Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ivčk, koliko je pa stara ta murva in ali že kaj rodi ?
V katerem letu drugače sploh zarodijo murve ?

Nisem še vrgel koruze v puško, da bi tudi jaz enkrat imel to sadno vrsto v sadovnjaku ...

Čeprav, v bistvu sploh ne vem, kakšnega okusa so murve.
Menda sladke, zato predvidevam, da bi mi bile všeč ! njami
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

AB, pri nas sredi vasi je ena velika bela murva, katera rahlo ko je prezrela potegne na roza. prvi sosed jo velikokrat obreže, da mu pred hišo ni potrebno stalno pometati (sedaj v vasi nobeden več ne je murve-samo jaz). če tega ne bo storil letos in če bom tisti čas ko bo zrela prišla v Lj. ti prinesem en "košić" plodov murve. lpvoda

PS: našo velikanko smo že zdavnaj porezali, ker tisti čas ko je bila zrela nas ni bilo dol in so se zbirale muhe, tudi še mesec potem ko so odpadle._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

AB, problem z murvami je za moje pojme v tem, da niso dosti drugega kot sladke. Tako da potem za dopolnitev okusa, če daš sadni karkoliže (kolač, liker...) rabiš še neko kislo noto. Kje jo dobiš, stvar okusa, najbolj enostaven je rdeči ribez, lahko si pa malo manj brutalen in uporabiš maline.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj,
morda bi bila pa crna murva bolj prava tudi za tvoj okus, naj bi imela vse, kar si zapisal - bela je pac le sladka - baje tudi to ne vse.

Zame je pravi problem murve shranjevanje obilice plodov - zamrzovalnik, (sladko) vlaganje, marmelade... je bolj kot ne predelava.
Susenje murvinih plodov je tisto, kar mi je v tem trenutku zanimivo. Se je kdo ze ukvarjal s tem?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Imamo odraslo črno, pa... Kot pravim. Sicer ja, bela naj bi bila še bolj bleda Smile

Glede shranjevanja, liker in sušenje sta po mojem vtisu OK.
mravlja

Si susil v elektricnem susilnem aparatu - ali imas mogoce drug nacin susenja za vecje kolicine?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

V električnem namiznem cca 40 x 40 cm površine, imam pa sicer na voljo tudi električno sušilnico za bučno seme, ki obdela v eni potezi dosti več, vendar tam še nisem poskušal (moral bi položiti neko fino mrežico etc).
mravlja

crtj je napisal/a:
... električno sušilnico za bučno seme, ...

Za to pa se nisem slisal. Na omrezju najdem neke susilnice, ki so po moje bolj namenjene susenju sadja, verjetno pa velike razlike ni. Kaksnih dimenzij pa je tvoja?
Ves za kakega proizvajalca, ali je to domaci proizvod?
ant

Odgovor Napisal/-a ant »

@ivčk

hvala za prikaz rezi. bom poskusil tudi sam s takšnim obrezovanjem navzdol
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sem sicer že zastavil vprašanje v temi hruške, pa ga tu še enkrat.

Ali morda kdo ve kako se obnese murva na kamnitem, peščenem in bolj suhem rastišču?

Imam situacijo, ko se je na terenu izkazalo ravno tako, da je v globini veliko nasutega odpadnega materiala, vse skupaj pa prekrito s cca 30cm zemlje.
Poleti je to v resnici bolj suho mesto s mizerno ozkolistno travo, timijanom, bodečimi nežami in podobnim rastjem.
Kot opcijo lahko izbiram med črno in belo, ... če bi to kaj igralo kakšno vlogo.
Odgovori