Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Rheum officinale - rabarbara
figula je napisal/a: |
Je treba rabarbaro spomladi silit, ane? Sem jo lani prekrila z loncem in je razmeroma hitro naredila, ko ji je bilo bolj toplo in temno. Jo grem kar takoj upedinat. |
Da vam pocedim sline moja siljena rabarbara odlično uspeva in pravkar smo si privoščili 2 mehki, sočni stebelci. Uf, kako je dobro
Še moje izkušnje:
rabarbaro mi je podarila forumašica spomladi. 2 leti je bolj životarila, zato sem eno korenino presadila. Letos sem prvič potrgala par listov s peclji, ker sem liste skuhala za insekticid, škropila bom preventivno jeseni posajen čebulček.
presajeno korenino je mož lansko jesen pomotoma prefrezal, čeprav sem imela označeno mesto s palicami. pognalo je kar nekaj majhnih listov, ker se je razmožila.
Sedaj moram najti recepte za uporabo, prvih par pecljev sem olupila in dala med kompot. Se čuti drugačen okus._________________Lp, Živa
rabarbaro mi je podarila forumašica spomladi. 2 leti je bolj životarila, zato sem eno korenino presadila. Letos sem prvič potrgala par listov s peclji, ker sem liste skuhala za insekticid, škropila bom preventivno jeseni posajen čebulček.
presajeno korenino je mož lansko jesen pomotoma prefrezal, čeprav sem imela označeno mesto s palicami. pognalo je kar nekaj majhnih listov, ker se je razmožila.
Sedaj moram najti recepte za uporabo, prvih par pecljev sem olupila in dala med kompot. Se čuti drugačen okus._________________Lp, Živa
Cvet...
...in list
Takole za orientacijo - nož je dolg 23 cm...
Sicer pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje z uporabo listov; kolikor si jaz predstavljam, so zaradi strupenosti primerni za namakanje in škropljenje (proti ušem recimo) po kakih okrasnih stvareh in ne po vrtninah. Potemtakem niso primerni za odlaganje na kompost?_________________go with your instinct to live as you want
...in list
Takole za orientacijo - nož je dolg 23 cm...
Sicer pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje z uporabo listov; kolikor si jaz predstavljam, so zaradi strupenosti primerni za namakanje in škropljenje (proti ušem recimo) po kakih okrasnih stvareh in ne po vrtninah. Potemtakem niso primerni za odlaganje na kompost?_________________go with your instinct to live as you want
Ne vem, zakaj ne bi bili za na kompost, če jih uporabljamo pri pripravi škropiv proti porovi muhi? Samo za direktno uživanje niso primerni. Jaz v poletni vročini z njimi pokrivam tla okrog rastlin.
Jaz sem jo letos silila povsem nehote. Ko še ni prikukala na plano, sem v tisti kot pospravila dolge leskove in vrbove šibe, namenjene pletenju ograjic, ter vse skupaj pokrila s črno folijo, da se ne bi presušile. Ko sem vse skupaj odkrila, so bila spodaj že 20 centimetrska stebla s komaj nakazanimi listi.
Jaz sem jo letos silila povsem nehote. Ko še ni prikukala na plano, sem v tisti kot pospravila dolge leskove in vrbove šibe, namenjene pletenju ograjic, ter vse skupaj pokrila s črno folijo, da se ne bi presušile. Ko sem vse skupaj odkrila, so bila spodaj že 20 centimetrska stebla s komaj nakazanimi listi.
Tista strupena snov je v glavnem oksalna kislina (ki jo ima, recimo, v obilju kislica, pa dresnik, špinača,....), predvidevajo pa, da bi naj rabarbara vsebovala tudi strupene antrakinonske glikozide, predvsem v listih. Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati, sploh, če imamo težave z jetri in/ali sečili.
metuljc je napisal/a: |
Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati ... |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje