Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zastiranje, zastirka

Odgovori
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

muha je napisal/a:
Še nekaj je pri slami - izgleda, da se ne pregreva in ne prepušča toplote, ali vsaj ne kaj dosti.

Letos spomladi sem naredila napako in zemljo okrog na sveže posajenih paradižnikov takoj zastrla s 5 do 10 cm zastirko iz slame. Tla so precej ilovnata in se že prej nso mogla ogreti, potem pa ob hladnem vremenu tudi ne in močno sumim, da so bile za stagniranje paradižnikov odločilen vzrok mrzle noge.

To drži.
Letos sem prvič zastiral s slamo in pred tem - ne spomijnam sem kje - prebral, da jo je dobro položiti precej na debeleo, VENDAR NE PREJ, KO SE ZEMLJA ŽE OGREJE IN RASTLINA ŽE MALO PORASTE. In to prav zaradi tega kot navajaš._________________Viktorh
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdravček, letošnjo pomlad sem imel priložnost opazovati njivo posajeno s krompirjem. Polovico so jo (njivo) zastrli z žitno slamo, drugo polovico pa ne. Ko je krompir pričel poganjati na svetlo je bilo na polovici brez slame že lepo zelenje, cca 15 - 20cm, med tem ko se je na zastrti polovici uspel prijunačiti le tu in tam kakšen. Kasneje ga je dohitel v rasti, kakšen pa bo pridelek, morebitna razlika, bomo pa še videli.

Je pa velik problem poleg hladne pomladi tudi vlaga oziroma dež. Rastline so še majhne, nizke in tako visoka vlaga praktično v področju celega zelenja in plitkih korenin (majhna rastlinica) kar kliče po boleznih ali pa celo gnitju, še zlasti pri toplotoljubnih plodovkah.

Sam zastirko nanesem šele proti koncu maja ali kasneje, in sicer travo.
Je pa po mojih izkušnjah tudi razlika med mulčeno travo ali pa košeno z strižno kosilnico, slednja se mi zdi malce boljša saj je zmleta trava z vrtno rotacijsko kosilnico v deževnem vremenu manj zračna in tako še bolj težavna glede vlage.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Jah, logika je da se zemlja težje ogreje - slama je dober toplotni izolator. Vse same cevke, v cevkah je zrak, ta pa je najboljši izolator ...

Kontra temu je razkrajajoča slama, ki pa nežno greje ... Rolling Eyes .

Kako jo zagreti, bi vedeli morda naši strokovnjaki za mikrobe

LP_________________mfranc
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

No, prav. Jaz sem šele danes dokončno zastrl pod paradižniki s slamo. Ker sem imel kar zadosti robe sem jo dal povsod: v plastenjaku in tudi izven - na vrt med kumarice paprike, čebulo. Zdaj pa bo kar bo.
Videti pa je tako:

in tako:

Tisto rjavo na listih je mleti cimet v prahu. Zaenkrat se mi zdi, da je ustavil napade gosenic, ker sveže nagriženih plodov nimam.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

aha cimet, pomislil sem da je oksidiral zaradi nočne rose Laughing
Marjeta

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Meni je zastirka sicer všeč, vendar nekako ne gre skupaj s tisto drugo teorijo (no, prakso naših mam), da je treba rastline okopati, saj s tem preprečiš izhlapevanje vlage in prst prezračiš.

Letos sem z zmulčano travo (sem jo prej napol posušila, da se ni zlepila skupaj) zastrla čebulo. Pa je kar nekaj hirala ... Par dni nazaj sem jo kljub zastirki okopala, pa je vidno zrasla.

Saj pravim, nisem dovolj pametna. Laughing
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Lani, ko sem zastirala s tanko plastjo odkosa zelenice, polžev nisem videla do jeseni. Spomladi sem zastirala s slamo, pa imam že celo sezono probleme z njimi. Iz zelenjavnega vrta sem slamo odstranila, rastline so se razrastle in dajejo same sebi senco, medtem ko pri jagodičevju sem slamo pustila, in resnično ni veliko za pleti, spodaj je zemlja rahla in vlažna.

Tudi okoli visokega fižola sem jo pustila.

Rade rade volje bi obdržala zastirko tudi na gredicah zelenjave, in najverjetneje bom jeseni spet ogrnila._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Probaj z lubjem na zelenjavnemn vrtu.
mfranc je govoril že o tem tukaj pa tudi malo nižje sem kopiral njegove prispevke, upam, da se strinja.
Sem probal in res, bistveno manj problema s polži.
Nazadnje urejal/a zuf 18 Avg 2013 13:27; skupaj popravljeno 1 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mfranc je napisal/a:
Lubje se mi zdi ena najboljših zastirk, sploh za malo bolj vlažno zemljo, kot je pri meni. Za razliko od svežih (trava, plevel itd) lubje ne gnije, ampak zlagoma, preko celega leta prhni , dela humus in gnoji zemljo, oz. rastline.

Lahko bi bilo neuporabno v izrazito sušnih področjih, kjer ne bi prhnelo, ampak bi posušene koščke veter raznašal naokrog. Seveda, občasno zalivanje preprečuje tak razvoj, bonus je, da zastirka zmanjša izhlapevanje.

Sam še nisem imel nobenih sitnosti z kakimi hujšimi škodljivci, ki bi vidno škodovali rastlinam, da se pa kaj najde pod zastirko, dobro vedo kosi, ki nadvse radi kopljejo po lubju. Pravzaprav, pri meni so edini "škodljivci" Cool , ker mi enormno razkopavajo zastirko....

Ne vem zakaj, mogoče vonj lubja, ali substance v njem odvračjo večino škodljivcev???

Če naj bi vsestransko koristila, naj jo bo minimalno 3 - 5 cm, lahko tudi več; poveča se gnojilna vrednost, manj je možnosti za plevel.
Vsaka organska snov, ki se razkraja, za to rabi dušik, zato je dobro, na nek način dodati dušik, seveda v manjši količini, drugače ga lubje odvzema rastlinam.
Sam na gredah prvo potrosim briketiran posušen gnoj, čez vržem lubje. Tudi zato sem verjetno imel polmetrske kumare Wink

Sam preferiram najcenejše lubje, se mi zdi najbolj uporabno v smislu gnojenja, zastiranja. Vedno pa pazim, pri nakupu, da ne kupujem lubja, ki se je že dolgo "valjalo" v vrečah na prostem - je res mokra, smrdljiva zadeva, ker se je lubje zakisalo.

V okrasnem vrtu, npr. vrtnice/sivka pred hišo, prvo potresem navadno lubje, čez pa še okrasno.
Komur se "grauža" Cool navadno lubje (ali mu je prepoceni Twisted Evil ) seveda lahko uporabi samo okrasno lubje, efekt bo isti, samo počasneje se bo lubje razkrajalo.

Zakisanost tal ne predstavlja problema. Sam sem bil letos presenečen, da je analiza zemlje pokazala previsok pH, po večletni uporabi lubja, izgleda, da sem malo pretiraval s kamninskimi mokami za dvig pH.

Večini rastlin odgovaraja malo nižji pH, namesto nevtralnega 7,0 recimo 5 - 6 pH

LP
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mfranc - 04 maj 2012 je napisal/a:
Posajena predvčerajšnim, danes dodana zastirka.

Petnajst grmov, večinoma dvojnih; štiri sorte Rolling Eyes .
Za dvoinpol Cool člansko družino čisto zadosti - da čilijev ne omenjam :grin:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha

Da ne podvajam, tole bi mogoče pasalo v forum Zastirka - sam sem že davno nehal eksperimentirati z zastirko (življenje je tako kratko... Cool ) .

Sem pa tudi nekaj let porabil, da sem ugotovil, da sveži materiali niso za močvirniški vrt :P , s precej vlage. In mi tale najcenejši Rinden mulch, najbolj odgovarja; v debelini 3 - 5 cm

- preprečuje rast plevelov

- v poletni vročini zadržuje vlago

- preko leta ga 70 - 90 % razpade v humus, ostalo naslednje leto

Praktično nimam problemov z nobenimi zajedalci in škodljivci, mogoče jim lubje ni tako všeč kot ostali materiali za mulčenje ???? Z mano se čisto ne strinjajo kosi, ampak ti so pravi psihopati Cool pri razkopavanju vrta :P .

Edino slama me še zanima, naj bi bila "zdravilna" zaradi vsebnosti do 1 % silicija.

Ampak sama ne pride k hiši Cool , vrtnarije je ne prodajajo Rolling Eyes . Zunaj je veliko bolj cenjena in se dobi že zmleta za mulč, pa gnojilna z dodatki, pa kompostirana, itd....

LP
Odgovori