Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Murva - Morus

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

mravlja je napisal/a:
crtj je napisal/a:
... električno sušilnico za bučno seme, ...

Za to pa se nisem slisal. Na omrezju najdem neke susilnice, ki so po moje bolj namenjene susenju sadja, verjetno pa velike razlike ni. Kaksnih dimenzij pa je tvoja?
Ves za kakega proizvajalca, ali je to domaci proizvod?

Tu nekje 80 cm x 250 ... tam tam.

Izdeluje jih upokojeni strojni ključavničar nekje med Apačami in Cmurkom.

https://www.dropbox.com/sh/bez91jsohxedfgi/AAChi-wIAcOUsM6ZhqS1n9Ata?dl=0
Nazadnje urejal/a crtj 30 Mar 2017 16:24; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hoj, juglans, za teboj "hodim".

Sem ze "tam" zapisal, da bi tako jamo zasul, ampak, ce ne gre drugace - belo. Se mi zdi, da bo manj obcutljiva. Bi pa zamenjal kar lepo plast prsti.

crtj, hvala ti.
gurenc

Odgovor Napisal/-a gurenc »

Povešava murva - koliko se razrastejo korenine, torej nekoč nekdaj? Imam nekaj metrov prostora med tlakovci pa me skrbi, ali bo to dovolj - da ne bo čez 15 let robnike premikala navzgor ...
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Povesave murve so vse bele murve. Te imajo v naravni (nepovesavi) obliki visino do 20m, sirino do 10m - priblizno isto sirino kot krosnja imajo tudi korenine. Pri povesavi murvi - penduli je na pamet tezko reci. Je odvisno od visine cepljenja vej na deblo, ta pa je (po mojem vedenju) nekje od 2-5m. Velikih - "odraslih" nizkocepljenih povesavih murv (se) nisem videl - takih, tridesetletnih, in ne vem, kako se obnasajo/obnesejo (ce jih kdo vidi, bi bil zelo vesel njih fotografije). Visje/visoko cepljene povesave murve se da videti, so visine 4-6m. Tu je koreninski sistem obicajno sirsi od krosnje (6-8m).

Lahko pa jo posadis nizje, bolj v zemljo, v globino.
gurenc

Odgovor Napisal/-a gurenc »

hvala za hiter odgovor. ja, pardon, mislil sem na cepljeno povešavo murvo nekje na 1,5-2 m višine - ki se sicer prodajajo po kar precej zasoljenih cenah. če bi šel bolj v globino ne vem če bi kaj dosegel. sem upal da bom kaj koristnega tu vmes posadil, da ne bom gledal samo tistih tulipanov ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Imam eno prošnjo. Na mariborski Fakulteti za kmetijstvo in biosistematske vede skupaj z Madžari izvajajo projekt, znotraj katerega bi bili izjemno hvaležni za podatke o murvah, posebej starejših, takih, ki imajo debela debla. Več o projektu tukaj.
Veseli bodo vsakega podatka.
Pravijo, da aplikacija Prijavi murvo na gornjem linku ne deluje vedno, zato prosim, če lahko podatke pošljete na:
mateja.felicijan@um.si
Vsake informacije bodo veseli.
Nazadnje urejal/a metuljc 12 Nov 2017 10:27; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

"Sčasoma so opustili tudi nasade murv, edino drevo, ki ima liste, s katerimi se sme prehranjevati gosenica sviloprejka. Da bi obudili tradicijo, predvsem pa, da bi na naraven okolju prijazen način ustvarili svilo, morda s tem vnesli v naše okolje zopet drevo murve, je Biotehniška fakulteta Maribor v sodelovanju s posamezniki začela s preprostim poskusom - gojenjem sviloprejk. Tako se je preizkusu pridružil tudi Janez Škalič iz Sela na Goričkem."

https://sobotainfo.com/novica/lokalno/janez-na-gorickem-vzgojil-sviloprejke/402523
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

metuljc je napisal/a:
Pravijo, da aplikacija Prijavi murvo na gornjem linku ne deluje vedno, zato prosim, če lahko podatke navedete kar tukaj. Vsake informacije bodo veseli.

Rad bi dal našo na zemljevid, ni pa mi čisto všeč objava vseh podatkov tukaj. Tako da sem poslal na email dr. Andreje Urbanek, ki je navedena kot prva v seznamu pri slovenskem delu ekipe.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hvala, crtj. Se opravičujem, očitno sem bila sinoči že napol v spanju, da nisem pomislila, kako res ni pametno tule javno objavljati podatkov.

Torej, kdor ve za kakšno murvo, ga lepo prosim, naj podatke pošlje na e-naslov:

mateja.felicijan@um.si.

Tako se lahko raziskovalci obrnejo na vas tudi za morebitna pojasnila.

In še mimogrede, do zdaj imajo v Sloveniji kartirane LE 4 črne murve.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ko bi vedela ali v Beltincih še stoji ena črna - ki jo že preko 40 let nosim v spominu, bi z veseljem povečala število.
Odgovori