Lubje se mi zdi ena najboljših zastirk, sploh za malo bolj vlažno zemljo, kot je pri meni. Za razliko od svežih (trava, plevel itd) lubje ne gnije, ampak zlagoma, preko celega leta prhni , dela humus in gnoji zemljo, oz. rastline.
Lahko bi bilo neuporabno v izrazito sušnih področjih, kjer ne bi prhnelo, ampak bi posušene koščke veter raznašal naokrog. Seveda, občasno zalivanje preprečuje tak razvoj, bonus je, da zastirka zmanjša izhlapevanje.
Sam še nisem imel nobenih sitnosti z kakimi hujšimi škodljivci, ki bi vidno škodovali rastlinam, da se pa kaj najde pod zastirko, dobro vedo kosi, ki nadvse radi kopljejo po lubju. Pravzaprav, pri meni so edini "škodljivci" , ker mi enormno razkopavajo zastirko....
Ne vem zakaj, mogoče vonj lubja, ali substance v njem odvračjo večino škodljivcev???
Če naj bi vsestransko koristila, naj jo bo minimalno 3 - 5 cm, lahko tudi več; poveča se gnojilna vrednost, manj je možnosti za plevel. Vsaka organska snov, ki se razkraja, za to rabi dušik, zato je dobro, na nek način dodati dušik, seveda v manjši količini, drugače ga lubje odvzema rastlinam. Sam na gredah prvo potrosim briketiran posušen gnoj, čez vržem lubje. Tudi zato sem verjetno imel polmetrske kumare
Sam preferiram najcenejše lubje, se mi zdi najbolj uporabno v smislu gnojenja, zastiranja. Vedno pa pazim, pri nakupu, da ne kupujem lubja, ki se je že dolgo "valjalo" v vrečah na prostem - je res mokra, smrdljiva zadeva, ker se je lubje zakisalo.
V okrasnem vrtu, npr. vrtnice/sivka pred hišo, prvo potresem navadno lubje, čez pa še okrasno. Komur se "grauža" navadno lubje (ali mu je prepoceni ) seveda lahko uporabi samo okrasno lubje, efekt bo isti, samo počasneje se bo lubje razkrajalo.
Zakisanost tal ne predstavlja problema. Sam sem bil letos presenečen, da je analiza zemlje pokazala previsok pH, po večletni uporabi lubja, izgleda, da sem malo pretiraval s kamninskimi mokami za dvig pH.
Večini rastlin odgovaraja malo nižji pH, namesto nevtralnega 7,0 recimo 5 - 6 pH
LP |