Rudbeckia - rudbekija

Odgovori
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Joj Voda zdej si mi pa luste nardila. Se nisem slisala za kokardo. Zdej sem pogledala na netu. Kake lepe sorte, intenzivne barve. Pa baje dolgo cveti. Podobna heleniju a ne? Definitivno gre na spisek za soping. Hvala.

Mi ni dal miru pa sem mal poguglala. Takole iscem:
http://all-americaselections.org/product/rudbeckia-cherokee-sunset/
Tretja slika na linku, polni cvetki.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

semena prinesem na srečanje v torek. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Vzela bi nekaj semen gajlardije, Voda, če jih imaš dovolj._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

lpmami saj prideš na srečanje, tam si boš vzela to kaj sem ponudila od semen. poglej na srečanje v torek, da tukaj ne smetimo-lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Voda hvala!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Rudbeckia - rudbekija

Odgovor Napisal/-a muha »

Rudbekia dvoletnica prinaša sonce v teh oblačno-temačnih jesenskih dneh:
DSC00256.JPG
Še posebej so mi všeč, ker se preko komposta same zasejejo in ker potomci dajejo več različnih barvnih variant in oblik cvetov. Vsaka nova rastlinica je presenečenje. Dobila sem jo pred leti iz semen na sosednjem opuščenem vrtu.

Mnogo laže obvladljiva kot njene sorodnice trajnice.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

O, kaj niso rudbekije višje? Kako visoke so tele? Vseskozi so mi všeč, pa se jim izogibam, ker imam v mislih višino preko metra. Tele so videti nižje.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sploh nisem vedela, da so rudbekije lahko tudi enoletne in nižje.
Doslej sem poznala le trajnice, ki so bile tako rekoč invazivne pa tudi znebiti se jih niso mogli. Če so torej enoletne pa še nizke, bi jih pa z veseljem imela.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona, lpmami:Rudbekij je več vrst, različnih višin, različnih oblik cvetov le barva venčnih listov je pri večini enotno rumena, tele dvoletne so prijetna izjema.

Sama iz prakse poznam
- nizke rumene, trdovratne trajnice, pri meni dosegajo višino pod pol metra. Večine sem se znebila, par posameznih še puščam za spomin.
-soseda ima prav tako rumene, podobne mojim, le da imajo večje cvetove in dosežejo okoli enega metra
-potem so tele moje priljubljene dvoletnice. Višina grmička na sliki je okoli pol metra, če so v dobro gnojeni zemlji dosežejo meter. Najlepše so kot osamelci, ker se razkošatijo v vse smeri. Če jih je veliko na kupu praktično nimajo stranskih vej. Prvo leto so najlepše, naslednje leto še pocvitajo a počasi slabijo, zlasti zeleni del prične hitro propadati. Barva venčnih listov je lahko enotna, večinoma pa dvobarna. Vse od rumenih pa tja do močno rdeče-rjavih tonov. Enojni ali polnjeni cvetovi. Rožica presenečenja. :D Listi so širši, mehkejši in bolj dlakavi, kot pri trajnicah.

Jeseni vzklile zacvetijo naslednji začetek poletja, spomladi vzklile nas pa znajo razveseliti sredi jeseni.

Nekaj starih fotografij:
IMG_0878-pomanjšana.jpg
IMG_0879-pomanjšana.jpg
IMG_0880-pomanjšana.jpg
Rudbekija.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala.
Odgovori