Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aloe vera in Aloe arborescens

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

muha je napisal/a:
AB: bolj se mi zdi, da je Haworthia , ne aloja. Poznam, ker jo imam tudi sama.

Ja, po preverjanju na Google-u bi rekel, da imaš prav.
Čeprav je res zelo podobna aloi.
Imam že nekaj let in sedaj bo očitno prvič cvetela. Smile
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

V iskanju prave aloe vere sem naredila eno hitro google raziskavo. Mam pa v planu še eno malce obsežnejšo, ker je kr zmeda glede aloj, no vsaj za laike kot sem jaz:)
Evo izsledke. Izmed nekaj sto poznanih vrst aloj, naj bi se v zdravilne namene največ uporabljale: aloe barbadensis, arborescens, ferox in chinensis. Plamenka tvoja naj bi bila chinensis.
Edina prava z imenom aloe vera je tako aloa bardadensis miller. Če ima kdo kako koreninico te viška bi je bila vesela.
Link na slikco: https://middlepath.com.au/plant/aloes_Aloe_Vera_barbadensis-miller.php
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, saj na linku s prve strani je omenjena, aloe vera oz. aloe barbadensis.
Je pa aloe arborescens tudi zdravilna.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Po nekaterih analizah naj bi imela arborescens še več učinkovin. Ker raste počasneje kot vera, za komercialno izkoriščanje ni primerna.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

pika je napisal/a:
Je pa aloe arborescens tudi zdravilna.

Po podatkih tule celo bolj kot Aloe vera. Ki pa je zmagala zaradi hitre rasti ..... Rolling Eyes

http://www.aloearborescens.si/razlike-med-alojama/_________________mfranc
Sonceluna

Jaz rabim zrd gela in za to naj bi bila primernejsa aloe vera. Je pa zanimivo kaj vse po centrih in vrtnarijah prodajajo pod aloe vero. Prave se nisem nasla.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Lahko ti pošljem "mladička", le naslov posreduj! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Sonceluna

Stara postaja z najvecjim veseljem. Mas res pravo, kr ne morem verjet. Hvala!!!
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja, aloe vera je res bolj sočna, arborescens pa bolj čvrsta. Če te premami ta druga, jo lahko dobiš. A.vera mi je pa lani šla, sem jo poleti skurila na soncu in potem še utopila na dežju, ker sem jo pozabila dat iz okrasnega lonca.
Sonceluna

Pika jaz sem naredila se hujsi greh. Arborescens sem imela staro nekaj let, vec kot meter visoko, polno mladih poganjkov. Pa sem jo lani jeseni samo eno samcato noc pustila predolgo zunaj na terasi in je sla po gobe. Sem jo porezala, upajoc da bo pognala iz korenin pa do danes se nic. Bom pogledala ta teden ce so korenine zive in ce ne ti javim. Sej prides na srecanje a ne?
Odgovori