Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sorbus aucuparia - jerebika

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Meni je tudi prišlo ven okoli 100 jerebik Confused (očitno je grosupeljsko seme zelo plodno Cool )
Seme je bilo zunaj pod slamo celo zimo.

So takole kot na TP sliki 1-2 cm visoke, delajo pravi listek. Če bi kdo želel, lahko prepikiram in prinesem na srečanje.

(Dajmar hvala za lokacijo Wink )
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

aladin je napisal/a:
A bi lahko prosim še nekdo napisal, za kaj poleg podlage za aronijo so jerebike uporabne? Enako kot aronija - torej surove, marmelade, sušene?

Mi smo nardili marmelado iz njih pa nekak ne sede. Smo jih pa dodajali pri ostalih marmeladah namesto pektina.
Kot podlaga služi odlično vsem rožnicam._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

"Jerebika, ali gorska smrdljivka - Sorbus aucuparia vsebuje veliko vitamina C, vendar so rdeči plodovi precej trpkega in kislega okusa, zato jih pobiramo šele po prvi slani, ko imajo blažji okus.

Kuhane in zmečkane lahko dodajamo kompotu, omakam in namazu. Cvetove lahko uporabimo za čaj, da dobi rahel okus po mandljih, lahko so tudi aromatičen dodatek sladicam.

Surove plodove uživamo v majhnih količinah, ker lahko povzročijo prebavne težave." citat iz Narava na dlani-Zelišča in jagodičje, dr. Helga Hofmann. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula

voda, tole s cvetovi je pa super! Namesto slane bom upoštevala nasvet od metuljc, ki pravi da lahko slano nadomesti zamrzovalnik Idea

Seveda pa morajo mini sadike še zrast Laughing Laughing
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni
Našel sem spletno trgovino, kjer imajo različne sorte jerebik.
http://www.shop.zahradnictvolimbach.sk/index.php?route=product/search&search=rowan&limit=100_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

figula, imaš kakšen podatek koliko si jih približno posejala?

Jaz sem moje prepikiral par dni nazaj, tako da sem zaključil s čakanjem na vznik novih jerebik. Posejanih je bilo ~100semen, prepikiranih 28kom, dovolj bo zaenkrat.
So se pa začela prebujati tudi kupljena semena, reducta že kuka iz zemlje, koehneana pa še čaka..Sem jih že potihem odpisal misleč da sploh ne bodo kalila.

figula

Joj, TwityPity, žal ne vem koliko jih je bilo.
Ker je bilo plodov v izobilju, sem "najbrž" pretiravala s pobiranjem semen.

In ker so bila semena v plodovih in jih je bilo treba ločit, je nastala taka čežana - ki je šla direkt v zemljo. Pri principu: nekaj že bo - in je bilo očitno kar vse.

S kupljenimi semeni je igra drugačna, sem bolj previdna, kajpak Wink .
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

figula, škoda, potem ne vemo če je tista grosupeljska kaj bolj kaljiva kot pa ta gorenjska Smile

turnogo, v temi od Jerebike smo... Exclamation

p.s. debato od spletnih trgovin sem citiral v ustrezno temo, recimo: Spletne trgovine od tu in tam Exclamation
figula

Nekaj sem jih pravkar prepikirala. Me je kar začudilo - pričakovala sem korenine do Kitajske, so pa zaenkrat še lepo obvladljivo majhne Smile.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem na lanski sejanec grosupeljske jerebike cepil z angleško kopulacijo japonsko kutino. Od treh sta je ostal samo ta, enega so pojedle gosenice eden se pa ni prijel. Zaenkrat lepo kaže.
Odgovori