Rheum officinale - rabarbara
-
figula je napisal/a: |
Je treba rabarbaro spomladi silit, ane? Sem jo lani prekrila z loncem in je razmeroma hitro naredila, ko ji je bilo bolj toplo in temno. Jo grem kar takoj upedinat. |
Da vam pocedim sline
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Kraj: Žiri-NM
Še moje izkušnje:
rabarbaro mi je podarila forumašica spomladi. 2 leti je bolj životarila, zato sem eno korenino presadila. Letos sem prvič potrgala par listov s peclji, ker sem liste skuhala za insekticid, škropila bom preventivno jeseni posajen čebulček.
presajeno korenino je mož lansko jesen pomotoma prefrezal, čeprav sem imela označeno mesto s palicami. pognalo je kar nekaj majhnih listov, ker se je razmožila.
Sedaj moram najti recepte za uporabo, prvih par pecljev sem olupila in dala med kompot. Se čuti drugačen okus._________________Lp, Živa
rabarbaro mi je podarila forumašica spomladi. 2 leti je bolj životarila, zato sem eno korenino presadila. Letos sem prvič potrgala par listov s peclji, ker sem liste skuhala za insekticid, škropila bom preventivno jeseni posajen čebulček.
presajeno korenino je mož lansko jesen pomotoma prefrezal, čeprav sem imela označeno mesto s palicami. pognalo je kar nekaj majhnih listov, ker se je razmožila.
Sedaj moram najti recepte za uporabo, prvih par pecljev sem olupila in dala med kompot. Se čuti drugačen okus._________________Lp, Živa
-
Cvet...
![](http://shrani.si/f/D/jf/4EU0mazu/rabarbaracvet.jpg)
...in list
![](http://shrani.si/f/1v/Zh/3Pe1RJJe/rabarbaralist.jpg)
Takole za orientacijo - nož je dolg 23 cm...
Sicer pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje z uporabo listov; kolikor si jaz predstavljam, so zaradi strupenosti primerni za namakanje in škropljenje (proti ušem recimo) po kakih okrasnih stvareh in ne po vrtninah. Potemtakem niso primerni za odlaganje na kompost?_________________go with your instinct to live as you want
![](http://shrani.si/f/D/jf/4EU0mazu/rabarbaracvet.jpg)
...in list
![](http://shrani.si/f/1v/Zh/3Pe1RJJe/rabarbaralist.jpg)
Takole za orientacijo - nož je dolg 23 cm...
Sicer pa me zanima, kakšne imate kaj izkušnje z uporabo listov; kolikor si jaz predstavljam, so zaradi strupenosti primerni za namakanje in škropljenje (proti ušem recimo) po kakih okrasnih stvareh in ne po vrtninah. Potemtakem niso primerni za odlaganje na kompost?_________________go with your instinct to live as you want
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Ne vem, zakaj ne bi bili za na kompost, če jih uporabljamo pri pripravi škropiv proti porovi muhi? Samo za direktno uživanje niso primerni. Jaz v poletni vročini z njimi pokrivam tla okrog rastlin.
Jaz sem jo letos silila povsem nehote. Ko še ni prikukala na plano, sem v tisti kot pospravila dolge leskove in vrbove šibe, namenjene pletenju ograjic, ter vse skupaj pokrila s črno folijo, da se ne bi presušile. Ko sem vse skupaj odkrila, so bila spodaj že 20 centimetrska stebla s komaj nakazanimi listi.![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Jaz sem jo letos silila povsem nehote. Ko še ni prikukala na plano, sem v tisti kot pospravila dolge leskove in vrbove šibe, namenjene pletenju ograjic, ter vse skupaj pokrila s črno folijo, da se ne bi presušile. Ko sem vse skupaj odkrila, so bila spodaj že 20 centimetrska stebla s komaj nakazanimi listi.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Kraj: Rimske Toplice
Tista strupena snov je v glavnem oksalna kislina (ki jo ima, recimo, v obilju kislica, pa dresnik, špinača,....), predvidevajo pa, da bi naj rabarbara vsebovala tudi strupene antrakinonske glikozide, predvsem v listih. Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati, sploh, če imamo težave z jetri in/ali sečili.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
metuljc je napisal/a: |
Nasploh z uživanjem rabarbare ni pretiravati ... |
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
-
- Kraj: Rimske Toplice