po izgleu bi izgledale nekako takole, pravzaprav še malo temneje plus odtenek sive zdraven.
https://www.daleysfruit.com.au/buy/mulberry-angela-tree.htm
Fino.
Morda pa ob tem še vprašanje.
Poleg bele imam še črno - obe mladi sadiki,ki ju bom spomladi posadil na stalno mesto - in sedaj ne vem kako narazen ju moram posaditi.
V osnovi bi želel imeti pod njima senčen prostor za kompostiranje, ker tega resnično nimam, hkrati pa bi ju držal vsaj za silo nizko, da bom lahko prišel do sadežev. Za primerno višino si predstavljam cca 5 do max 10m in raje širše krošnje. Z razdaljo nebi pretiraval, ker v doglednem času iščem senčen sklop pod njima. Bo 5m razdalje občutno premalo, ali pa bi šlo?
In morda še o čvrstosti lesa. Kako občutljivo drevo je na recimo sneg in zimsko lomljenje? Ker to potem zopet upliva na optimalno obliko krošnje. (pač, vsaj toliko časa, dokler bi jo usmerjal)