Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gozdni vrt

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Prevelika količina zaužitega semena lahko povzroči drisko.

vir. https://www.vrtnarava.si/rastline/opisi/navadni-klocek
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ja, kar lepo ime, čakam juglansa, da ga prekrsti po svojem principu:
- Toona sinensis = čebulko
- Hovenia dulcis = rozinko
- Staphylea pinnata = ???

Laughing Cool Laughing
juglans

.... sračko Laughing

Drugače pa. Danes sem se nekoliko potepal in glej ga zlomka, ko v nekem trenutku izza volana opazim nekaj sumljivega. Beli congelčki.
Zaustavim, skeniram in hura, to je to, "stafilko" ali kloček. Kar nekaj, kot gozdna podrast obcestnega pasu, skratka redko vejastega grmičevja s pravkar odpirajočimi socvetji. Rahlo je deževalo in vonja nisem preverjal. A kdo ve okoli tega karkoli?
No, kakorkoli že, en prostovoljec je šel z menoj. Sedaj pa da vidim kako me bo "razveselil".
figula

Temu se potem reče = srečko in ne = sračko Laughing Laughing

Upam, da si markiral lokacijo, ker:
Navadni kloček je mogoče razmnoževati s semeni jeseni. Kaljivost semen je slaba in pogosto mine tudi do 18 mesecev, da vzkalijo. Zato ga pogosteje razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

metuljc, najlepša hvala! Bo treba google včasih tud na slovenkse strani nastavit. Sem bil v nevednosti in nisem imel pojma, da pri nas raste.

juglans, Shocked Very Happy

figula je napisal/a:
zuf ali si Staphylea pinnato sam sejal? Jaz imam letos semena v hladilniku .... menda so precej trdovratna Rolling Eyes

Tisti zgoraj na sliki je iz kupljene sadike.
Sem sejal, pa sem obupal.
Se lahko strinjam s spodnjim citatom.
Bom z neolesenlimi potakjenci, tako kot marsikaj drugega!

Citiram:
Razmnoževanje:

Navadni kloček je mogoče razmnoževati s semeni jeseni. Kaljivost semen je slaba in pogosto mine tudi do 18 mesecev, da vzkalijo. Zato ga pogosteje razmnožujemo z neolesenelimi potaknjenci poleti.

vir: https://www.vrtnarava.si/rastline/opisi/navadni-klocek
juglans

... sem mislil vztrajati pri sračkotu, pa mi je kasneje pripeljalo zakaj ne. Seveda sem bil vesel.

phuuu, tam jih je blo kar nekaj mladih, tako da ... zgleda, da nekaj le skali. (razen, če so koreninski poganjki)
No, upam, da se spomnim in v jeseni kaj degustiram.

Ja vem kje raste, nisem pa tam puščal svojega podpisa. Wink
figula

jaz tudi, jaz tudi ... very happy našla kloček !! Staphylea pinnata

Iz srečanja sva šla domov po bolj odročnih poteh in sredi enega velikega ovinka se zaderem nekaj, kar moj mrožek med vožnjo po nevarnih ovinkih ne sliši rad: "ustavi, ustavi" Smile

V grmovju so se zibali beli uhančki Smile sedaj ko cvetijo, jih je res lahko najti.

Cvetovi ne dišijo. Mislim, da prostovoljci ne rastejo toliko iz semen, kot iz dolgih koreninskih poganjkov.

Če se bo kaj prijelo - razdelim jeseni.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

figula je napisal/a:
jaz tudi, jaz tudi ... very happy našla kloček !! Staphylea pinnata

žur
figula

Zuf, kako kaže kloček? Ima že zrele plodove??
Me mika, da se odpeljeva na najdišče Smile

(3 spomladanski "poganjki" kažejo zanesljive znake življenja)
Odgovori